REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.1° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
8.1° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

La Cuza Vodă, morţii sunt îngropaţi cu mâinile pe-afară, să zică lumea că n-au luat nimic cu ei

La Cuza Vodă, morţii sunt îngropaţi cu mâinile pe-afară, să zică lumea că n-au luat nimic cu ei

Replica API 27 martie 2014 | 00:00 977

De la o debranşare în ţigănie, s-a ajuns la "tradiţia" care întrece orice imaginaţie!

De la o debranşare în ţigănie, s-a ajuns la "tradiţia" care întrece orice imaginaţie!

Dintre toate înmormântările care au şocat de-a lungul timpului, unele întrec orice imaginaţie! Autorităţile din Constanţa sunt în alertă. Un primar a reclamat faptul că anumite familii de romi nu îşi îngroapă morţii aşa cum prevede legea, ci sunt ţinuţi într-un sarcofag pentru ca rudele să aibă acces mai uşor la ei, să-i vadă. Vorbim despre un obicei practicat de ani buni, iar ieri, când "tradiţia" a intrat în atenţia autorităţilor (din nou!), un comentariu a făcut ca întreaga situaţie să prindă şi o tentă... hai să-i spunem "umoristică": "Aşa o fi tradiţia la ei, să-i vadă cu mâinile pe-afară, să vadă lumea că n-au luat nimic cu ei pe lumea ailaltă, ca Alexandru Macedon...".

Deşi legea prevede ca morţii să fie incineraţi sau înhumaţi, la Cuza Vodă asistăm la o situaţie ieşită din comun. "Morţii sunt puşi într-un soi de cavou mai înalt, să îi poată vedea rudele. Putrezesc cumva la vedere... e o situaţie mai ciudată", au spus oamenii legii. Cazul a ajuns în atenţia mai multor instituţii, urmând să fie demarată o anchetă la faţa locului. "În urmă cu 6-7 ani am fost pentru prima oară în cimitirul de la Cuza Vodă, la solicitarea viceprimarului de atunci, iar morţii de etnie romă nu erau înhumaţi în adevăratul sens al cuvântului, ci într-un soi de cavou. Erau ţinuţi la nivelul solului, băgaţi într-un sarcofag de ciment, prevăzut cu o fereastră de vizitare la nivelul capului. Noi am putut să intrăm pe o uşă în cavou. Erau scaune de jur împrejur, farfurioare şi pahare de unică folosinţă. Am înţeles că există obiceiul ca în momentul când se comemorează mortul, să vină rudele şi să stea acolo, să mănânce. Acea fereastră de vizitare era pentru momentele de comemorare", spun inspectorii care au mai fost sesizaţi cu privire la situaţia din Cuza Vodă. Tot inspectorii au mai precizat că la momentul controlului din acea perioadă s-a descoperit că unele cavouri aveau ferestrele sparte. "Am simţit un miros pestilenţial, cadavru în putrefacţie. Noi am trasat ca măsură să se renunţe la acest obicei de a păstra cadavrele la nivelul solului şi să fie înhumate în pământ. Este un obicei al etnicilor romi, aşa ni s-a comunicat. Ei spun că nu fac nici un fel de rău comunităţii. Acesta este obiceiul lor şi ţin morţiş să îl respecte. La acest obicei trebuia să se renunţe, să nu devină o problemă de sănătate publică. Este singurul loc din judeţul Constanţa unde se practică povestea asta", au conchis inspectorii. La ancheta de joi va participa primarul Niculae Horneţ, staborul de etnie romă, preotul din localitate, inspectorii sanitari, dar şi poliţiştii care le vor explica familiilor celor decedaţi că trebuie să respecte legea.

"Este o zonă mai delicată", au mai spus oamenii legii. Această practică neortodoxă a ieşit la iveală urmare a faptului că în decursul zilei de miercuri ar fi avut loc o serie de debranşări de la energia electrică, primarul declarându-se nemulţumit de neimplicarea poliţiei, atât la debranşare, cât şi în ceea ce priveşte "tradiţia" îngropării pe jumătate a morţilor. De cealaltă parte, oamenii legii îl contrazic pe primar, declarând că au fost prezenţi la acţiunea ENEL, însă nu aveau cum să însoţească primarul din casă în casă, acolo unde el "trata" cu cetăţenii să îşi achite facturile la electricitate. "Poliţiştii nu aveau de ce să intre cu primarul în case, acolo unde el a tratat cu oamenii să-şi rezolve problemele cu ENEL. Se strângeau bani pentru a se achita către furnizorul de electricitate. Unii au şi dat bani, alţii nu. A fost o iniţiativă a primarului, iar oamenii legii au fost în stradă, pentru a interveni în cazul în care se impunea, în cazul în care lucrurile ar fi degenerat. Dar în nici un caz nu era problema poliţiştilor să susţină o acţiune de acest gen a edilului. Noi nu am fost solicitaţi pentru aşa ceva, ci pentru a asigura liniştea şi ordinea", au precizat oamenii legii.

Alexandra VASILE, Rocsana CRISTEA

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614