REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

La Spitalul de Recuperare din Eforie s-au furat zeci de milioane de euro (episodul I)

La Spitalul de Recuperare din Eforie s-au furat zeci de milioane de euro (episodul I)

Replica API 15 august 2012 | 00:00 232

O gaşcă de corupţi până în măduva oaselor

O gaşcă de corupţi până în măduva oaselor

În perioada 2007- 2011, fosta conducere a Spitalului Clinic de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneologie (SCRMFB), mult mai cunoscut sub numele de Spitalul de Oase, din Eforie Nord (la fel cum i se spune, popular, şi celui din Sud, de Ortopedie), a furat, la propriu, câteva milioane de euro, zeci chiar, din bani publici, prin contracte atribuite fraudulos sau pur şi simplu imaginate strict în scopul devalizării instituţiei. Jaful instrumentat de şefii spitalului, cu complicitatea expresă a câtorva funcţionari de mâna a doua din cadrul Ministerului Sănătăţii, a mers până acolo încât s-a inventat un proiect de absorbţie a fondurilor europene, chipurile pentru modernizarea spitalului, adevăratul scop fiind, în realitate, furtul sumei de bani reprezentând cofinanţarea din partea statului român. Că aşa stau lucrurile o dovedeşte fără nici un dubiu respingerea proiectului şi blocarea totală a tuturor finanţărilor europene pentru agenţia regională prin care s-a încercat aşa-zisa accesare de fonduri, decizie gravă, luată chiar pe 25.06.2012. Pe de altă parte, deşi spitalul este o ruină insalubră, managementul prost şi interesat exclusiv de satisfacerea unei clientele selecte, a cheltuit sume uriaşe de bani pentru lucrări inexistente. Practic, la câţi bani a raportat conducerea instituţiei că a cheltuit în doar câţiva ani pentru diverse lucruri, se putea ridica un nou spital.

Fiind vorba, însă, de milioane de euro furate din banii Ministerului Sănătăţii, acest lucru nu a interesat pe nimeni, atâta timp cât politicienii ale căror firme au încasat aceşti bani s-au declarat satisfăcuţi. Jaful instituţionalizat de la SCRMFB Eforie Nord este demn de o anchetă amănunţită, care va scoate la iveală inclusiv faptul că până şi noul manager al spitalului a fost cocoţat ilegal pe funcţie. "Replica" vă va prezenta, în serial, nelegiuirile incredibile care au avut loc în spitalul din Eforie. Ancheta vizează activitatea managerilor care s-au perindat la conducerea SCRMFB în perioada 2007-2011, respectiv Claudiu Arsene, Aurelian Ivaşcu şi Elena Mărgărit. Pe de altă parte, întâmplarea face ca firmele către care cei de mai sus au sifonat câteva milioane de euro sau, dimpotrivă, au sabotat activitatea spitalului, să fie controlate, deopotrivă, de importanţi lideri locali ai PDL şi mai ales PNL, de un cunoscut hotelier apropiat al PSD, ori de afacerişti din anturajul UNPR. Altfel spus, atunci când vine vorba despre jefuirea banului public, duşmănia dintre partide se transformă într-o convieţuire armonioasă şi plină de pace şi iubire. De asemenea, pe lista firmelor căpuşă se află şi un afacerist vâlcean arestat pentru infracţiuni de corupţie, dar şi denunţătorul celebrului lider de sindicat Marius Petcu, de asemenea arestat pentru corupţie, după ce a fost şpăguit ani la rândul de respectivul denunţător, inclusiv prin atribuirea de contracte la spitalul din Eforie. Una peste alta, pedelistul, la braţ cu penelistul, pesedistul, uneperistul şi afaceriştii şpăgari au beneficiat, în intervalul 2007-2011, de diverse lucrări şi reparaţii la Spitalul de Oase, atribuite ilegal ori prestate păgubos, în valoare de 13.625.874,93 lei, din banii Ministerului Sănătăţii, se arată într-un raportul întocmit luna trecută. Cel mai scandalos tertip de furt, cel cu inventarea unui proiect pentru absorbţia a nu mai puţin de 33,5 milioane de euro din banii UE, a însemnat, în cele din urmă, plata din banii Ministerului Sănătăţii a cofinanţării de 380.000 de euro, care s-au dus pe servicii de consultanţă, studii, devize etc., către o firmă din Cogealac, care a făcut praf şi pulbere proiectul. În fapt, SRL-ul din Cogealac, implicat în mai multe astfel de acţiuni, mai ales la Medgidia, a pus în mişcare un întreg mecanism de stat, pentru avize, rapoarte, comisii etc., totul în numele unei finanţări europene, dar bazat pe un "mic" detaliu eronat: spitalul nu putea accesa acele fonduri europene. Că nu a fost dovadă de o prostie colosală, aşa cum aţi crede, ci de un furt premeditat, veţi afla în numerele viitoare.

Vom reveni, în ediţiile următoare, cu detalii incredibile ale acestui jaf!

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218