rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 1 decembrie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Lucrări neexecutate sau inutile, decontate ilegal

LA CNADNR CONSTANŢA S-AU FURAT 10.000.000 DE EURO

400.000.000 de euro s-au furat în 2014 la instituţiile de stat din România, prejudicii certe descoperite de Curtea de Conturi şi care nu vor mai putea fi recuperate, probabil, niciodată. Alte peste 5 miliarde de euro constituie nereguli financiar-contabile, cele mai multe fiind cauzate de erori de înregistrare a unor operaţiuni, se mai arată în raportul pe anul 2014 al instituţiei. De asemenea, abaterile care au dus la neîncasarea unor venituri bugetare au însemnat un impact financiar de 813 milioane de euro, bani care trebuiau să ajungă la bugetul de stat. Au fost verificate 2.541 de instituţii, printre care ministere, primării şi companii de stat.

Au fost aplicate amenzi de 264.000 lei şi s-au formulat 127 de sesizări către organele de urmărire penală. După cum era de aşteptat, companiile de stat din Constanţa, printre cele mai mari din ţară, au o pondere însemnată în prejudiciile aduse bugetului de stat în 2014. Potrivit raportului Curţii de Conturi, numai prin CNADNR s-au furat 10.000.000 de euro, într-un singur an, pentru doar două segmente de drum: varianta ocolitoare a municipiului Constanţa şi autostrada Cernavodă- Constanţa. În numerele următoare, vom prezenta şi ilegalităţile descoperite de Curtea de Conturi la alte companii de stat, precum Portul Constanţa, Administraţia Canalelor Navigabile, Aeroportul Kogălniceanu, CERONAV etc.

Curtea de Conturi a descoperit la CNADNR „decontarea unor cheltuieli în sumă de 37.061 mii lei pentru executarea unor lucrări neprevăzute în contract, fără solicitarea/aprobarea CNADNR SA şi fără documente din care să rezulte necesitatea şi oportunitatea acestora”, în cazul centurii ocolitoare a municipiului Constanţa. „Ca urmare a încheierii unor contracte de tip FIDIC (Federation Internationale Des Ingenieurs Conseils – Federaţia Internaţională a Inginerilor Consultanţi), cu clauze contractuale defavorabile CNADNR SA, concretizate într-un număr mare de revendicări la nivelul Companiei, au fost plătite sume mari constructorilor drept daune interese; (…) decontarea unor cheltuieli neeligibile în cadrul Proiectului, în sumă de 683 mii lei, fără TVA (echivalentul a 160 mii euro), prin încheierea unui act adiţional la contractul de proiectare şi execuţie lucrări de construire a variantei de ocolire a municipiului Constanţa, care a determinat majorarea valorii contractului, din care 216 mii lei (183 mii lei şi 9 mii euro) reprezintă suma plătită efectiv drept remuneraţie membrului CAD (Comisia de Adjudecare a Disputelor)”, se mai arată în raportul Curţii de Conturi cu privire la neregulile sesizate la realizarea centurii ocolitoare a Constanţei.

Neregulile CNADNR fac centura ocolitoare a Constanţei: fonduri alocate ilegal, lipsa unei echipe de proiect, personal nepregătit

Iar lista problemelor nelegale continuă: „inexistenţa unei Unităţi de Implementare a Proiectului (UIP) aşa cum stabilesc prevederile Acordului de Împrumut, care să se ocupe exclusiv de Proiect, precum şi lipsa unei echipe de proiect, cu atribuţii şi responsabilităţi strict legate de implementarea acestuia, care au condus la: fragmentări ale informaţiilor şi deciziilor necesare implementării în bune condiţii a Proiectului; imposibilitatea furnizării unor informaţii care să ofere o imagine de ansamblu asupra implementării Proiectului; nerealizarea în condiţii de economicitate, eficacitate şi eficienţă a Proiectului (…); pentru realizarea aceluiaşi obiectiv de investiţii există, în paralel, două contracte de finanţare, fapt care a determinat majorarea nejustificată a bugetului total al obiectivului de investiţii, iar actualizarea bugetului Proiectului, aflat în derulare, a fost efectuată prin amendamente la Acordul de Împrumut.

