REPLICA ONLINE CONSTANTA

5.9° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
5.9° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Lacul Tăbăcărie declarat REZERVAȚIE NATURALĂ, dar dezvoltatorii își BAT JOC!

Lacul Tăbăcărie declarat REZERVAȚIE NATURALĂ, dar dezvoltatorii își BAT JOC!

Replica API 14 februarie 2020 | 00:00 1630

Lacul Siutghiol și Tăbăcărie, situate la nord de Constanța, formează un complex lacustru datorită legăturii strânse care există între ele. Cel dintâi este inclus, încă din 2007, în Situl Natura 2000, fiind urmat de lacul Tăbăcărie care a devenit și el zonă protejată, spune avocatul Ștefan Bitoleanu, reprezentantul unei asociației Urban Verde. Pe baza acestui subiect, au fost multe discuții între autoritățile locale, însă, acestea au fost închise, deocamdată, de o adresă din partea Agenția Națională pentru Protecția Mediului. Între timp, investitorii continuă să defrișeze zona.

Acum un an, ecologiștii făceau demersuri pentru declararea zonei ca rezervație naturală, fiind una dintre puținele soluții care ar putea bloca proiectul Administrației Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral (ABADL) privind reamenajarea lacului, prin locuri de odihnă și relaxare, promenadă și mobilier urban, obiecte decorative, fântâni, umbrele și construcții pe malul lacului. ABADL solicita, la acel moment, Primăriei Constanța, Direcția Urbanism, emiterea avizului oportunitate elaborare PUZ - modificare HCL nr. 415/2003 privind aprobare PUZ Lac Tăbăcărie. Ulterior, pe site-ul Primăriei Constanţa a fost publicat anunţul de intenţie de elaborare a Planului Urbanistic Zonal „Zona Lac Tăbăcărie” care însă, pare să fi rămas în aer. Despre acest subiect, avocatul Ștefan Bitoleanu, a comunicat pentru Ziarul Replica de Constanța, faptul că a primit din partea Agenției de Mediu o consemnare în care Lacul Tăbăcăriei este inclus în arie protejată și, normal, construcțiile nu ar avea ce să caute în zonă. „Făcând demersurile necesare, la un moment dat, am primit de la Agenția pentru Mediu o adresă din care rezultă faptul că Lacul Tăbăcăriei, pe lângă Lacul Siutghiol, face parte din același areal protejat. În document este chiar vorba despre solicitarea ABADL adresată Agenției de Mediu pentru acel proiect. Din continutul raspunsului rezultă foarte clar, și anume : amplasamentul studiat se suprapune integral peste Lacul Tăbăcărie, care face parte integrantă din situl Natura 2000. Deci sunt ambele protejate, și astfel, nu a mai fost nevoie de un alt demers făcut de noi” a declarat avocatul, Ștefan Bitoleanu.

Un extras din „Decizia inițială de încadrare nr.14094RP/20.03.2019” confirmă cele transmise de Ștefan Bitoleanu. Acesta face referire la PUZ-ul din zona lacului Tăbăcărie realizat de ABADL. „Puz - Zona Lac Tăbăcărie, propus a fi amplasat în județul Constanta, municipiul Constanța, zona Lac Tăbăcărie necesită evaluare de mediu, conform HG 1076/2004, urmând să fie supus adoptării cu aviz de mediu și cu parcurgerea următoarei etape din procedura de evaluare adecvată - întocmirea Studiului de evaluare adecvată”, se arată în decizia de încadrare a APM.

Motivele care au stat la baza luării acestei decizii

Planul intră sub incidența OUG 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, cu modificările şi completările ulterioare - amplasamentul studiat se suprapune integral peste Lacul Tăbăcărie, care face parte integrantă din situl Natura 2000, ROSPA 0057 Lacul Siutghiol. În urma analizării memoriului de prezentare, a rezultat că planul propus ar putea afecta în mod semnificativ ariile naturale protejate de interes comunitar.

Vă reamintim faptul că Lacul Tăbăcărie formează un complex lacustru, împreună cu Lacul Siutghiol. Lacul Tăbăcărie ocupă o suprafață de cca 99 ha, pe când Siutghiolul se întinde pe o suprafață totală de 1900 hectare.

Diana BERECHET

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Faceti ca bucatica de parc care a mai ramas sa arate ca in anii 80 spre 90. Stiu ca o sa sune a comunism dar atunci toate spatiile verzi erau amenajate si irigate ca sa nu mai vorbim de locurile pline de flori mai ales in zona unde e City Park acum, era trenuletul care functiona
1
0
mai termina cu minciunile astea cu 90% cipani in primarie ca nu-s nici macar 15% asa ca alupigus
3
4
De acord cu tine! Cu precizarea ca 90% sunt cipani!
7
2
Asa se intampla cand ai o primarie plina de imbecili si curve!
9
0
unde sunt slugile de la garda de mediu si celelalte autoritati?de ce nu se autosesizeaza nimeni?vin alegerile, va trebui sa plecati toti acasa la cratita
11
0
Peste tot in Constanta si Mamaia zonele verzi dispar.Nu se mai pot face parcari decit etajate.Primarul este de la ALTIN TEPE si nu stie cum este cu civilizatia urbana.
13
0
In primul rand, acea parcare din interiorul parcului, langa lac, trebuie sa dispara. Acolo nu au ce sa caute masini, punct! Acel loc a devenit un loc de adunare , unde o multime de neaveniti, spargatori de seminte, isi fac veacul seara de seara. Sunt multi tarani si cocalari care isi expun decibelii din boxe peste linistea care in mod normal trebuia sa fie...
15
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614