REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.5° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
12.5° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

LACUL Nuntași, SALVAT de o mână de OAMENI INIMOȘI

LACUL Nuntași, SALVAT de o mână de OAMENI INIMOȘI

Replica API 30 octombrie 2020 | 00:00 9445

Lacul Nuntași poate fi, oricând, subiectul unui scenariu de film. Întinderea de apă, de 860 de hectare, a secat pur și simplu. Câțiva oameni – îi poți număra pe degetele de la o mână – și-au spus însă că lucrurile nu trebuie să stea așa, și-au suflecat mânecile și s-au pus pe treabă. Bogdan Bola, George Niculescu, Tase Grasu și nea Vasile. Acum lacul a început să fie umplut din nou cu apă.

În august 2020, Primăria Istria cerea ajutorul Prefecturii Constanța pentru un lucru aproape de neimaginat: lacul Nuntași, acolo unde veneau, odinioară, oameni care să se bucure de beneficiile nămolului sapropelic, secase. Prefectul de atunci, George Niculescu, și Bogdan Bola, directorul Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral (ABADL), s-au deplasat imediat la fața locului și au descoperit imaginea de coșmar. Lacul dispăruse, zona se transformare în deșert.

Cei doi ar fi putut să stea cu mâinile-n sân și nimeni nu i-ar fi condamnat. Lacul era în administrarea Rezervației Biosferei Delta Dunării. Nu i-a lăsat însă inima să lase lucrurile așa, mai ales că stătea în puterea lor să rezolve problema. Primul pas: prefectul George Niculescu a vorbit cu reprezentanții Ministerului Mediului, pentru ca ABADL să poată interveni, iar Bogdan Bola a cerut acceptul Apelor Române.

Bogdan Bola

Ce a spus Bogdan Bola

„Noi trăim aici. Nu e normal să intervenim, dacă putem, să reparăm un rău care s-a făcut? La Apele Române avem specialiști care știu ce să facă, care știu să măsoare, să nu facă o prostie, adică să umplem un lac și să golim altul. În plus, avem singurele utilaje care pot face aceste lucrări și unul din cei mai buni specialiști. Nea Vasile. Mi-a spus să nu-i spun „domnul”, el este nea Vasile Băeșu”, spune Bogdan Bola.

Și s-au apucat de treabă. Astăzi a fost ultima zi în care cei de la ABADL au lucrat pentru decolmatarea canalelor dintre cele trei lacuri: Sinoe, Histria și Nuntași.

„În ultima lună și jumătate, noi am decolmatat toată rețeaua de canale dintre cele trei lacuri. Am montat mire pe ele, pentru a putea monitoriza în permanență nivelul fiecărui lac în parte, iar astăzi, după mai multe zile de lucru, am dat drumul la ultimul dop de pe ultimul canal. Apa a început să intre în lacul Nuntași.”, a punctat directorul ABADL.

Procesul de umplere a lacului de 860 de hectare este de durată. Nu se va umple de pe o zi pe alta. Cât va dura? Depinde foarte mult de condițiile atmosferice. De exemplu, pământul era atât de uscat, încât multă apă intră, dar se îmbibă în sol, intră între acele crăpături apărute în el.

„În același timp, oamenii care au lucrat aici, conduși de domnul Tase Grasu, au lucrat încă de la începutul acestei veri pentru decolmatarea și curățarea pârâului Nuntași, care ține de Apele Române și se varsă în râul Nuntași. În urma ultimelor ploi, de săptămâna aceasta, a venit și de acolo o cantitate destul de mare de apă și a intrat în lacul Nuntași deci, în acest moment, îl alimentăm în două moduri”, a subliniat Bogdan Bola.

Sunt însă și alte lucruri de luat în calcul. De exemplu, apa care umple lacul curge de la este la vest, dar vântul bate de la vest la est. Și bate cu putere, practic o împinge înapoi. Deși nu se știe când se va umple, se știe clar că se va umple.

În toată această luptă, ABADL a avut și un ajutor mecanizat: un utilat de 34 de tone, cum nu sunt multe altele prin România. Mai important decât utilajul este însă deserventul acestui, nea Vasile Băeșu. Acesta a locuit, practic, în ultima lună și jumătate, pe lacul Nuntași, într-o rulotă. A stat zi și noapte și a muncit acolo. A mai fost ajutat, din când în când de echipa lui Tase Grasu, care este șef de formație la ABADL.

