REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.9° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
10.9° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Laborator din Constanţa, reclamat la CJAS de mămica unui băieţel de trei ani

Laborator din Constanţa, reclamat la CJAS de mămica unui băieţel de trei ani

Replica API 13 septembrie 2018 | 12:29 619

„Mi-au cerut bilet de trimitere pentru analizele pentru care îmi cereau şi bani. Sunt gratuite sau contra cost?”

„Mi-au cerut bilet de trimitere pentru analizele pentru care îmi cereau şi bani. Sunt gratuite sau contra cost?”

Deficiențe sunt nenumărate în sistemul medical: lipsuri la tot pasul, plafon insuficient pentru realizarea analizelor medicale, pacienți nevoiți să vină cu medicamente de acasă când sunt internați în spital sau să fie îndrumați către mediul privat pentru a fi consultați de medicii specialiști, unde plătesc sute de lei pentru trei vorbe, în zece minute! În general, suntem obișnuiți să întâlnim astfel de probleme în sistemul sanitar de stat. Dar nu înseamnă că în cel privat nu sunt întâlnite suficiente exemple de bătaie de joc la adresa pacienților. Un astfel de exemplu este semnalat de o constănțeancă, mămica unui băiețel de trei ani, care s-a prezentat la Centrul Medical Sanamed pentru realizarea analizelor medicale.

A beneficia de analize medicale decontate, în baza asigurării sociale de sănătate, în această perioadă, în Constanța – sau în orice alt oraș al țării, de altfel! – este o adevărată „bătălie”, o testare a nervilor. Fie din cauza angajații centrelor medicale, care, așa cum prezenta „Replica de Constanța” și în ediții anterioare, dau dovadă de multe ori de necunoașterea legislației în vigoare sau au un comportament necorespunzător la adresa pacienților, fie din cauza cutumelor nesănătoase din sistemul sanitar, indiferent că este vorba despre cel privat sau de stat.

De exemplu, în cazul analizelor medicale decontate, singura modalitate de a beneficia de acestea este ca pacienții să se prezinte la sediul laboratoarelor sau să sune în anumite perioade ale lunii – ba după 20 ale lunii, ba după 25, ba numai într-o singură zi, când trebuie să mergi cu biletul de trimitere în dinți și să aștepți la cozi infernale – pentru a prinde un loc pentru luna următoare sau chiar peste două luni!

Având în vedere aceste dificultăți puse pacienților, o constănțeancă, mama unui copil de trei ani, spune că oferta prezentată de Centrul Medical Sanamed, de a realiza analizele medicale cu un discount de 50%, a părut convenabilă.

Oferta de discount de 50% pentru a atrage clienții

„În luna august, trebuiau realizate analizele medicale anuale copilului. Împlinea vârsta, plus că trecuse un an de la realizarea investigațiilor anterioare. Medicul de familie mi-a recomandat să obțin întâi programarea la laborator, ulterior urmând să îmi elibereze biletul de trimitere necesar, astfel încât să nu își piardă valabilitatea până la data realizării analizelor.

Am luat la rând laboratoarele, fiind undeva la jumătatea lunii august, în jur de 18 – 20 august a.c., mi s-a transmis că deja programările pentru luna septembrie sunt epuizate și să revin spre sfârșitul lunii septembrie, pentru a fi programată pentru luna octombrie. Am ajuns și la Centrul Medical Sanamed, din Piața Far. Aici, trei angajate în holul unității medicale.

La unison parcă, mi-au explicat că deocamdată nu au plafon pentru analizele decontate, dar să revin după 1 septembrie a.c.. Dar, mai degrabă, mi-au recomandat să nu mai aștept plafonul, căci se găsește foarte greu un loc la vreun laborator, dar că în cadrul centrului se oferă un discount de 50% la analizele medicale realizate. Ba mai mult, au afirmat că, de altfel, indifent că mă prezint cu un bilet de trimitere de la medicul de familie, Casa Județeană de Asigurări de Sănătate decontează numai jumătate din prețul analizelor respective”, ne-a istorisit constănțeanca.

Aceasta a revenit în cadrul centrului în dimineața zilei de luni, 3 septembrie a.c., când a fost informată de angajate că laboratorul nu are plafon pentru analizele medicale, dar oferta de discount de 50% este încă valabilă.

La ghișeu...discountul apare doar dacă există și..biletul de trimitere de la medicul de familie!

„Drept pentru care, am mers la medicul de familie, i-am prezentat situația și mi-a înmânat două hârtii pe care a trecut analizele medicale uzuale recomandate. Subliniez: două hârtii, nu bilete de trimitere, în condițiile în care, așa cum a precizat și medicul de familie, fiind contra cost, fie și la jumătate de preț, biletul de trimitere nu are nicio utilitate. Iar în dimineața zilei de miercuri, 12 septembrie a.c., la ora 8,30 m-am prezentat la sediul centrului.

