REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.8° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
8.8° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

La DNA nu se iau prizonieri: Omul lui Kovesi, 'colecţionar' de achitări, nu e lăsat să plece fără să fie umilit

La DNA nu se iau prizonieri: Omul lui Kovesi, 'colecţionar' de achitări, nu e lăsat să plece fără să fie umilit

Replica API 12 februarie 2019 | 00:00 148

O situație inedită pe ordinea de zi a Secției pentru procurori a CSM, în şedinţa din 14 februarie, la ultimele două puncte. DNA cere revocarea unui procuror, iar la punctul următor procurorul în cauza cere singur să plece. Sintetic, lucrurile ar sta aşa: "- Vreau să plec. - Nu pleci, te dăm noi afară!" sau "- Te dăm afară! - Plec eu singur! - Nu, nu, lasă.", conform stiripesurse.ro.

Procurorul Gheorghe Popovici a făcut o cerere de încetare a activităţii la Direcţia Naţională Anticorupţie şi continuare a activităţii la Parchetul de pe lângă Tribunalul Tulcea. Doar că fostul "locotenent" al lui Kovesi, fost şef al Secţiei I din DNA, nu este lăsat să plece pur şi simplu la alt parchet. Nistor Călin, şeful interimar al DNA, a înaintat Secţiei pentru procurori a CSM propria cerere în ceea ce-l priveşte pe Popovici - o solicitare de aviz pentru revocarea acestuia.

Schema umilitoare pentru Popovici are toate şansele să reuşească, pentru că solicitarea lui Nistor Călin se află înaintea solicitării lui Gheorghe Popovici pe ordinea de zi a şedinţiei din 14 februarie. Astfel, după ce Secţia pentru procurori va da aviz pentru revocare, cererea de încetare a activităţii, formulată de Popovici, va rămâne fără obiect.

Gheorghe Popovici a cerut, în toamna anului trecut, deci după revocarea lui Kovesi, să îi fie încetată delegarea în fruntea Secţiei I a DNA (Secţia de combatere a corupţiei), după cinci ani în această funcţie. Potrivit sursazilei.ro, în calitate de șef al Secției I, Popovici a coordonat dosare importante, multe dintre acestea soluționate însă cu achitări de răsunet: dosarul în care a fost acuzat Dan Radu Rușanu (achitare), dosarul lui Victor Ponta (achitare), dosarul ANRP, în care a fost achitată fosta șefă a DIICOT Alina Bica. Procurorul a instrumentat şi dosarul în care Antena 3 a fost acuzată de şantaj, în care Dan Voiculescu a fost achitat, însă ginerele acestuia a fost condamnat.

Potrivit g4media.ro, Popovici a fost audiat recent ca martor într-un dosar al Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) din cadrul Parchetului General. Alături de Kovesi, Popovici este vizat de SIIJ după ce Alina Bica şi omul de afaceri Horia Simu i-au reclamat pentru abuzuri.

De altfel, pe 31 august 2018, Inspecţia Judiciară anunța că a exercitat acţiunea disciplinară faţă de procurorul Gheorghe Popovici, delegat şef al Secţiei de combatere a corupţiei din cadrul DNA, pentru „exercitarea funcţiei cu rea credinţă sau gravă neglijenţă”.

Concret, potrivit IJ, Gheorghe Popovici a semnat adresele prin care se comunica unei părţi dintr-o cauză penală instrumentată de Direcţia Naţională Anticorupţie, contrar adevărului, că faţă de aceasta nu au fost dispuse măsuri de supraveghere tehnică”. În ciuda dovezilor de la dosar, Secţia pentru procurori a CSM a decis să nu-l sancţioneze pe Popovici.

Joi, 14 februarie, Secţia pentru procurori va tranşa conflictul "evadare vs. evacuare" în care sunt implicaţi Gheorghe Popovici şi Nistor Călin. A făcut Secţia pentru procurori ce orice instituție publică respectabilă, menită să vegheze la independența și reputația procurorilor ar face? S-a încercat o discuţie, s-a recurs la o eventuală mediere benefică pentru sistemul judiciar? Spre deliciul presei, lucrurile nu par să fi stat deloc aşa.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Nu meritati nici macar pula procurorului de mai sus, daca are un caine sa ii faceti felatie lui. Spalati pe creier de antena 3 si ghita tv.
0
0
De ce sa pleci tu, albit, cata vreme ai facut atatea prostii la umbra lui Kovesi? Corect e sa fii dat afara si sanctionat macar asa...
1
1
DNA EGAL KGB
4
1

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614