REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
16.2° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

La inaugurarea spitalului militar de campanie, jurnaliștii au fost ținuți ca într-un țarc, claie peste grămadă!

La inaugurarea spitalului militar de campanie, jurnaliștii au fost ținuți ca într-un țarc, claie peste grămadă!

Replica API 2 aprilie 2020 | 11:49 2933

Miercuri, 1 aprilie, jurnaliștii constănțeni au fost chemați la datorie de către reprezentanții spitalului militar mobil de la stadionul „Portul” să asiste la prezentarea unității medicale și a echipamentelor. Doar că într-un cort de câțiva metri pătrați, au stat la un loc, mai bine de 20 de jurnaliști, ați citit bine, 20, nu 3, cum ar spune ordonanța militară. Nu, nu este o glumă, în jur de 30 de suflete au stat timp de minute bune într-un spațiu ce se dorește a fi unitate medicală militară.

Lipsa responsabilității este un „glonț” îndreptat spre sănătatea persoanelor. De data aceasta, militarii au făcut un pas greșit și au dezertat în lupta cu inamicul nevăzut, măcar pentru câteva minute. În tot acest timp, mai mulți jurnaliști au fost puși în pericol, chiar de către cei care ar trebui să păzească cetățenii.

Poveste fără sfârșit

Ei sunt cei din prima linie, însă, pentru câteva clipe au făcut un pas în spate și s-au lăsat pradă ordinelor de a reda jurnaliștilor și, implicit, societății românești, detalii despre un spital mobil militar, care incă nu a fost terminat și nu poate primi imediat bolnavii de COVID-19. Inamicul, numit Coronavirus, poate răsufla ușurat. Armata este cu noi, totul este sub control, însă, miercuri, 1 aprilie, chiar într-o zi în care nu prea îti vine să iei în serios ceva sau pe cineva, MApN a oferit o invitație jurnaliștilor constănțeni la spitalul „Portul”, unde există unitatea medicală militară. Mass media a fost la datorie și de această dată, însă cu toate prevențiile, cu toate dotările, măști, mânuși și cu toate instrucțiunile date de militari, de păstrarea distanței sociale și spălatul pe mâini non stop, aglomerația a ucis ordonanța militară care făcea referire la mai multe persoane în același loc. Mai bine de 20 de suflete au asistat la o poveste fără final, la un discurs despre dotările spitalului mobil militar, din partea celor avizați și la un potențial pericol eminent, contaminarea. Lipsa de organizare a fost fatală pentru oamenii care îmbrățișează ordinele și pentru strictețea lor.

Totul pare că nu a fost gândit sau poate că a fost doar o glumă oficială. Nu vom afla niciodată, probabil. Cert este că tocmai persoanele care ieșeau acum câteva zile în Capitală cu tancuri pe străzi și cu arme, soldați bine antrenați, au arătat că nu ne pot apăra. Au expus o parte din mass media din Constanța, într-o perioadă în care există focare de infencție în țară, la Suceava, se închid orașe, iar situația se înrăutățește pe zi ce trece. Sistemul medical este șubred. Nu va mai putea gestiona problema.

Episodul: merge și așa

Ce am văzut pe stadionul „Portul”, în această zi, a fost încă un episod din „merge și așa”, ceva consacrat și tipic românesc, marcă înregistrată, însă nu mai merge și așa, cel puțin în astfel de situații de criză majoră. Regulile sunt reguli, iar militarii ar trebui să știe asta mai bine. Existau modalități prin care puteau arăta populației stadiul lucrărilor de la spitalul mobil militar. Online era mult mai bine și mult mai sigur, însă au preferat să cheme laolaltă jurnaliștii, cei care nu se tem de pericole și sunt puși în față tot timpul. Pentru câteva minute, ei au devenit militari. Fiecare încerca să păstreze distanța, deși nu era loc. Individual au încercat să se protejeze. Interesul public primează pentru ei și oamenii trebuie să fie informați. Ăsta este crezul, însă această prezență la datorie, sperăm să nu lase urmări. Jurnaliștii nu sunt singuri pe front, nu luptă cu armele goale, ei trebuie protejați. Dar este normal. Într-o țară în care medicii sunt lăsați de izbeliște în lupta cu virusul, nu ne așteptăm ca ceilalți să fie protejați.

Ministerul Apărării Naționale (MApN) pare că nu a luat în calcul faptul că riscă să pună în pericol sănătatea jurnaliștilor prezenți la eveniment. Important este ca lumea să știe că militarii își fac treaba și că dispun de toate echipamentele medicale necesare. Am aflat că în acest loc se vor trata cazurile ușoare și medii. Oare cum ar fi ca din aceste cazuri ușoare, să fie câteva și printre jurnaliștii care au asistat la eveniment? Doamne ferește, dar doar divinitatea a apărat în acele momente sănătatea jurnaliștilor, deoarece, „apărarea națională”, nu a venit de la militari.

Ordinele sunt ordine

Stați liniștiti, armata este cu noi, veghează asupra sănătății noastre și a integrității. Ordinele sunt ordine și se respectă, nu se comentează. Cam așa sună teoria expusă „en fanfare” de către militari, însă, realitatea din teren este alta. Expunerea mass mediei din Constanța a pălit în fața transparenței de care au vrut să dea dovadă cei de la MAPN. Și cam așa ordinul militar a început cu stângul.. „stângul, stângul, stâng-drept-stângul”.