Copilul trezit foarte devreme și nemâncat, în consecință, destul de mârâit. Când am ajuns la ghișeu, stupoare! Dintr-o dată, oferta de discount de 50% din prețul analizelor era valabilă numai dacă exista un bilet de trimitere de la medicul de familie. La insistența mea de ce mi se cere acest act medical, deși nu vor fi realizate analizele în cadrul plafonului decontat de CJAS, mi s-a răspuns: „Pentru a ne justifica noi!”. Ok! Nu aveam respectivul bilet de trimitere, nici pentru analizele fiului meu, nici pentru analizele mele.

Drept pentru care, angajata centrului a început să calculeze: pentru analizele fiului meu analizele ar fi costat, la preț întreg, 139 de lei, dar dacă se făcea discount-ul, chiar și fără biletul de trimitere – pe care ar fi urmat să îl aduc ulterior, într-o zi următoare, după ce îl obțineam de la medicul de familie, tot la recomandarea angajatei centrului! – iar la jumătate de preț 91 de lei”, povestește constănțeanca experiența prin care a trecut în cadrul centrului Sanamed.

„Poate matematica nu este punctul meu forte, dar 91 de lei nu este jumătate din 139 de lei; acesta a fost un alt element care m-a deranjat enorm, pe lângă faptul că mi se pretindea biletul de trimitere deși nu beneficiam de nicio gratuitate! Drept pentru care, am făcut stânga împrejur și am ieșit din unitate”, mai istorisește constănțeanca.

Incidentul a fost sesizat Casei Județene de Asigurări de Sănătate Constanța, care urmează să realizeze cercetări. Mai ales că, așa cum ne-a precizat și Aura Rădoi, purtător de cuvânt al instituției, „în momentul prezentării biletului de trimitere de la medicul de familie pentru analizele medicale din pachetul de bază, pacientul nu mai plătește nimic. De asemenea, furnizorii trebuie să aibă afișat, în loc vizibil, faptul că nu percep taxe pentru serviciile decontate prin Casa de Asigurări de Sănătate”.

Florentina BOZÎNTAN

Citește și: Unei rezidente, salariată în România de 8 ani, i-au fost refuzate serviciile medicale, deşi plăteşte CAS lunar

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Sa mi bag pula.in sanamed si in patroana mafioata
1
0
fratilor, curatati sistemul de sanatate deja bolnav, ca altfel o sa-l duceti la terapie intensiva.
4
0
Potrivit sanamed eram sanatoasa tun chiardchiar daca aveam o infectie urinara cu dureri groaznice! Noroc cu romar...acolo analizele sunt ok si au si plafon. Ca nu raspund la.telefon este ca s f f f f ocupati mai ales dimineata. Dar la sanamed chiar ca nu ma mai duc in viata mea
2
0
generatie de medici useristi care au invatat la facultatea fratelli si acum muncesc simultan la stat si la privat dar sunt praf. O sa mai iasa lucruri la iveala, e abia inceputul
4
5
Din ce RIT Masonic face parte patronul?NISTE BORFASI 90 la suta din cei ce fac parte din Colegiul Medicilor,cu juramantul lui Socrate care se aplica si e valabil doar cand venim pe apa,adica pe lichidul amiotic, si cand suntem tratati si judecati dupa LEGEA Comercial Maritima? ne considerati vase nu? ca venim pe apa?Futu v ar lumea in gura care va inchinati la Nimrod si aveti altar la Nord in casa...nu la Est unde se pune un Altar Crestin Babilonieni incestuosi ! Art 40 alin 4 e pentru voi in Constitutie,v a aranjat fratele vostru Iorgovan Antonie dar si voi pe el...
2
1
Am patitsi eu la fizioterapie la sana med piata farului acum 2 ani --si cu bilet de trimitere am platit 400 lei spunind ca sint la reducere --Dir sanitara sa faca ancheta ptr ca acolo e insalatorie pe fata
5
0
Aceeasi chestie am patit- o si eu la Sanamed din zona Far , unde sefa era o cucoana blonda ce mi- a spus ca ea e si ziarista si ca oriunde as reclama nu am nici o sansa . Uite asa se fura statul si se prosteste populatia !
8
0
Laboratoarele nici macar nu mai lucreaza analizele ! Te iau din calculator si iti emit hartia a doua zi .Te intrebi ca pacient dupa ce urmezi un tratament si un regim destul de drastic DE CE nu mi-au scazut trigliceridele ,glicemia ,colesterolul etc.si asta dupa 3-6 luni de chin si stres.Luati la verificat ca nu se mai poate .
14
1
Laboratorele de analiza au devenit sursa de imbogatire ptr anumite persoane...chiar medici...te trezesti ca esti bolnav cu niste analize false...dupa care te trimit la medic specialist sa iti dea tratament...acolo trebuie sa platesti consultatis ..fie din buzunar...fie cu bilet de trimitere ptr care ei oricum primesc bani.problema este ca devii pacientul lor fara sa fii bolnav...
17
1

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369