REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
12.4° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

La Colegiul Medicilor din Constanţa aroganţa este cronică

La Colegiul Medicilor din Constanţa aroganţa este cronică

Replica API 30 mai 2013 | 00:00 2678

Din ciclul "s-a suit scroafa-n copac",

Din ciclul "s-a suit scroafa-n copac",

Colegiul Medicilor Constanţa îşi desfăşoară activitatea cu uşile închise. Activitatea din interior nu poate fi văzută sau auzită de nimeni. Porţile sunt ferecate mai rău decât în Epoca de Aur Socialistă, în care nu aveai voie nici să te apropii de clădirea Securităţii. De asemenea, site-ul oficial al instituţiei nu poate fi abordat. Datele, care ar trebui să fie publice, nu sunt accesibile. Sesizările de malpraxis depuse de foşti pacienţi îşi aşteaptă rezolvarea mult şi bine. Nici măcar numărul lor nu poate fi aflat. Oare sunt mai multe sau mai puţine comparativ cu anul trecut? Câte au fost rezolvate şi câte sunt în curs de soluţionare? Sunt întrebări fireşti, pertinente. Se face ceva în acest domeniu? Plângerile fondate sau nefondate îşi capătă un răspuns? Legea malpraxisului este doar pe hârtie? Pacienţii pot merge cu ochii închişi, pe încredere, la o intervenţie chirurgicală, convinşi fiind că, la sfârşitul acesteia, dacă ceva merge prost, vor fi apăraţi prin lege?

La rândul lor, medicii sunt sătui de salariile mici, de gărzi, de condiţiile în care lucrează, de faptul că sunt obligaţi să plătească o asigurare pentru malpraxis, fără de care nu mai au dreptul să profeseze şi de pe urma căreia nu beneficiază niciodată. Legea malpraxisului ar trebui să funcţioneze ca un intermediar care dă dreptate uneia dintre părţi, dar o zicală veche românescă spune: "corb la corb nu îşi scoate ochii". "Transparenţa" cu care angajaţii Colegiului Medicilor Constanţa lucrează a fost dovedită încă o dată, dacă mai era cazul, în momentul în care li s-au cerut date, care ar trebui să fie publice, privind unele statistici efectuate până în prezent. Nimic altceva. Date numerice, generale, care să nu cuprindă nume sau persoane. Nici măcar acestea n-au putut fi furnizate.

Gabriela Dascăl, preşedinta CM Constanţa, nu poate să-şi încarce memoria cu statistici

Gabriela Dascăl, preşedinta CM Constanţa, nu poate să-şi încarce memoria cu astfel de date. Pleacă oricum în concediu, iar aceste informaţii pot fi eventual aflate de la secretariat. Întrebată de un alt număr de contact, este de-a dreptul furioasă. Nu îi place să fie luată drept telefonistă. Şi cu asta ne-a închis gura! Ce mai poţi spune în astfel de situaţii? Îţi ceri scuze politicos, cu toate că, dacă stai bine să te gândeşti, nu ai greşit cu nimic. "Nu vă supăraţi, dar vă daţi seama că nu îmi pot încărca memoria cu astfel de date. Oricum se schimbă de la o săptămână la alta şi nu intră în atribuţiile mele. Aceste informaţii le aflaţi de la secretariat. Numărul îl puteţi lua de pe site. Nu îmi place ca eu, preşedintele unui colegiu, să fiu luată drept telefonistă", a declarat pentru "Replica", Gabriela Dascăl, preşedinta CM Constanţa. După duşul rece primit, încercăm cu forţe proaspete la secretariatul Colegiului Medicilor Constanţa, unde cerem informaţii, explicând modul în care am fost îndrumaţi. Secretara, foarte amabilă, spune că nu deţine datele şi ne-a pasat juristului, care, la fel de amabil şi pe un ton la fel de calm, ne-a spus că trebuie să facem o hârtie oficială pe care trebuie să o depunem Comisiei de disciplină, iar aceasta va fi supusă dezbaterii. Cu alte cuvinte, nu putem fi siguri dacă vom primi un răspuns, cu toate că am cerut date de interes public, de care foarte mulţi cititori sunt interesaţi. Nu putem informa opinia publică şi asta deoarece Colegiul Medicilor din România, filiala Constanţa, nu vrea să pună aceste date la dispoziţie. Însuşi preşedintele CMR, prof.univ.dr. Vasile Astărăstoae consideră că este o exagerare. "Consider că este o exagerare. Puteau să vă răspundă. Sunt date de interes public, care potrivit legii, trebuiesc furnizate în termen de trei sau cinci zile. Pe altă parte însă, regulamentul de ordine interioară şi-l face fiecare, dar în limitele legii", a declarat pentru "Replica", prof.univ.dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele CMR.

Singura metodă de a intra în incinta CMR Constanţa este de a te da drept medic din alt oraş

Există totuşi o metodă prin care poţi intra în sediul CMR Constanţa. Ne-a furnizat-o Cornel Neagoe, fostul preşedinte al instituţiei. "Nu există altă posibilitate să intri, decât să suni la interfon şi să te dai drept un medic din alt oraş. Atunci se deschid porţile. Puteau să vă răspundă. Când eram eu preşedinte dădeam informaţiile de interes public, chiar şi telefonic. Eu am spus de mult că acolo se fac mari măgării. Am mai spus că Gabriela Dascăl nu este om şi nimeni nu m-a crezut. Nu se poate rezolva nimic, pentru că aşa este făcută legea lor.Toţi cei care au încercat să facă ceva, au fost daţi afară, inclusiv eu. Legea malpraxisului este făcută în aşa fel încât să le convină lor. Colegiul împiedică Ministerul Sănătăţii să rezolve multe cazuri. Medicii sunt obligaţi să plătească asigurare pentru malpraxis, altfel, îi este desfăcut contractul de muncă. Cu toate acestea societăţile de asigurări încasează sume uriaşe, dar bani nu primeşte nici pacientul, nici medicul", a declarat, pentru "Replica", Cornel Neagoe, fostul preşedinte al CMR Constanţa. Vom reveni.

Marieta ŞTEFAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218