REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
20.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

La Spitalul JUDEŢEAN toate paturile ATI sunt OCUPATE şi este nevoie de OXIGEN

La Spitalul JUDEŢEAN toate paturile ATI sunt OCUPATE şi este nevoie de OXIGEN

Replica API 27 noiembrie 2020 | 00:00 8349

Conducerea Spitalului Județean Constanța a organizat o conferință de presă în cadrul căreia a făcut declarații cu privire la prelevarea multiorgan care a avut loc în această săptămână. Pe lângă acest subiect, medicii au povestit şi despre experienţa prin care trec, în contextul pandemiei de coronavirus. Până în prezent, peste 100 de cadre medicale s-au infectat cu covid, iar toate paturile de la Terapie Intensivă sunt ocupate.

La conferință au participat medicii Marius Prăzaru și Adina Gherghinoiu, care au făcut parte din echipa care s-a ocupat de prelevarea de multiorgan, dar și managerul Spitalului Județean Constanța, Ioan Tofolean. Cel din urmă a precizat că, de curând, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă a primit containere care vor adăposti alte 20 de paturi destinate bolnavilor de covid. “În plus, am primit un container frigorific, cu ajutorul ISU, în care să putem pune cadavrele până la preluarea lor de catre familie.” a declarat Ioan Tofolean, managerul SCJU Constanța. Potrivit acestuia, peste 100 de cadre s-au infectat cu noul coronavirus. În prezent există şi un deficit de personal. O altă problemă o reprezintă lipsa oxigenului. “Avem sursă proprie de oxigen. Aceasta merge la capacitate maximă. Vrem să achiziţionăm încă o staţie pentru suplimentarea rezervelor”, a mai precizat Tofolean.

Prima prelevare de organe de anul acesta

Potrivit medicului Marius Prăzaru, acţiunea a fost destul de complexă, a necesitat o sincronizare între aeroport, spital şi echipele de la Bucureşti care s-au ocupat de transplant. “Prelevarea s-a produs fără incidente, a durat 6 ore. Mulţumim familiei care a dat dovadă de altruism. În situaţia generată de pandemie putem să ne ocupăm şi de alte patologii, de prelevări de organe. Alţi cinci pacienţi au avut o şansă la viaţă. E prima prelevare din anul acesta. Ne confruntăm cu o reticenţă în ceea ce priveşte prelevarea organelor. E greu acum, în pandemie, pentru că nu avem contact şi cu membrii familiei”, a explicat medicul Marius Prăzaru.

Medicii cedează psihic

Medicul Adina Gherghinoiu a precizat, în cadrul conferinţei, că la Terapie Intensivă este greu. “Trebuie să ne împărţim între îngrijirea pacienţilor cu Covid şi a celor non Covid care sunt mulţi. Trebuie să menţinem activitatea de la blocurile operatorii. Am asigurat şi activitatea de la spitalele din Mangalia, Medgidia şi Boli Infecţioase cu medici din cadrul secţei ATI. În acest moment, avem 14 paturi ATI şi sunt ocupate toate. Este o epuizare psihică mai mult decât una fizică”, a explicat medicul Adina Gherghinoiu.

O prelevare multiorgan a avut loc la SCJU

Amintim că la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa a avut loc, în această săptămână, o prelevare multiorgan de la o pacientă aflată în moarte cerebrală. Cinci persoane au putut beneficia de transplantul de organe. E prima prelevare care a avut loc, în acest an, la Constanța. Intervențiile chirurgicale au fost complexe, cu atât mai mult cu cât s-au desfăşurat într-o perioadă extrem de dificilă, implicând un număr mare de specialişti atât din ţară, cât şi din străinătate, care s-au coordonat şi au încheiat cu succes o misiune salvatoare de vieţi. Un pacient a primit ficatul, iar alți doi pacienți au primit câte un rinichi. Deoarece pe teritoriul României nu a existat niciun receptor compatibil și din cauze determinate de pandemia COVID 19, echipe ale Eurotransplant din Slovenia şi Germania au fost prezente la Constanţa, realizând prelevarea cordului şi a plămânilor, care vor salva viaţa altor doi oameni.

Diana MAXIMIUC

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Cine sunt aceste nulitati numite politic? Constanta are medici de prestiugiu PROF. DR. SIRBU de exemplu, indepartati politic pentru a promova aceste nulitati care au pe constiinta moartaea atator pacienti, care daca ar fi beneficiat de tartament d especialitate ar fi trait si acum, PSD a devalizat spitalul, PNL fac idem
0
4
Dragomire stii tu ceva, da esti putin pe langa...lasa outin si medicii sa transpire, ca 30 de ani au trait ca regii, faceau sute de milioane pe luna, nu mai stiau de la cate clinici private veneau banii, nu le mai ajungeai la nas...basini pe ei cat curpinde, fite si talente...lasa sa mai munceasca, sa mai transpire, sa le mai dardaie curu si da, sa mai si moara din ei, ca si altii au murit ca si pacienti din cauza lor, si nu le-a zis nimeni nimic, mortu era de vina...
2
6
Pai nu rezolva Lupu cel cinstit si om a votat Medgidia cu el cu PNL are si preteni pe nea Radu pe Scabatura si nu uitam de Vali si Nesrin ciac so baga
0
0
E teroare in spitale,lipsa de medicmamente si epuizarea psihica si fizica a asistentelor si a celor cativa medici este evidenta,la fel si frica,teroarea de a spune adevarul . Bataia de joc cu neplata acelor sume destinate angajatilor ce lucreaza acum in spitalele Covid este limpede,e o injuratura pe fata a sefimii inumane,dispretuitoare fata de toata lumea. Paturi ATI? OK,dar personalul cum este? A intinerit cumva,a facut ca Fat Frumos din poveste si si-a crescut puterile de zece ori? Aduceti mii de paturi si sute de spitale,oamenii tot aceiasi sunt,ba se mai si imbolnavesc,mai mor unii.
12
2
de ce din 8 decedati in ziua de 25.11.2020. de covid, 8 au fost la judetean. mor oameni cu zile si este mare pacat. nu aveti paturi la ati, trimitetii la alte spitale.
9
3
14 paturi ATI in ditamai spitalul judetean ????
19
2
Pandemia a reusit sa arate realitatea in multe domenii considerate sfinte in trecut. De exemplu medicina ni se arata in toata splendoarea ei. Medicii au trecut de partea statului impotriva pacientilor. Medicii falsifica rapoartele oficiale pentru bani. Aceste realitati vor ramane in constiinta publica.
16
11
Spagarilor
7
16

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102