REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.2° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.2° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

La ce servicii medicale gratuite ai dreptul dacă nu ești asigurat?

La ce servicii medicale gratuite ai dreptul dacă nu ești asigurat?

Replica API 4 iulie 2020 | 00:00 1209

Dacă nu ești asigurat plătind lunar contribuția la Casă Națională de Asigurări de Sănătate, poți beneficia de serviciile incluse în pachetul de baza de îngrijire.

Servicii gratuite de care poți beneficia

Servicii medicale pentru situațiile de urgență medico-chirurgicală, atât în asistență medicală primară cât și în asistență medicală ambulatorie de specialitate: așadar, dacă ai o urgență medicală sau chirurgicală, te poți prezența la medicul de familie sau la spital unde ți se vor face anamneză și examenul clinic și eventual ți se va recomandă un tratament.

Supraveghere și depistare de boli cu potențial endemoepidemic: dacă eșți suspect de o boală cu potențial endemoepidemic poți beneficia, după caz, de examen clinic, diagnostic prezumtiv, trimiterea la spitalele de specialitate pentru confirmare și tratament. Bolnavii neasiguraţi care suferă de boli infecțioase ce nu necesită izolare vor primi îngrijiri în regim de spitalizare de zi. În acest caz pot fi ținute sub control eventualele epidemii, cum ar fi de exemplu cele de gripă.

Consultații de monitorizare a evoluției sarcinii și lehuziei. Este foarte important să știm că în România, femeile însărcinate și care abia au născut au acces gratuit la medic, choar și la cei specialist, iar investigațiile de urmărire a evoluției sarcinii sunt gratuite:

- luarea în evidență în primul trimestru;

- supravegherea, lunar, din luna a 3-a până în luna a 7-a;

- supravegherea, de două ori pe luna, din luna a 7-a până în luna a 9-a inclusiv;

- urmărirea lehuzei la externarea din maternitate - la domiciliu;

- urmărirea lehuzei la 4 săptămâni de la naștere;

- consiliere alăptat

- testare și consiliere pentru HIV, testare pentru hepatită B și C

Consultațiile de planificare familială: în cabinet de medicină de familie sau ginecologie veți putea beneficia de consiliere privind planificare familială și metode de contraceptive, iar în unele cazuri puteți beneficia de preservative oferite gratuit.

Examinare pentru constatarea decesului cu sau fără eliberare de acte medicale: eliberarea certificatului medical constatator al decesului, cu excepția situațiilor de suspiciune care necesită expertiză medico-legală, conform prevederilor legale, în condițiile stabilite prin norme.

Transport sanitar neasistat, dacă nu este posibilă deplasarea pacientului sau dacă acesta se află în stare critică.

Servicii medicale pentru medicină dentară: se tratează urgențele, care implică extracții dentare sau intervenții chirurgicale, însă sunt și servicii acoperite cu o frecvența anuală,

Ce trebuie să plătești

Persoanele neasigurate, care beneficiază de pachetul minimal de servicii medicale, suportă integral costurile pentru investigaţiile paraclinice recomandate şi tratamentul prescris de medicii de specialitate.

În cazul unei internări de urgență medico-chirurgicală, spitalul acordă serviciile medicale având obligația să evalueze situația medicală a pacientului și să îl externeze dacă serviciile medicale de urgență nu se mai justifică. La solicitarea pacientului se poate continuă internarea în regim de spitalizare continuă cu suportarea cheltuielilor aferente serviciilor medicale spitalicești de către pacient pentru perioada în care serviciile acordate nu mai reprezintă urgență.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920