REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
17.4° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

La Festivalul Mamaia nu sunt acceptaţi "bocciii"

La Festivalul Mamaia nu sunt acceptaţi "bocciii"

Replica API 12 august 2011 | 00:00 322

Deşi până la Festivalul Naţional de Muzică Uşoară Mamaia nu mai sunt decât două săptămâni, încă nu se ştie cu exactitate care vor fi prezentatorii sau dacă marele trofeu va fi asigurat sau nu de firma Skoda, la fel ca-n anii trecuţi. În rest, spune preşedintele juriului, Mădălin Voicu, "nu este de acord cu menţinerea acestui festival într-o zonă a unei ancorări în trecut sau a unui conservatorism nociv sau miroasă a naftalină".

Ca-n fiecare an, Consiliul Judeţean Constanţa organizează în această perioadă Festivalul Naţional de Muzică Uşoară Mamaia (25-28 august), urmat de Festivalul Naţional al Cântecului şi Dansului Popular Românesc (31 august-2 septembrie), ambele având loc la Teatrul Soveja. Ca şi anul trecut, biletul va costa 40 lei. Pentru cei care vor să vizioneze întreg festivalul, preţul unui abonament este de o sută de lei. Pe lângă cele două secţiuni cu care eram obişnuiţi, Interpretare şi Creaţie, cea de-a 41-a ediţie a Festivalului Naţional de Muzică Uşoară Mamaia aduce ca noutate, secţiunea rock Teo Peter. Ca urmare, pe parcursul celor patru seri vor avea loc doar trei recitaluri. În data de 25 august va avea loc un recital in memoriam Cornel Fugaru, în cadrul căruia vor evolua pe scenă Nico, Adrian Enache, Marcel Pavel, Lucia Dumitrescu, Monica Anghel, Aurelian Temişan, Gabriel Cotabiţă, Mirela Fugaru, Vlad Fugaru. Vineri, 26 august, după cele două secţiuni urmează recitalul celor de la Iris, iar sâmbătă, 27 august, trupa Cargo. Deşi concursul se ţine la malul mării, judeţul Constanţa are o reprezentare destul de slabă: Iolanda Florina Ulmeţeanu (17 ani), la secţiunea Interpretare şi Dănuţ Tudor Georgescu, Ilie Cristian şi Virgil Stoica la secţiunea Rock. În mare parte, au declarat membrii juriului, participanţii sunt necunoscuţi şi foarte tineri, mulţi dintre ei având până-n 18 ani.

"Nu toţi tinerii sunt damblagii!"

Cu toate acestea, a subliniat preşedintele juriului, Mădălin Voicu, anul acesta spectatorii vor avea parte de multe surprize. "Văzându-i pe cei care s-au prezentat la preselecţie, mi-am dat seama că sunt foarte bine pregătiţi şi vin cu o conştiinţă care m-a surprins. Nu toţi tinerii care-şi imaginează că pot concura undeva sunt damblagii. Unii sunt chiar serioşi şi au un comportament care mă încurajează şi-mi dau de gândit că generaţiile care vor urma vor avea şi părţi bune", a precizat el. Voicu a mai spus că în condiţiile în care ne aflăn încă într-un moment dificil economic, au apelat la sprijinul din partea Ministerului Turismului. "Cred că o investiţie în artă, cultură, în general, este o investiţie solidă, echilibrată şi conştientă. Trebuie să recunoaştem că cea mai bună imagine a unei ţări o fac cultura şi sportul", a arătat el. Acesta este şi motivul pentru care Voicu nu este de acord cu menţinerea acestui festival "într-o zonă a unei ancorări în trecut sau a unui conservatorism nociv sau să miroasă a naftalină. Vreau ca acest festival să devină cât mai modern şi atractiv. Din păcate, peste tot există mulţi amatori, dar nu există compromisuri. Boccii nu au ce căuta la festival! Noi vrem să încurajăm pe toată lumea!", a adăugat Mădălin Voicu. Referitor la prezentatori, deocamdată nu se cunoaşte exact care vor fi aceştia. "Momentan suntem în discuţie cu foarte multe persoane. Două posibile nume sunt Dan Helciug şi Geanina Corondan", a precizat Cristian Zgabercea, director în cadrul CJC.

Fabio Concatto, în juriu

Notarea pieselor se va face de către fiecare membru al juriului, pe un formular special, imediat după interpretarea pieselor. Centralizarea rezultatelor se va face de către organizatori. Membrii juriului: Mădălin Voicu (preşedinte), Viorel Gavrilă, Berti Barbera, Titus Andrei, Gabriela Scraba, Cristi Minculescu, Mihai Pocorschi, Andrei Tudor, Corina Chiriac, Andrei Partoş, Adrian Ordean, Mircea Drăgan, Cristian Zgabercea. Invitat special al juriului va fi Fabio Concatto, fost câştigător la Sanremo. Ca şi în anii trecuţi, ocupanţii locului I la ambele secţiuni vor lua 1.500 euro, locul II- 1.000 euro, locul III- 500 euro. Trofeul Mamaia 2011 va fi decernat de Consiliul Judeţean Constanţa. la fel şi premiul I in memoriam Teo Peter. La acest moment există o singură problemă şi anume că încă nu se ştie dacă firma Skoda va fi parterul CJC şi-n 2011. "Dacă nu reuşim să luăm o maşină de la ei, apelăm la alte firme", a adăugat Zgabercea. Acestor premii li se vor adăuga două premii oferite de Societatea Română de Radiodifuziune, Premiul Fundaţiei Internaţionale Ion Voicu, premiul neptun TV, premiul de popularitate, premiul presei, premiul oferit de Margareta Pâslaru.

Un singur dobrogean la Festivalul Naţional al Cântecului şi Dansului Popular Românesc

După Festivalul Naţional de Muzică Uşoară Mamaia, în perioada 31 august-3 septembrie va avea loc Festivalul Naţional al Cântecului şi Dansului Popular Românesc. Anul acesta, preşedinte al juriului este Eugenia Florea, iar membrii Violeta Ianculescu, Nicolae Costin, Adriana Mihai, Viorica Barbu Iuraşcu, Voicu Enăchescu, Virgil Niţulescu, Gheorghe Parnica, Maria Magiru, Nicolae Peride şi Florentina Satmari. Cea de-a XI-a ediţie este structurată pe două secţiuni: Solişti vocali şi Solişti instrumentale. Din păcate, avem un singur solist din Dobrogea, în prezenţa lui George Chiţu (19 ani).

Mirabela PANFIL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218