Cel de-al doilea contract de finanţare include şi alte categorii de cheltuieli, neprevăzute în Planul de investiţii al Proiectului BERD 33.391/2006, respectiv asistenţă juridică, publicitate, achiziţii terenuri etc., care nu au fost incluse în amendamentele aduse Acordului de Împrumut, respectiv în Planul de finanţare; Planul de achiziţii al proiectului nu a fost întocmit cu respectarea prevederilor legale, neoferind astfel o imagine de ansamblu asupra volumului real al necesarului de fonduri şi care să conducă la achiziţionarea eficientă a bunurilor şi serviciilor, în cadrul proiectului, prin prioritizarea acestora, întrucât: nu au fost nominalizate persoane responsabile de întocmirea şi actualizarea Planului de achiziţii al Proiectului; planul iniţial de achiziţii nu reflectă respectarea principiului bunei gestiuni financiare (economicitate, eficienţă şi eficacitate), şi nici prioritizarea obiectivelor de investiţii, nedefalcat pe ani, fiind actualizat în funcţie de modificările apărute pe parcurs; personalul CNADNR SA nu a fost pregătit corespunzător, conform prevederilor contractuale, ca urmare a realocării fondurilor în sumă de 50 mii euro, pentru faza a III - a - supervizare lucrări”.

La autostrada Cernavodă- Constanţa, 5.845.000 lei au fost aruncaţi pe lucrări neexecutate

Unitatea de Implementare a Proiectului (UIP) nu a elaborat și ținut la zi politici și proceduri adecvate pentru monitorizarea și evaluarea gradului de realizare a Proiectului și a îndeplinirii obiectivelor acestuia, ceea ce a condus la nerespectarea principiilor de economicitate, eficiență și eficacitate în utilizarea fondurilor publice provenite din împrumut, atâta timp cât la nivelul entității au existat probleme majore de organizare și funcționare a UIP, determinate de desființarea UIP aferente Proiectului BERD 33.391/2006, cât și probleme în derularea contractelor.

Concluzionând, fondurile alocate pentru finanțarea Proiectului BERD 33.391/2006 au fost utilizate fără respectarea principiilor de legalitate, regularitate, precum și a celor de economicitate, eficiență și eficacitate, nefiind respectate prevederile legale în domeniul achizițiilor publice, cât și a celor referitoare la utilizarea/neutilizarea fondurilor publice provenite din finanțări rambursabile”. Tot la CNADNR, „în cadrul proiectului „Construcția autostrăzii Cernavodă-Constanța, beneficiar CNADNR, au fost identificate cheltuieli neeligibile în sumă de 5.845 mii lei, reprezentând lucrări neexecutate sau pentru care nu au fost prezentate documente justificative, decontate în cadrul contractului „Proiectare și execuție a autostrăzii Cernavodă-Medgidia”, impactul financiar în cheltuielile declarate CE în anul 2014 fiind de 4.942 mii lei”, se mai arată în raportul Curţii de Conturi. Una peste alta, doar în cazurile centurii ocolitoare a Constanţei şi tronsonul de autostradă Cernavodă- Constanţa s-au plătit ilegal în 2014 peste 42.000.000 de lei, aproape 10.000.000 de euro. Vom reveni.

Cristian ANTON

miercuri, 3 februarie 2016134
SKINMED CLINIC, Centrul de Excelență Dermatologie București
GANDUL.RO
Drama bărbatului care a murit în timp ce-și ducea acasă, în sicriu, fiul mort de 35 de ani
Comentarii
mai mult...Replica
30 noi 12:24ReplicaPERCHEZIȚII la DENUNȚĂTORUL lui Nicușor Constantinescu, Marian TURBATU

Procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța sprijiniți de lucrători din cadrul...4436

1 dec 00:36ReplicaCUM a ajuns MIHNEA, BĂIATUL lui Adrian NĂSTASE, DATOR la COCA COLA!2319
1 dec 23:43ReplicaCUM FENTEAZĂ ȘOFERII SENSURILE GIRATORII! Video1304
1 dec 23:45ReplicaMAȘINĂ AVARIATĂ, în zona Far, de VÂNTUL PUTERNIC. VIDEO

Prima ninsoare la Constanţa a adus şi un cod galben de vânt puternic care a făcut ceva probleme şoferilor...671

1 dec 00:32ReplicaCu ce AVERE se laudă Iulian SOCEANU, PRIMARUL din TECHIRGHIOL!1002
1 dec 00:31ReplicaSurpriză neplăcută pentru un constănțean! Și-a găsit mașina LOVITĂ, în PORTUL TOMIS2754
1 dec 00:30ReplicaA AJUNS în PUȘCĂRIE pentru că NU și-a PLĂTIT AMENDA

