REPLICA ONLINE CONSTANTA

17° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

La Constanţa, Facebook este sursa de inspiraţie pentru hoţii din locuinţe

La Constanţa, Facebook este sursa de inspiraţie pentru hoţii din locuinţe

Replica API 15 mai 2014 | 00:00 209

În pas cu vremurile: infractorii s-au digitalizat

În pas cu vremurile: infractorii s-au digitalizat

Indiciile după care acţionează hoţii din locuinţe sunt deja cunoscute, acestea legându-se de praful depus pe clanţa uşii sau intervalul de timp în care s-a aprins, sau nu, lumina. Însă, potrivit poliţiştilor constănţeni, ca ultimă găselniţă este site-ul de socializare Facebook. Un simplu check-in îi spune hoţului unde eşti şi cât timp lipseşti. Pentru prevenirea infracţiunilor, oamenii legii au demarat o campanie, ieşind în stradă, împărţind pliante şi discutând cu oamenii.

Tâlhăriile, furturile din autoturisme, furturile din societăţi comerciale şi locuinţe sunt evenimentele ce se întâlnesc în Constanţa. Numai că, potrivit oamenilor legii, cele mai dese sunt cele din locuinţe, cel puţin în ultima perioadă. Însă, printre numeroasele indicii pe care le folosesc hoţii, precum praful de pe clanţa uşii sau intervalul de timp la care se aprinde, sau se stinge, lumina în locuinţă, mai există ceva care reprezintă pentru hoţi o sursă sigură şi anume site-ul de socializare Facebook. Printr-un simplu check-in îi spui infractorului cam pe unde eşti şi cât vei întârzia, susţin poliţiştii constănţeni, care au demarat o campanie pentru prevenirea infracţiunilor. "Campania derulată de noi se intitulează - Infractorii te pot cunoaşte mai bine decât crezi - pentru că am plecat de la ideea că de multe ori Facebook-ul este o capcană şi copiii sunt cei care sunt predispuşi, pentru că, atunci când pleacă de acasă, postează pe Facebook, în timp real, că sunt într-o locaţie anume, în vacanţă spre exemplu, şi atunci este posibil ca în acel timp domiciliul său să fie vandalizat de infractori. Sfătuim copiii să intre pe Facebook numai în compania părinţilor, să fie foarte atenţi la relaţiile de prietenie de pe site-ul de socializare, să accepte prietenia persoanelor cunoscute, pentru că în spatele unui profil frumos, se poate ascunde un potenţial infractor", a declarat Gabriela Radu, subcomisar de Poliţie, din cadrul Poliţiei Municipiului Constanţa. Revenind şi la celelalte fapte întâlnite pe raza municipiului nostru, oamenii legii au ieşind în stradă, au vorbit cu oamenii şi au împărţit pliante. Cetăţenii au fost încântaţi de acţiune, menţionând că ar fi un lucru bun ca poliţiştii să stea mai mult pe stradă. "Este o acţiune bună, un lucru bun. Dacă ar sta mai mult pe stradă, ar fi şi mai bine. Am fost victima unei infracţiuni, dar în urmă cu vreo doi ani, când m-au înghesuit în autobuz şi mi-au furat portofelul din buzunar", a spus, pentru "Replica", o femeie ce se afla în zona Tomis III. "Este o campanie de prevenire a infracţionalităţii, lansată de IGPR - Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii, cu derulare până în luna septembrie pe plan local. Se axează pe prevenirea infracţiunilor de tâlhărie, furturi din locuinţe şi din auto. Oferim recomandări preventive, discutăm cu oamenii şi ei sunt foarte receptivi şi vin chiar şi cu sugestii. Vom merge şi pe plajă, în taberele de copii, la vară. Datorită acestor acţiuni preventive, anul acesta s-a înregistrat o scădere a infracţionalităţii la nivel naţional. În Constanţa aceste trei tipuri de infracţiuni predomină, motiv pentru acţionăm pe această linie", a mai spus Gabriela Radu.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218