REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
18.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

La împlinirea a 100 de ani, Sinagoga din Constanţa a devenit adăpost pentru câini

La împlinirea a 100 de ani, Sinagoga din Constanţa a devenit adăpost pentru câini

Replica API 14 septembrie 2011 | 00:00 141

Unde sunt afaceriştii israelieni care asfaltează tot oraşul?

Unde sunt afaceriştii israelieni care asfaltează tot oraşul?

Sinagoga Mare din Constanţa a bifat anul acesta 100 de ani de existenţă, dar din păcate, ceea ce a fost odinioară lăcaşul de cult evreiesc astăzi este o ruină cu vitraliile sparte şi acoperişul prăbuşit. Deşi mulţi nici măcar nu ştiu despre existenţa clădirii, reprezentativă pentru oraşul Constanţa, o îngrijitoare de la grădiniţa de lângă Sinagoga Mare este de-a dreptul revoltată de starea jalnică a clădii: "Locuiesc în apropriere de 30 de ani şi îmi pare rău că această clădire care este şi un monument a ajuns bătaia de joc a ţiganilor, care au vandalizat-o. Aşa ceva nu ai să întâlneşti în alte ţări care ştiu cum să aibă o grijă mai mare pentru clădirile reprezentative, noi facem exact invers, ne batem joc".

Din datele Arhivelor Naţionale aflăm că autorizaţia de construire a lăcaşului de cult evreiesc a fost eliberată în 12 aprilie 1910, în document menţionându-se: clădirea va avea o înalţime de 13 metri, pereţii vor fi din piatră sau de cărămidă. Sunt redate şi alte detalii ale construcţiei pe autorizaţie, ca de exemplu faptul că acolo unde terenul este "defectuos", se va proceda la o dezinfectare cu o soluţie cu calcar. În finalul actului, se menţionează că autorizaţia trebuie să fie păstrată la locul în care se efectuează lucrarea. Tot la Arhivele Naţionale a fost păstrată, cu mare grijă, şi solicitarea în scris făcută de reprezentantul comunităţii israeliene către primarul de la acea dată, în vederea eliberării autorizaţiei de construire a sinagogii, pe un teren aparţinând comunităţii israeliene, la adresa strada C.A. Rosetti, colţ cu strada Petru Rareş. Iniţiativa ridicării templului israelit a aparţinut preşedintelui Comunităţii israelite din Constanţa, P. Şapira, iar construirea lăcaşului de cult mozaic s-a făcut după un proiect realizat de Anghel Păunescu. După 100 de ani de la ridicarea acestui edificiu, putem spune că el are o soartă parcă şi mai urâtă ca cea a Cazinoului Constanţa - considerat clădire emblematică pentru urbe, motiv pentru care a şi fost preluat pentru consolidare. În privinţa sinagogii, este ciudat faptul că din partea comunităţii evreieşti, prezentă la Constanţa şi prin cei care efectiv locuiesc aici sau cei care derulează afaceri bănoase la malul mării (ca de exemplu israelienii de la firma Saphir), nu se întreprinde nimic. Nu este asigurată nici măcar paza clădirii, motiv pentru care a fost teribil vandalizată, iar singurii care o "locuiesc" sunt câinii maidanezi. În timp ce comunitatea evreiască nu pare a mişca un deget, autorităţile locale par şi ele incapabile să restaureze o clădire-monument: Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Constanţa susţine, prin reprezentanţii ei, că s-a împotmolit în tentativa de a aduce fonduri pentru reabilitarea clădirii.

Camer NEGIP

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367