Andrei Daniel Done este o mai veche ”cunoștință” a oamenilor legii. Acesta a fost cercetat și trimis în...900

1 dec 00:25ReplicaUE vrea să INTERZICĂ SOBA pe LEMNE, după PORCUL din BĂTĂTURĂ!1013
1 dec 23:09ReplicaTârgul de Crăciun din Constanța își deschide porțile... nu și pentru copiii peste 12 ani NEVACCINAȚI1581
1 dec 00:17ReplicaZiua Națională a României, MARCATĂ la Constanța

1 decembrie este Ziua Naţională a României şi are o însemnătate specială în societatea noastră. Totodată,...445

1 dec 00:16ReplicaCERONAV, tot mai aproape de construirea PROPRIULUI CAMPUS498
1 dec 00:14ReplicaProtecția Copilului Constanța BAGĂ 6 MILIOANE de lei în ECHIPAMENTE MEDICALE348
Vremea
2.9°2.9° - 6° miercuri, 1 decembrie 2021
ConstanțaUmiditate: 55%
Vânt: 11.06 m/s
Presiune: 1008 milibari

Loto
6/49121731292748
5/4018373640326
joker3111171626
Horoscop
mai mult...SPSportRT
1 dec 00:00SportFotbal - Balonul de Aur: Toni Kroos susţine că Ronaldo şi Benzema trebuiau să fie deasupra lui Messi

Cristiano Ronaldo şi Karim Benzema meritau mai mult decât Lionel Messi să câştige Balonul de Aur 2021, a opinat...98

1 dec 00:00SportFotbal: Lionel Messi nu a participat la antrenamentul de marţi al lui PSG

La o zi după ce a câştigat al şaptelea său trofeul Balonul de Aur, argentinianul Lionel Messi a ratat antrenamentul...120

1 dec 00:00SportRugby: Echipa irlandeză Munster a ajuns la zece cazuri pozitive la COVID-19 în Africa de Sud

Echipa irlandeză de rugby Munster a înregistrat zece cazuri pozitive la COVID-19, fiind blocată în continuare în...101

1 dec 00:00SportBaschet-NBA: Denver Nuggets - 120-111 cu Miami Heat - a pus capăt unei serii de şase înfrângeri consecutive

Denver Nuggets, care venea după o serie de şase înfrângeri la rând, a învins în deplasare pe Miami Heat cu...88

Local
1 dec 00:06LocalCOVID-19: INCIDENȚA pe JUDEȚ a ajuns 1,68!

Până marţi, 30 noiembrie, pe teritoriul României au fost înregistrate 1.779.667 de cazuri de infectare cu noul...566

1 dec 00:06LocalAccident RUTIER în dreptul hotelului DELTA din Mamaia

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați să intervină marți, 30 noiembrie a.c., în stațiunea Mamaia,...394

1 dec 00:07LocalPRIMA NINSOARE în JUDEȚUL CONSTANȚA. VIDEO!

4405

1 dec 22:59LocalCOVID-19: 4 NOI DECESE, la Constanța. Toate persoanele erau NEVACCINATE

Până marți, 30 noiembrie a.c., 56.529 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat, la...381

1 dec 00:07LocalCozi kilometrice către peștera Sfântul Andrei. Video

De la Ion Corvin până la peșteră sunt aproximativ 5 kilometri, distanță pe care oamenii trebuie să o parcurgă pe...3811

1 dec 00:06LocalAccident rutier pe strada Daciei din Mihail Kogălniceanu

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați să intervină marți, 30 noiembrie a.c., pe strada Daciei din...365

1 dec 23:00LocalAtenție, se oprește apa în cartierul Poarta 6

RAJA S.A. sistează furnizarea apei potabile din punctul termic numărul 185, de pe strada Brizei din municipiul...294

1 dec 00:02LocalATENȚIE! Se SCUMPEȘTE PÂINEA!

