REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

"La inceput, Traian Basescu nu m-a incurajat sa candidez. Acum lucrurile s-au schimbat"

"La inceput, Traian Basescu nu m-a incurajat sa candidez. Acum lucrurile s-au schimbat"

Replica API 7 decembrie 2010 | 00:00 199

Paul Branza, despre viitoarele alegeri pentru sefia PDL Constanta:

Paul Branza, despre viitoarele alegeri pentru sefia PDL Constanta:

Împins de la spate de colegi, anunţat de aceştia drept candidat, în sfârşit... şi-a anunţat şi el candidatura. Vorbim despre Paul Brânză, cel care vrea să îi ia locul lui Mircea Banias la şefia PDL Constanţa. Nu stăpâneşte la perfecţie arta discursurilor politice, în sensul că spune prea uşor şi ce este de ţinut "la secret". Una peste alta, recunoaşte că vrea să preia preşedinţia organizaţiei de la malul mării, ba chiar declară şi ce nu ne-am fi aşteptat să declare: membrii de partid "nu-l mai recunosc pe Mircea Banias drept lider". Şi, ca tortul să fie "încununat" de o cireaşă: Paul Brânză, forţat de inistenţa noastră, afirmă că au existat discuţii privind organizaţia PDL Constanţa şi cu preşedintele Traian Băsescu! Asta în contextul în care cei doi se cunosc de atâta amar de ani, după cum dă de înţeles candidatul Brânză.

Reporter: V-aţi anunţat candidatura pentru preşedinţia PDL Constanţa. De ce aţi decis să candidaţi?

Paul Brânză: În primul rând situaţia actuală a organizaţiei m-a determinat să candidez. Atmosfera şi tensiunile din organizaţie impun alegerea unei noi structuri de conducere, a unui Birou Permanent Judeţean, a unei echipe care să coaguleze în jurul ei toţi membrii de partid. Noi trebuie să avem o stare de spirit mai proaspătă, să nu uităm că trebuie să gândim şi strategii pentru viitoarele alegeri, şi nu mă refer la cele interne, de partid, ci la cele din 2012.

Rep.: Anumiţi membri PDL care vă împing de la spate să candidaţi spun că echipa de conducere a organizaţiei de la Constanţa nu mai este unită. Cum stau lucrurile din punctul dumneavoastră de vedere?

P.B.: Într-adevăr, ultimele şedinţe ale biroului Permanent Judeţean au arătat că nu mai există o unitate. Nu este doar o senzaţie sau ceea ce spun anumiţi membri ai PDL Constanţa. Lucrurile chiar aşa stau. De aceea, repet, este nevoie să organizăm alegerile interne şi să stabilim o echipă de conducere care să refacă atmosfera de lucru, dacă vreţi - de înţelegere. Dacă noi nu ne înţelegem sau avem dificultăţi de comunicare între noi, atunci vă daţi seama ce părere au oamenii despre noi, cei care ne-au ales, cei care vor veni la vot în 2012. Vreau să vă spun că la PDL Constanţa alta era atmosfera acum câţiva ani. Între timp, lucrurile s-au degradat, iar acest lucru se vede şi la şedinţele de partid, unde vin tot mai puţini membri din conducerea organizaţiei.

Rep.: Într-adevăr, presa a fost atenţionată de diverşi membri de partid că, de câteva şedinţe, nu se mai întruneşte cvorumul necesar adoptării de decizii la PDL Constanţa. Dar de ce nu spuneţi, deschis, de ce se întâmplă acest lucru?

P.B.: Sincer şi direct: marea majoritate a membrilor Biroului, dar şi preşedinţii organizaţiilor din teritoriu nu îl mai recunosc ca preşedinte, ca lider interimar pe domnul Mircea Banias.

Rep.: Dar pe dumneavoastră ce vă recomandă să fiţi preşedinte al organizaţiei, dacă susţine că pe Mircea Banias nu îl mai recunosc de lider colegii?

P.B.: Să lămurim înainte de toate, un aspect: acea grupare care în vară a ales un preşedinte la organizaţia municipală (n.r.-pe deputata Maria Stavrositu) mă susţine, acum, pe mine. Am susţinerea lor, a majorităţii membrilor, o mare parte dintre primarii PDL este alături de mine, cei mai mulţi dintre preşedinţii de organizaţii mă susţin, directorii de deconcentrate, membri ai Biroului Permanent Judeţean, membri ai Biroului Permanent Municipal Constanţa. Acum, ce mă recomandă? Faptul că sunt o persoană foarte echilibrată, analizez şi trec printr-un filtru orice situaţie de conflict, nu mă expun şi nici nu creez situaţii conflictuale. Sunt o persoană care caut să ascult şi să aduc la aceeaşi masă pe toţi membrii de partid.