George Niculescu

George Niculescu a fost joi la fața locului pentru a se asigura că ceea ce a început se termină cu bine

„Probabil că oricine ar fi văzut cu ochii lui imaginea lacului secat ar fi intervenit. Mă bucur că, în calitate de prefect al județului Constanța, am putut să o fac. Am găsit înțelegere la Guvern, am vorbit cu reprezentanți ai Ministerului Mediului și cei de la ABADL s-au pus pe treabă. M-am întors, azi, să văd cum începe umplerea lacului. Indiferent de funcțiile pe care le ocupăm, suntem constănțeni, trăim aici, vrem să facem din Constanța un județ mai frumos”, a declarat fostul prefect al județului.

Și el, și Bogdan Bola candidează pentru un post de deputat din partea PNL Constanța.

L.I.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ba idioti lor, astia cu comentarii de savanti. Inainte sa scriei, de interese, PSD, si alte rahaturi, gandit-va, ce impact are disparitia apei in vremurile in care traim. Deja avem temperaturi foarte mari la noi, dar pe voi va mananca, ca, interese, si PSD!! De aia, interese si PSD, ca unii au un grad mare de retard, si latra, macar de latrau ceva OK. Ceva sa prezinte interest. Sa nu se inteleaga ca favorizez ceva, dar, e benefic ceea ce au Facut oamenii aia, indifferent cum, si de ce!!
0
0
Si uite asa s-au stins visurile unora ca faceau rost de terenuri agricole, asanate natural.
2
0
si peste peste cat timp poate sa pescuiasca
1
2
are un potential uman extraordinar,problema e ca oamenii competenti,onesti nu sunt promovati.Felicitari si bravo acestor minunati oameni.Cat mai exista astfel de oameni,Romania mai are sanse sa renasca.
2
2
Sa nu ai niciodata incredere in machedoni. Sfat primit de la o machedoanca. Ce incredere sa ai in Bola?
4
6
Este un articol platit pt campania electorala a lui Niculescu. Ca a avut initiativa este foarte bine, dar intretinerea cursurilor de apa este datoria ABADL si trebuie sa fie o normalitate! Anormal este ca aulasat canalul neintretinut.
14
0
Ziarul ce apare in rosu,permite injuraturi si expresii indecente si nu permite replica scrisa?
2
0
Cine blocheaza comentariile?
5
2
Ce comentarii de neam de zdrente si secaturi. Bravo celor care au lucrat acolo.
7
1
SA,MI BAG PULA IN LACUL VOSTRU
3
11
Au interese majore galbejitii
7
7
Deci, se poate !! Bravo !!
4
3
Comentariile acestui articol ne arata exact ce natie de oameni de cacat suntem.
9
7
Au resuscitat un muribund. Dar de ce pana acum nu au facut nimic. Actiuni de prevenire nu s-au facut. M...pesede.
18
3
Da. a muncit bola cred. da din gura si prostii executa. aia au muncit, nu bola. ziar de caca. acum pupati PNL in kur
13
7
Ba astia de la Replica ne luati de prosti? Ce articol comandat de caka
16
6
in doua vorbe niste oameni au muncit, au dormit in rulota ca sa termine treaba si acum hai sa va aratam poze cu doi idioti
33
6
puneti ba tiganimea asistata la juncA,aa decolmateze canalele,puturosilor!lasati concertele,bordurile,salile de sport,adica hotiile pesedeului!
27
1
Harry esti idiot. Terenul apartine de ABADL. pune mana si documenteaza-te inainte de a scoate cacat pe gura
14
3
in maxim 1 an vor rasari niste vile.blocuri...ca tot prostul de constantean care atat are n cap...va las pe voi cu prostia voastra sa vedeti cine si ale cui vor fi.
7
12
Atentie mare ,sa nu cumva sa-ti faca Grasu ce ia facut lui Chitu ,.....nota 3 lipita pe usa !
8
4
Un articol cu iz de campanie electorala pt.Niculescu si de imagine pt.Bola!Felicitari pentru cei care au muncit fara vreun interes anume la aceasta actiune !
33
7
bravoo....daca se vrea se poate.....
27
4

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614