REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.3° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
12.3° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

La grădiniţele cu program prelungit, copiii ori flămânzesc, ori mănâncă doar pui cu macaroane

La grădiniţele cu program prelungit, copiii ori flămânzesc, ori mănâncă doar pui cu macaroane

Replica API 31 octombrie 2013 | 00:00 87

Controalele OPC s-au lăsat cu amenzi

Controalele OPC s-au lăsat cu amenzi

Grădiniţele cu program prelungit din Constanţa au fost, luna trecută, în vizorul inspectorilor din cadrul Comisariatului Judeţean Pentru Protecţia Consumatorilor Constanţa (cunoscut de constănţeni sub denumirea de OPC). Verificările s-au lăsat cu amenzi de 60.000 lei şi două avertismente, după ce inspectorii au constatat abateri grave de la legalitate.

În luna septembrie, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a desfăşurat o acţiune de control pentru verificarea modului în care se respectă prevederile legale din domeniul protecţiei consumatorilor în grădiniţele cu program prelungit, particulare şi de stat. La Constanţa au fost verificate 31 de unităţi de învăţământ pentru preşcolari, dintre care 19 de stat şi 12 particulare. În urma controalelor, inspectorii au găsit mai multe nereguli. "La una dintre grădiniţe s-a constatat că saltele erau mai mici decât paturile, la alta feţele de masă nu erau din material textil, aşa cum prevede legea, la cinci dintre cele verificate nu s-a respectat gramajul la porţiile de alimente, adică era mai mic decât cel prevăzut de lege", a declarat, pentru "Replica", directorul interimar al OPC Constanţa, Nicolae Timoaşcă. Reamintim că, la un control anterior care a vizat grădiniţele, inspectorii au constatat că mâncarea servită copiilor nu era diversificată, în sensul că micuţii mâncau toată săptămâna numai pui, cartofi şi macaroane.

Smântână şi pui cu termen de valabilitate incert

Revenind la controlul de dată recentă, au fost şi grădiniţe unde inspectorii au considerat necesar să retragă din blocul alimentar 6 kilograme de smântână şi carne de pui în valoare de 60 de lei. "Etichetele nu erau vizibile, nu se cunoştea termenul de valabilitate şi adresa ambalatorului", a mai relatat Timoaşcă. Pentru cele constatate, inspectorii au amendat 5 grădiniţe, două de stat şi trei particulare, cu câte 10.000 lei fiecare, iar alte două, una de stat şi una particulară, au scăpat doar cu avertisment. Nicolae Timoaşcă a anunţat că aceste unităţi de învăţământ care nu au respectat normele legale în vigoare, vor fi, din nou, controlate, pentru a se verifica dacă au intrat în legalitate. Mai mult, nici şcolile cu clasele I-IV nu vor scăpa. "Vor fi controlate şi acestea, ori prin tematicile proprii, ori prin tematicile de la nivel naţional sau regional", a conchis directorul interimar.

Mirela Sorina PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218