Sectorul de morărit şi panificaţie este cel mai lovit dintre toate industriile alimentare din România, pentru că...392

1 dec 00:08LocalUn AN de PUȘCĂRIE, după ce a AGRESAT doi POLIŢIŞTI

1230

Politică
1 dec 23:42PoliticăPremierul Ciucă, precizări despre adoptarea certificatului verde la locul de muncă

Premierul Nicolae Ciucă a declarat marți că a avut o discuție cu ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, cu...639

1 dec 23:47PoliticăUSR prinde drag de PSD? Drulă îl învață pe Grindeanu cum să aibă succes la Transporturi

Fostul ministru al Transporturilor în perioada coaliţiei PNL-USR, Cătălin Drulă i-a transmis, marţi, pe Facebook,...272

1 dec 23:47PoliticăAdrian Câciu: Nu vom creşte şi nu vom introduce noi taxe pentru a aduce bani la buget

222

1 dec 23:47PoliticăMesajul Ministrului Apărării Naționale cu prilejul Zilei Naționale a României

Cu ocazia Zilei Naționale a României, Vasile Dîncu, Ministrul Apărării Naționale, a transmis un mesaj românilor....208

1 dec 23:48PoliticăIlie Bolojan: Eu nu am susținut coaliția cu PSD

Liderul PNL Bihor, Ilie Bolojan, spune că nu a fost de acord cu guvernarea alături de PSD dar nici nu este de acord cu...247

1 dec 23:49PoliticăDiana Șoșoacă, la Sfinx în căutarea 'piramidei energetice'

1024

Interviuri
13 noi 00:11InterviuriMihai LUPU: RAJA nu poate fi preluată de PSD! Video

Președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, a fost prezent în studioul Replica, vineri, 12 noiembrie....3071

23 noi 19:11InterviuriDELICOTI vrea să TRANSFORME comuna Poarta Albă în oraș! VIDEO

Primarul din Poarta Albă, Vasile Delicoti, a fost în studioul Replica, luni, 22 noiembrie. În cadrul interviului au...1769

26 noi 00:17InterviuriCaragheorghe, USR: Primarul MINTE; noi ne-am întâlnit cu oamenii din PENINSULĂ! Video

1449

10 noi 00:12InterviuriIonuț RUSU: De sărbători, Constanța va avea ILUMINAT FESTIV de poveste! Video

Viceprimarul Constanței, Ionuț Rusu, a fost prezent în studioul Replica, marți, 9 noiembrie. În cadrul interviului...4843

26 noi 00:14InterviuriCristian Cîrjaliu: Am PIERDUT un an DEGEABA din cauza consilierilor USR! Video

Cristian Maricel Cârjaliu a fost prezent în studioul Replica de Constanța, joi 25 noiembrie, pentru a răspunde, în...2306

27 noi 00:08InterviuriDr. CEALERA: NU avem CAZURI grave la persoane VACCINATE! VIDEO

Medicul Ionuț Cealera, managerul Serviciului de Ambulanță Județean Constanța, a fost prezent, vineri, 26 noiembrie,...2329

6 noi 00:10InterviuriSENATORUL USR Remus NEGOI: Sunt ZVONURI că vicele USR, al CJ, ar putea fi schimbat

Economia românească este pe perfuzii, sistemul sanitar este în comă, în educație este haos, însă niciunul dintre...1738

28 oct 00:08InterviuriCICU, de la GARDA de COASTĂ: Au fost depistate 22 de MAȘINI de LUX FURATE sau folosite la INFRACȚIUNI

Cristian Cicu, directorul Gărzii de Coastă, a fost prezent în studioul Replica, miercuri, 27 octombrie. În cadrul...3459

27 oct 00:10InterviuriPrim PROCURORUL TELICEANU: Stelian Ion a avut intenții bune, dar NU și PUTERE. Video

3174

Monden
1 dec 01:20MondenTrupa BTS, 'nespus' de emoţionată de revenirea pe scenă, în faţa fanilor

Formaţia K-Pop de succes BTS susţine în această perioadă primele concerte cu prezenţă fizică de la debutul...94

1 dec 00:00Monden40 de opere semnate de Bob Dylan o să fie prezentate în premieră la o expoziție în Miami

Retrospectivă a lucrărilor de artă create de Bob Dylan, inclusiv 40 de opere prezentate în premieră, va fi...86

1 dec 00:00MondenO candidată la Miss Univers a fost depistată pozitiv la COVID-19 la sosirea în Israel

92

1 dec 00:00MondenRihanna, în pijamale, cu posteriorul gol la vedere! Imagini incendiare

Rihanna (33 de ani) și-a uimit fanii cu o nouă serie de fotografii incendiare! Superba cântăreață a pozat în...218