Petruț IACOB

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
au fost bagati cu forta
1
0
scriu si ei si se plang ca au lipsit mesele de protocol cu bunatatile de rigoare, cola si apa oligominerala!!!
5
0
adica eu stau arestat in casa iar astia se plang ca sunt prea desi,de altfel nici nu arata a spital militar mai degraba cu un punct de informare turistica,dar asta e cine poate asa ca iohanis cap de lemn umbla creanga,cine nu exercitii pana cresc copii,iar faptul ca au sapat stadionul sa traga curent ,apa l-au facut tocmai bun sa-si faca spagoveanu taj-mahal sau ceva asemanator
2
0
Sunte-ti penibili....
9
0
In goana dupa senzational ati uitat ce trebuie sa faca presa. Ca sa aveti exclusivitate si sa nu va vindeti pozele de la un ziar la altul, ati venit ca mustele la kkt pentru o fotografie si un interviu. Ati uitat de cei care stau zi si noapte la munca. Voi, ascunsi dupa un calculator, aruncati cu vorbe si improscati cu noroi in scopuri personale. In aceste situatii se vede pregatirea si umanismul vostru.
10
0
in romania e interzis sa ti se urce creierul la cap.prin ordonanta
5
1
Si ce le trebuia, sala de conferinte
11
0
A fost o simpla testare.
4
0
Probabil niste jurnalisti cu mintea in cap nu s-ar fi inghesuit ca oile si ar fi preferat sa ramana undeva afara. prostanaci ca oile,au inceput apoi sa behaie.
16
0
SA FIE TRANSFORMAT IN SPITAL.DAR CE TE FACI,CA DE ACOLO IAU SPAGI SEFII DIN CONSILIUL JUDETEAN, DIN PREFECTURA SI PRIMARIA.TREBUIAU CEI DIN ADMINISTRATIA LOCALA SA VINA CU ACEASTA IDEE.DAR LOR ESTE FRICA. NISTE BARBATI CU CHILOTII IN VINE.
7
1
Este o mare iresponsabilitate ceea ce fac acesti militari din cauza lipsei de cunostinte. In primul rand pe principiul enuntat mai sus in articol " merge si asa" , piesele de tip lego care ar trebui sa acopere tot terenul sunt puse doar pe jumatate din suprafata. Ceea ce a dus la formarea pe toata suprafata terenului de fotbal si a pistei de atletism a unor drumuri de pamant si praf. Stiindu se foarte bine ce usor se poate transmite acest virus prin particulele de praf mi se pare ceva de "noaptea mintii ". Prin acest praf din zona toti se pun in pericol, inclusiv locatarii din imprejurimi.
6
3
Bai, v-ati batut pwla de toti oamenii aia care stau zi si noapte sa aiba grija de ma-ta aia bolnava, Petrute
7
2
Militarii ofiteri stau in unitati si fac situatii,sunt trimisi cei care muncesc mereu ,soldatii!! Ofiterii vor indemnizatii de 75% la salariu ca sunt prinsi in lupta cu covidu!!
9
2
Sa vedeti cat de cald e in corturile alea dc bate putin soarele si ce frig e noaptea. Cum spunea cineva mai jos, pavilionul expozitional, hidrotehnica, sala sporturilor, sala portu...perfecte pt asa ceva. S-a facut si armata ca lucreaza. E ordonanta militara dar militarii sunt in concedii!! Unul
14
2
era 1 aprilie !
8
0
Jurnalistii cursului, mai ales de Constanta. V-au legat cu lanturi sau v-au pironit in loc prostii satului? Nu idiotilor, v-ati bagat singuri, obisnuiti sa luati primii spaga. Tagma mancatorilor de cacat. Iar voi Replica, iar v-ati facut de cacat, inca o data scriind acest articol in loc sa taceti ca cacatu'n iarba
17
0
V au bagat cu forta acolo? Evident ca nu. Dar daca putem sa aruncam cu noroi, doar de dragul de a o face, de ce Sa nu o facem. Jurnalism de mare clasa.....
24
0
nici macar acum nu realizati ca trebuie sa stati un pic mai in spate, tot timpul ca oiile capiate, sa ajungeti la "breaking-news". Asta se intampla si pentru ca nu exista deloc respect intre voi asa zisi ziaristi... Care mai de care sa -si dea o importanta si aere ca e mai cu mot. Pacat de unii dintre voi care sunt oameni de treaba.
24
0
DE CE SA TE CHINUI SA NIVELEZI TERENUL, SA RACORDEZI CU APA SI CURENT, SA MONTEZI CORTURI, CAND PAVILIONUL EXPOZITIONAL, SALA SPORTURILOR, SALA HIDROTEHNICA SUNT GOALE !!!!!!!! IN CORTURILE ALEA INTRA MAXIM 100 DE PERSOANE, DECI UNDE ESTE LOGICA ? GUVERNUL NE ARUNCA PRAF IN OCHI CU ARMATA CA FACE CORTURI, CORTURILE LE FACI PE CAMP NU IN METROPOLA.
41
0
Daca sunteti fraieri , asa va trebuie! Nu putea-ti istetilor sa vorbiti intre voi si sa ca retrageti undeva, afara? Puteau sa intre doar cativa fotografi, luati mapele de prezentare sau sunati mai tarziu si aflati amanuntele. Simplu, dar ati vrut sa va bagati in seama, sa va dati importanti dar aia n-au dat 2 bani pe voi.
32
0

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367