REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
17.4° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

La Techirghiol se marchează 113 ani de balneologie -vezi video

La Techirghiol se marchează 113 ani de balneologie -vezi video

Replica API 14 iulie 2012 | 00:00 389

Sanatoriul Balnear se dotează cu un aparat lokomat de 350.000 de euro

Sanatoriul Balnear se dotează cu un aparat lokomat de 350.000 de euro

Anul acesta se împlinesc 113 ani de balneologie, la Sanatoriul Techirghiol. Cu această ocazie, unitatea de tratament a găzduit sâmbătă lucrările simpozionului "113 ani de balneologie la Techirghiol. Tradiţie şi inovaţie în context european". Simpozionul aniversar a ajuns anul acesta la cea de-a XIII-a ediţie. La simpozion au fost prezenţi reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, ai Ministerului Turismului, specialişti din sănătatea constănţeană, cât şi primarul oraşului Techirghiol, Adrian Stan. 113 ani de balneologie, eveniment marcat la Sanatoriul Techirghiol, a fost un bun prilej pentru organizatori de a acorda dimplome, o plachetă mergând şi către primarul oraşului, Adrian Stan, care a declarat cu această ocazie că are trei proiecte importante depuse la Ministerul Turismului. Potrivit lui Stan, proiectele se referă la agrement, astfel încât staţiunea să devină mai actractivă. "Sanatoriul şi Mânăstirea Sfânta Maria sunt cei doi piloni importanţi ai staţiunii Techirghiol. Cei doi piloni au impact, fără doar şi poate, la nivel judeţean, naţional şi nu numai. Toţi cei care au avut nevoie de nămol au venit aici şi şi-au găsit remediu. Aducem în faţa şi în atenţia celor care au nevoie de nămol şi apă, de sănătate până la urmă, că îşi vor găsi remediul la Sanatoriul Techirghiol", a spus primarul Stan. Pentru a redescoperi Techirghiolul, primarul spune că are în plan trei proiecte. "În perioada interbelică, Techirghiolul a fost una dintre staţiunile cele mai importante ale României. Autoritatea locală a atras mai multe proiecte europene, printre acestea se numără şi cel denumit "Să redescoperim Techirghiolul", menite să facă staţiunea mai atractivă pentru turiştii veniţi la sanatoriu şi la mânăstire. Mai avem şi proiecte de agrement, pentru turiştii care vin în staţiune să îşi petreacă timpul liber. Sunt proiecte europene ce vizează malul lacului şi care urmează să fie implementate în următorii ani", a spus primarul Adrian Stan.

Sanatoriul Techirghiol, arhiplin: 140.000 de zile de spitalizare pe an

Unitatea de tratament este arhiplină, susţine managerul Vasilică Rusu. "Sanatoriul Techirghiol a investit foarte mult în sănătate, drept dovadă că avem peste 140.000 de zile de spitalizare pe an, 2012 este ocupat 100%, 580 de persoane aflându-se pe listele de aşteptate. Sper ca în 2013 să avem acelaşi grad de ocupare ca în 2012. Avem la tratament şi turişti străini din Germania, Rusia, Israel, Statele Unite", a spus Vasilică Rusu, managerul unităţii de tratament. Conform acestuia, urmare a investiţiilor făcute la sanatoriu, pacienţii beneficiază de un grad de confort la standard european. Sanatoriul este într-o continuă dezvoltare, drept pentru care oficialii unităţii şi-au propus să achiziţioneze un aparat lokomat, indicat pacienţilor cu accidente vasculare, celor cu afecţiuni grave ale coloanei şi celor cu pareze şi paralizii ale membrelor inferioare. "În România există un singur aparat lokomat ce oferă posibilitatea pacientilor la reabilitarea mersului cu deficite motorii, iar al doilea aparat de acest gen vrem să fie la Techirghiol", a spus Rusu. Unicul aparat din România a fost adus în Prahova de un medic de familie, deţinător al Clinicii Bestmed, investiţia ridicându-se la 400.000 de euro. Managerul Sanatoriului Techirghiol, Vasilică Rusu, a declarat, pentru "Replica", faptul că aparatul lokomat va fi achiziţionat cu ajutorul Ministerului Sănătăţii. "Investiţia se ridică la 350.000 de euro", a spus Rusu. Oficialii sanatoriului s-au gândit şi la pacienţii care vor să fie trataţi în mod ambulatoriu. "Însemnând tratament SPA, sauna, piscină. Pacienţii îşi pot procura biletul de tratament direct de la repecţia Sanatoriului Balnear Techirghiol, cu un simplu bilet de trimitere de la medicul de familie sau cu o programare la medicul curant din cadrul sanatoriului", a spus Rusu. De precizat că simpozionul se desfăşoară până duminică, 15 iulie a.c., cu finanţare europeană, fiind cuprins în programul "Leonardo". Organizatorii simpozionului au prevăzut în program şi vizitarea bazei de tratament, care va avea loc sâmbătă, între orele 15.00 şi 19.00, iar duminică, între orele 09.00 şi 12.00, participanţii vor asista la o demonstraţie de extracţie de nămol, dar şi la o plimbare pe lac.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218