REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
18.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

LA MULȚI ANI, ROMÂNIA!

LA MULȚI ANI, ROMÂNIA!

Replica API 1 decembrie 2020 | 00:10 1485

Sărbătorim o zi mare pentru noi! Ziua tuturor românilor, ziua țării noastre. România. E țara de care ne amintim cu dor când suntem printre străini, e țara din care vrem să plecăm, dar la care ne întoarcem mereu cu gândul și inima. E România noastră care ne-a suportat, ne-a iubit, pe care am înjurat-o și pentru care au murit bunicii și străbunicii noștri ca s-o facă mare și independentă, iar apoi tinerii noștri în 1989 ca s-o facă liberă.

E ziua în care ne bate în piept inima de român, când se ridică drapelul și flutură sub un cer liber și curat. E țara cu un popor aprig care vorbește cea mai frumoasă limbă și ne saltă inima-n plăcere/ Când o ascultăm,/Și pe buze-aduce miere/Când o cuvântăm (cum atât de frumos spunea Gheorghe Sion, autorul acestor versuri)

Scurt istoric

1 decembrie 1918 reprezintă evenimentul principal din istoria României. În acea zi, Marea Adunare de la Alba-Iulia votează unirea Transilvaniei cu România, cerându-se un singur stat naţional. Cu toate acestea, primul pas a fost făcut, de fapt, între 21 noiembrie – 4 decembrie 1918. Când Sfatul Ţării din Basarabia a proclamat Republica Democratică Moldovenească. Apoi la 24 ianuarie când s-a adoptat declarația de Independență.

Prin legea nr. 10 din 31 iulie 1990, promulgată de președintele Ion Iliescu și publicată în Monitorul Oficial nr. 95 din 1 august 1990, ziua de 1 decembrie a fost adoptată ca zi națională și sărbătoare publică în România. Această prevedere a fost reluată de Constituția României din 1991, articolul 12, alineatul 2.

Adunarea Naţională de la Alba Iulie a adoptat o rezoluţie în care este atestată unirea tuturor românilor din Transilvania şi Banat cu România. La 1 decembrie 1918, politicianul Vasile Godiş a citit rezoluţia Unirii.

Dar noi vi-l cităm din nou pe Gheorghe Sion, căci versurile sale rezumă întreg spiritul românesc și dragostea pe care oamenii simpli o au încă pentru România:

Românașul o iubește

Ca sufletul său,

Vorbiți, scrieți românește,

Pentru Dumnezeu.

Frați ce-n dulcea Românie

Nașteți și muriți

Și-n lumina ei cea vie

Dulce vietuiți!

Limba, țara, vorbe sfinte

La strămoși erau;

Vorbiți, scrieți românește,

Pentru Dumnezeu!

Iar noi, întregul colectiv de la ziarul Replica, urăm tuturor constănțenilor, tuturor românilor o zi cât mai aproape de spiritul de frăție care ne definește.

La mulți ani, fraților! La mulți ani, România!

Redacția Replica

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
E si ziua romilor sau doar a rominilor?
3
1
fi-ti voi mandrii si-n locul meu, astia de la replica
4
0
Ne identificam intre noi ca romani dupa bucata de pamant de sub noi si dupa limba romana. Generatia noastra traieste la rascrucea mai multor crize care s au intalnit in timpul vietii noastre. Cea mai periculoasa este criza petrolului. Primul razboi mondial si al doilea au fost provocate de lipsa controlului resurselor de petrol.
1
5
Romanii muritori de foame sunt mandrii le place sa se dea patrioti si bisericosi si sa se uite la parade cu jeguri de politicieni si militari cu pensii speciale care ii fura cu 3 maini.
9
1
Multi cretini pe aici.E ziua nationala a tarii unde te-au adus pe lume parintii. Ce faceti va renegati originea?Generatii de romani au luptat asa cum s-au priceput mai bine sa fim un stat unit, independent si liber.Purtati-le recunostinta,merita pentru ca unii au platit cu viata! La multi ani, ROMANIA!
5
6
se bucura cand le pune stapanul o mana pe cap si le spune ca sunt liberi si cu cealalta le goleste portofelul. Dar vai, ce e lichidul asta galben cald care ne curge pe cap. sa fie suc? multumim excelentele voastre. vom fi slugile perfecte cum ne invata si diaspora.
5
4
Avand in vedere ca acest virus e necunoscut, s-ar putea ca peste 10-20-30 luni, cei care au fost infectati odata sa se trezeasca cu cancere galopante de oase, leucemii, sida etc Sa luati in considerare si faptul ca, daca va infectati a 2a oara cu sarscov2 s-ar putea sa nu mai iesiti vii din spital, organismul neputand sa faca fata la a 2a infectie. Medicii care au facut a 2a oara infectia au murit. Dar, nu-i asa, cei care dau mesaje sunt mult mai destepti ca medicii infectionisti. Nu sunt retardati mintal, nu,sunt constanteni care au drept de vot, fmla draq. Si care au facut ca RO in 30 ani sa
1
5
Idiotule,nu te tine presedintele cu botnita si inchis in casa, tu trebuie sa stai cu botnita si acasa ca sa nu ajungi pe mana medicilor in spital, caci pe urma tipati la tv ca v-au tratat ca pe niste animale medicii. De ce? Pt ca trebuia sa purtati masti si sa nu ajungeti sa-i infectati si pe ei.Aveti mentalitate de animale, de asta trebuie sa ia politicienii decizii, sunteti needucati, nu aveti notiuni medicale,de preventie,nici acum nu ati inteles ca masca se poarta pe nas, ca pe acolo iese si intra virusul, dementilor care dati mesaje.Nu vreti lockdown,f bine,infectati va toti,vor ramane do
1
8
Traiasca golania in Roumania.Prostimea si sclavetii sa stati inchisi in casa cu botnita la botic si mergeti la votare sa va luati MUIA cea mare.
6
6
Spui o ineptie ce nu isi avea rostul e de domeniul incredibilului, cin' sa fie ,cin' sa fie ,cum o arata bau bau?
4
4
Hai sictirrrr!!!
6
5
La multi ani romani!
5
5

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367