Rep.: Dacă tot spuneţi că vă susţin colegii de la Constanţa, în număr atât de mare, de la centru, de la preşedintele Traian Băsescu aveţi "binecuvântarea"? Ştiţi că liderul PDL Cezar Preda a spus că cei care doresc să candideze încearcă să obţină şi un astfel de OK înainte să se înscrie în cursă...

P.B.: Pot spune că domnul preşedinte Traian Băsescu întotdeauna îşi dă girul pentru cei care au un proiect bine conturat, care pot duce mai departe un proiect al Partidului Democrat Liberal. Cred că această candidatură a mea este văzută la modul pozitiv şi sunt sigur că, dacă îi voi cere această susţinere, mi-o va da. Cu siguranţă, da.

Rep.: Dar aţi vorbit cu dânsul sau îmi spuneţi doar ce vă imaginaţi dumneavoastră?

P.B.: Am avut discuţii pe mai multe etape, pe măsură ce se dezvolta acest proiect al meu şi al colegilor din PDL Constanţa şi, la început, sincer să fiu, nu m-a încurajat, ştiindu-mi firea mult mai reţinută - pentru că un om politic trebuie să fie mult mai impulsiv, mult mai direct -, şi nu a vrut să mă implice pe următorii doi ani într-o construcţie care presupune schimbarea liderului din fruntea organizaţiei judeţene. Acum însă lucrurile s-au schimbat, activitatea politică, dar şi anumite apariţii în presă, cred că l-au convins ca viitorul preşedinte să fie... cel în persoana cu care vorbiţi.

Rep.: Interesant ce ne spuneţi. Dar explicaţi, pentru cei care nu ştiu, de unde relaţia asta a dumneavoastră cu preşedintele Traian Băsescu. Poate explicaţi şi afacerea pe care aţi avut-o cu dânsul în urmă cu multă vreme...

P.B.: Eu am fost coleg cu Traian Băsescu, coleg de Institut, de promoţie. Este o persoană pe care te poţi baza, care orice proiect îşi pune în minte îl duce la bun sfârşit. Este secretul pentru care a ieşit de fiecare dată câştigător în plan politic. Despre afaceri, într-adevăr, a fost asociat cu mine şi cu alte persoane, în societatea Triton Company, care a funcţionat circa 9 ani de zile. Să vă spun, dacă tot aţi întrebat, lucruri amuzante despre situaţia firmei: când s-a aflat la conducerea ţării Partidul Social Democrat, firma a avut doar probleme, atât la licitaţiile care se ţineau şi la care încercam să participăm, dar şi când trebuia să ne recuperăm banii de la diferite alte societăţi pentru care prestam servicii.

Rep.: Cu alte cuvinte, domnului Băsescu şi dumneavoastră v-a mers bine în politică, nu şi în afaceri...

P.B.: Cam aşa ceva. E bine spus. Domnului Băsescu i-a mers, într-adevăr, bine în politică, în afaceri... nu ştiu să fi avut el altă afacere decât firma despre care v-am spus şi o altă firmă, care nu a funcţionat.

Rep.: Să revenim la PDL Constanţa. Dacă, să spunem, sunteţi ales preşedinte la judeţ, veţi fi şi candidat pentru Primăria Constanţa?

P.B.: Este o chestiune care va depinde şi de sondaje de opinie, care vor fi făcute la timpul potrivit. Nu neg faptul că cei care mă susţin mi-au pus în vedere şi această variantă şi nu neg că, dacă va fi nevoie, mă voi pregăti. Mă voi pregăti încă din 2011. Dar nu este obligatoriu ca eu să candidez, rămâne de văzut, poate echipa identifică pe cineva mai bun, chiar şi cu mine pe post de preşedinte. Ştiţi ce cred? Că Radu Mazăre, în proporţie de 99%, nu va mai candida la Primăria Constanţa.

Rep.: Dar cu organizaţia municipală a PDL Constanţa, cum rămâne sau când credeţi că vor avea loc alegerile şi pentru municipiu, dar şi pentru judeţ, unde candidaţi dumneavoastră?

P.B.: Pentru organizaţia municipală ştiţi că în vară au fost organizate, contestate, anulate... Nu ştiu sigur cum sunt lucrurile cu anulatul, pentru că documentul, fizic, cu semnătură şi ştampilă eu nu l-am văzut. Eu şi colegii care mă susţin vom încerca să obţinem de la centru validarea acelor alegeri, să rămână doamna Maria Stavrositu preşedinte. Evident, dacă nu va exista înţelegere, de la centru sau poate între colegi, foarte bine putem merge şi pe varianta reluării alegerilor. Cât priveşte data lor, cred că anul acesta nu mai e timpul necesar. Mai sunt de terminat alegerile pe colegii, aşa că la anul. Poate că, pentru judeţ, reuşim undeva în jurul datei de 15 ianuarie 2011 să le ţinem. Vom vedea, sunt şi anumite chestiuni care ţin de echipă.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218