REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.6° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
8.6° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

La un pas de Bacalaureat, a mai câştigat o medalie de aur la o competiţie internaţională!

La un pas de Bacalaureat, a mai câştigat o medalie de aur la o competiţie internaţională!

Replica API 17 mai 2018 | 23:51 306

PERFORMANŢĂ şi valoare pentru Constanţa!

PERFORMANŢĂ şi valoare pentru Constanţa!

Răzvan Mihai Ursu

Cu o săptămână înainte de a participa la sesiunea specială a Bacalaureatului, Răzvan Mihai Ursu, unul dintre tinerii olimpici ai Constanţei, elev în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân” a adăugat încă o medalie, una de aur, la lungul şir de performanţe pe care le-a strâns de-a lungul anilor.

În timpul şcolii a proiectat roboţi şi sateliţi pentru NASA, a rezolvat probleme de fizică la cele mai grele competiţii internaţionale, iar acum, cu zâmbetul pe buze, sigur pe el, tânărul ştie exact pe ce drum vrea să pornească, după absolvirea liceului. În perioada 5 – 13 mai a.c., Răzvan Mihai Ursu a participat la Olimpiada Asiatică de Fizică, care s-a desfăşurat la Universitatea de Ştiinţe din Hanoi, Vietnam, sub devina „Path to Glory”.

Această competiţie este una dintre cele mai dificile din lume. Au participat 185 de elevi, din ţări asiatice şi invitaţi din Australia şi România, iar probele de concurs, teoretică şi experimentală, au fost adevărate „probe de foc”. Din lotul românesc, care a încheiat competiţia pe locul al treilea, în clasamentul general, a făcut parte şi elevul constănţean Răzvan Mihai Ursu, care a confirmat, încă o dată, evoluţia de excepţie pe care a avut-o până acum, obţinând medalia de aur.

„Eu l-am cunoscut pe Răzvan în clasa a V-a. Ne-am lipit unul de altul, ca să spun aşa, şi a început o colaborare fructuoasă, astfel că din clasa a V-a am mers împreună la NASA, la concursul unde a câştigat primul premiu. Au murat multe altele, apoi. Acum încheie liceul cu o medalie de aur, încununarea muncii pe care a desfăşurat-o el, în primul rând, ajutat de o echipă formată din profesori şi părinţi. O muncă în tandem îndelungată şi puţin cunoscută.

Rezultatele lui la fizică sunt excepţionale, a câştigat în fiecare an premii şi menţiuni, la concursuri de robotică, de rovere, de sateliţi şi aşa mai departe. El este o personalitate complexă şi are o deschidere culturală deosebită, pe care puteţi să o remarcaţi din discuţiile cu el. Îl felicit pentru această realizare şi consider că şi pentru mine este o încheiere de carieră deosebită, căci toţi profesorii din lume şi-ar dori să încheie cariera cu o medalie de aur a unui elev, care şi el este în clasa a XII-a”, a afirmat mentorul său, prof. Ion Băraru.

„Este o confirmare, din nou, a potenţialului de performanţă pe care îl are şcoala noastră. Nu este o medalie, o întâmplare, ci un lung şir de medalii. Momentul este emoţionant, căci şi Răzvan absolvă liceul, iar profesorul lui îndrumător, Ion Băraru, iese la pensie. Este un moment emoţionant pentru noi, îl felicit pentru performanţa reuşită”, a declarat prof. Vasile Nicoară, directorul Colegiului Naţional „Regina Maria”.

Mama tânărului, Felicia Ursu, îşi aminteşte că, de mic copil, Răzvan a fost un copil curios. Un copil cu multe întrebări şi dorinţă de a cunoaşte, în orice domeniu. Avea nevoie doar de cineva să-l îndrume. Iar în clasa a V-a l-a descoperit pe prof. Ion Băraru, prin Centrul de Cercetări al Elevilor. Cursurile gimaniale le-a urmat la Liceul Teoretic „Ovidius”, iar din clasa a IX-a a venit la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân”, unde a continuat şirul performanţelor. Răzvan mărturiseşte că nici nu mai ştie numărul medaliilor şi diplomelor, dar acum spune că cele mai importante sunt cele obţinute la competiţiile internaţionale la care a participat în ultimii trei ani.

Întrebat ce planuri are pentru viitor, tânărul nu are nevoie de niciun moment de pauză şi nu ezită când răspunde: va urma cursurile unei universităţi din Germania: „Îmi propun să studiez în Germania, pentru licenţă vreau să urmez facultatea de inginerie electrică şi tehnologia informaţiei, urmând ca la master şi doctorat să mă axez mai mult pe zona aerospaţială”. Mai departe, nu ştie dacă va rămâne în Europa sau dacă paşii îl vor purta în alte colţuri ale lumii. Prof. Băraru glumeşte şi îl sfătuieşte să nu se mute pe Marte, făcând trimitere la pasiunea comună pentru astronomie, care le-a adus numeroase premii NASA.

„În clasa a V-a m-a întrebat mama lui dacă pot să îl ajut, să îi caut pe cineva să se pregătească la informatică, pentru că nu ştia nimic, nu făcuse informatică la şcoală. După trei luni, era deja pe locul I la olimpiada judeţeană. La liceu, nu ştia nicio boabă în limba germană şi acum a luat punctajul maxim la testele de cunoaştere a limbii germane. Asta dovedeşte capacitatea lui de a de adapta la efort. Puterea de muncă şi o inteligenţă bine stimulată. Şi da, l-am învăţat în prima zi să pescuiască şi după trei zile prindea mai mulţi peşti decât mine. Ştie să facă focul, să pună cortul.

În clasa a VIII-a, deja trecusem prin materia de liceu, cu excepţia materiei de clasa a XII-a, fizică nucleară şi fizică atomică, dar restul făcusem. Inclusiv calculul diferenţial şi integral. Aşa că i-am spus că noi putem să învăţăm împreună până în clasa a X-a, pentru că apoi lucrurile sunt atât de complicate încât dacă vrem să rezolvăm împreună o problemă trebuie să stăm trei patru ore. Totul se bazează pe studiul individual”, îşi mai aminteşte prof. Ion Băraru.

„Noi nu ne vom despărţi, vom rămâne prieteni toată viaţa, pentru că ne leagă o prietenie deosebită, am fost deseori în excursii în expediţii în regim de supravieţuire, l-am învăţat să pescuiască şi acum prinde peşte mai bine decât mine. Asta înseamnă că sămânţa aruncată a prins bine, lecţia de dans a fost bine învăţată. Felicitări, Răzvan!”, a încheiat prof. Băraru.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614