REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
12.4° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

La un pas de moarte, intoxicaţi cu ciupercile culese la Murfatlar

La un pas de moarte, intoxicaţi cu ciupercile culese la Murfatlar

Replica API 24 aprilie 2012 | 00:00 125

Primele cazuri pe anul acesta

Primele cazuri pe anul acesta

Ciupercile adunate la întâmplare pot produce intoxicaţii grave! S-au convins de acest lucru două persoane de la o fermă din Murfatlar, soţ şi soţie, care au ajuns, de Sfântul Gheorghe, în stare gravă la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, după ce au mâncat ciuperci culese direct de la Mama Natură. Convinşi că respectivele ciuperci de sezon sunt comestibile, le-au gătit, iar la scurt timp după ce au mâncat au apărut şi stările de rău. Au încercat să se doctoricească singuri, însă starea de rău nu a dispărut, ci, din contră, s-a agravat, fiind evidente simptomele unei intoxicaţii acute cu ciuperci. Au solicitat ajutor ambulanţierilor constănţeni, care i-a transportat de urgenţă la spital aproape în stare de inconştienţă. Norocul lor a fost că au solicitat ajutor medicilor. Altfel, intoxicaţia le putea fi fatală.

"Pacienţii, soţ şi soţie, au fost preluaţi de la ferma 2 Murfatlar de către o maşină de tip B şi una de tip C, în stare gravă. Nu ne-am mai confruntat până acum cu astfel de cazuri, sunt primele din acest an", a declarat, pentru "Replica", dr. Ionuţ Cealera, directorul medical al Serviciului de Ambulanţă Judeţean Constanţa. Odată ajunşi la spital, cei doi soţi, Georgeta Niţă şi Victor Ciobanu, în vârstă de 53 de ani, respectiv 65, au trecut printr-o serie de analize, medicii declarând că au depus eforturi pentru a-i stabiliza. "Prezentau vărsături şi abia am reuşit să-i stabilizăm. În cele din urmă au fost internaţi pe Secţia Medicală 1, de la etajul unu al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, şi se aşteaptă rezultatul analizelor pentru a se stabili perioada internării. Însă, cei doi au sosit şi într-o stare de etilism acut", au declarat medicii. Pacienta, Georgeta Niţă a declarat pentru "Replica" de Constanţa că a gătit ciupercile în dimineaţa zilei de sâmbătă, acestea fiind culese de soţul ei dintr-un parc din Murfatlar. Din cele spuse, se pare că cei doi s-au lecuit şi nu vor mai consuma niciodată aşa ceva. "Sâmbătă a adus ciupercile, un castronel, nu erau multe. Le-am gătit şi le-am mâncat. Dar ni s-a făcut rău abia luni dimineaţa când au sunat vecinii la Salvare. Nu mai puteam sta pe picioare şi vomitam. Acum, nu ştiu cât voi sta în spital, îmi petrec ziua de nume aici iar miercuri e şi ziua mea de naştere", a declarat, pentru "Replica" Georgeta Niţă, pacienta intoxicată cu ciuperci. În ceea ce-l priveşte pe soţul acesteia, a declarat că se simte ceva mai bine dar că nu-i mai trebuie să mănânce ciuperci cât o trăi. Potrivit medicilor, cei doi soţi sunt stabili, starea lor de sănătate fiind bună, însă sunt cunoscuţi ca şi împătimiţi ai alcoolului. Pentru prevenirea unor astfel de situaţii, medicul Ionuţ Cealera, directorul SAJ Constanţa recomandă consumul de ciuperci numai din centre autorizate, întrucât cele culese direct din pădure, considerate de obicei comestibile, nu mai prezintă garanţie, putând suferi mutaţii genetice ce le fac să devină dăunătoare pentru organismul uman.

Alexandra VASILE, Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218