1 dec 00:00MondenPrinţul William s-a opus când a aflat că Harry urma s-o ceară în căsătorie pe Meghan Markle

Conflictul dintre fraţii William şi Harry şi mărul discordiei de la casa regală britanică - Meghan Markle - este...108

1 dec 00:00MondenMama lui Sharon Stone și-a revenit: Dorothy Stone a fost externată după ce a suferit un atac cerebral

Sharon Stone, în vârstă de 63 de ani, crede în miracole de acum încolo! Actrița din ”Basic Instinct” a fost...96

1 dec 00:00MondenFormaţia U2 plănuieşte un disc şi un turneu

Formaţia irlandeză U2 plănuieşte să reia concertele la 30 de ani de la Zoo TV, turneul lor mondial cu un dispozitiv...85

1 dec 00:00MondenUn episod cu desenele The Simpsons despre Piaţa Tiananmen a fost retras de pe platforma Disney+

Un episod din „The Simpsons” în care familia americană merge în Piaţa Tiananmen a fost retras de pe platforma...79

1 dec 18:12MondenCum se simte și când va fi externat Ilie Năstase. Ultimele noutăți de la soția sa, Ioana

467

Mapamond
1 dec 00:00MapamondSuedia: Magdalena Andersson, aleasă din nou prim-ministru după o alegere-demisie săptămâna trecută

După o rocambolescă alegere-demisie timp de şapte ore săptămâna trecută, lidera social-democraţilor suedezi...72

1 dec 00:00MapamondCoronavirus: Doza booster, disponibilă pentru toţi adulţii în Marea Britanie. 11 infectări cu varianta Omicron

Marea Britanie va face doza de vaccin booster anti-COVID-19 disponibilă pentru toţi adulţii, într-un efort de...91

1 dec 00:09MapamondCoronavirus - Joe Biden: 'Nu sunt motive de panică' în faţa variantei Omicron

329

1 dec 00:11MapamondDirectorul Twitter a demisionat din funcție: speculații privind adevăratul motiv

Jack Dorsey a demisionat de la conducerea Twitter şi urmează să fie înlocuit cu CTO Parag Agrawal, a anunţat luni...467

1 dec 01:11MapamondRusia a testat cu succes o rachetă hipersonică și a lovit o țintă aflată la 400 de kilometri distanță

Armata rusă a anunţat, luni, că a efectuat cu succes un nou test cu rachetă hipersonică, în contextul tensiunilor...325

1 dec 01:11MapamondTurcia: Cel puţin patru morţi în urma unei furtuni care a lovit oraşul Istanbul. VIDEO

602

Sănătate
1 dec 00:00SănătateÎncleștarea maxilarului: cauze și remedii

Încleștarea maxilarului poate provoca durere sau disconfort în mai multe părți ale corpului, inclusiv în cap,...92

1 dec 00:00SănătateFructe, legume și alimente care scad hipertensiunea arterială

Hipertensiunea sau tensiunea arterială mare poate fi ținută sub control și cu ajutorul unei diete echilibrate, care...106

1 dec 00:00SănătateCum îți poți ajuta partenerul să renunțe la fumat!

94

1 dec 00:00SănătateSclerodermia: simptome, cauze, tratament

Sclerodermia este o boală autoimună cu simptome care pot include sensibilitate la frig la nivelul extremităților,...82

1 dec 00:00SănătateGustări și băuturi care susțin sănătatea inimii

O alimentație adecvată reduce drastic riscul de boli de inimă și poate promova funcționarea cardiovasculară...98

1 dec 00:00SănătateAi unghiile crăpate? Iată câteva cauze posibile

Unghiile crăpate pot fi o problemă, mai ales dacă le folosești în munca ta de zi cu zi. Deși crăparea unghiilor...82

1 dec 19:45SănătateCare sunt cele mai frecvente simptome de Covid-19 la cei infectați cu varianta Omicron

Noul coronavirus nu a dispărut, ci tot mai multe variante ale virusului continuă să apară. Cea mai nouă e varianta...826

1 dec 18:13SănătateProfesor universitar: Mă îndoiesc că varianta Omicron va anula complet eficacitatea vaccinurilor

Simona Ruță, profesor universitar, șefa disciplinei de Virusologie de la Universitatea de Medicină și Farmacie...349

1 dec 23:14SănătateExpert german: Omicron ar proveni de la pacienții infectați cu HIV

389

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT