REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.4° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
7.4° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Lacul Hagieni şi Peştera Limanu, înconjurate de alei de promenadă şi piste de biciclete

Lacul Hagieni şi Peştera Limanu, înconjurate de alei de promenadă şi piste de biciclete

Replica API 11 februarie 2013 | 00:00 2443

20 de kilometri amenajaţi pentru turişti

20 de kilometri amenajaţi pentru turişti

Alei de promenadă şi noi piste de biciclete urmează să fie amenjate pe o distanţă de 20 de kilometri, între Peştera Limanu şi Lagul Hagieni. Proiectul Primăriei Limanu, depus în 2010 la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, şi aprobat prin Hotărârea de Guvern nr. 120, a primit OK-ul pentru finanţare abia acum. Primăria localităţii constănţene Limanu a mai realizat o pistă de biciclete şi o alee de promenadă şi la 2 Mai.

"Proiectul se referă la dezvoltarea şi îmbunătăţirea infrastructurii din Limanu. Între Peştera Limanu şi Lacurile Hagieni şi Limanu vrem să amenajăm alei pietonale şi piste pentru biciclete. Până vom reuşi să implementăm proiectul mai sunt de parcurs câţiva paşi. S-a realizat un studiu de fezabilitate, aşteptăm să ni se comunice suma alocată pentru proiect, apoi va urma proiectul tehnic. Cel puţin de 20 de kilometri de traseu vor fi amenajaţi între Limanu şi Hagieni, pentru turişti. Faptul că proiectul va fi finanţat este o veste bună şi un pas înainte pentru localitatea noastră", a declarat, pentru "Replica", primarul Iustin Urdea.

Ce minuni oferă zona

Menţionăm că Peştera Limanu a devenit protejată prin Decizia 425 din 1970 a Consiliului Popular Judeţean Constanţa şi este arie protejată de interes naţional prin includerea ei în Legea 5/2000 având cod de peşteră 5210/1, situată în clasa de protecţie al Grupului de Explorări Subacvatice şi Speologice. Situl Natura 2000 ROSCI0191 Peştera Limanu, având suprafaţa de 12 hectare, are inclus în formularul standard prezenţa liliecilor Miniopterus schreibersii la hibernare prin 101-250 de exemplare, iar Rhinolophus mehelyi prin peste 63 de exemplare. Limanu este una dintre cele 3 locuri de hibernare din România ale acestei specii. Harta Peşterii Limanu a fost întocmită de specialiştii Institutului de Speologie Emil Racoviţă din Bucureşti. Cât despre Lacul Hagieni, menţionăm că acesta este amplasat în zona mediană a cursului de apă Albeşti, curs de apă cadastrat, ce are o lungime de 25 km şi un bazin hidrografic de 326 kmp. Ca geneză, lacul este un liman fluvio - maritim, a cărui evoluţie este strâns legată de prezenţa văii Albeşti. Iniţial, lacul a fost parte comună a actualului lac Mangalia. După transformarea lacului Mangalia în golf marin, prin spargerea perisipului care îl izola, iniţial, de Marea Neagră, în amonte au fost executate unele lucrări de barare, pentru a preîntâmpina pătrunderea apei sărate spre coada lacului, şi pentru utilizarea acestor compartimentări în scop piscicol. Astfel, în bazinul hidrografic al pârăului Albeşti există, în prezent, 3 lacuri: Hagieni - în sectorul amonte, Limanu -în sectorul median şi Mangalia - în sectorul de vărsare. Luciul de apă al lacurilor a fost scos la licitaţie, în 2012, de către Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral, fiind închiriat pentru o perioadă de 5 ani în vederea construirii de turbine eoliene, culturi de alge sau scoici, ori pentru a putea fi desfăşurate activităţi de agrement nautic.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614