REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
16.2° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Latifundiarul Cocăneanu ar putea fi expropriat de maidanul din Poarta 6. Video

Latifundiarul Cocăneanu ar putea fi expropriat de maidanul din Poarta 6. Video

Mirela PASCAL 30 noiembrie 2022 | 00:00 2835

Constantin Ioan Dumitru Cocăneanu, moștenitor al ofițerului în armata română Beldiman Cocăneanu, este unul dintre beneficiarii terenurilor retrocedate în urmă cu mulți ani, la Constanța și Mamaia. Printre terenurile care au ajuns în proprietatea afaceristului, se numără și unul din Poarta 6, pe strada Brizei, o suprafață de peste 8000 mp, care astăzi pare un câmp de luptă abandonat, înghițit de buruieni. Primăria Constanța ar putea să-l exproprieze pe Cocăneanu, astfel încât terenul să revină la municipalitate, în vederea transformării lui într-un loc de recreere.

În spatele blocurilor ANL din Poarta 6, zona Piața Roșu, există un teren imens care zace în paragină, înghițit de buruieni. Proprietarul este nimeni altul decât Constantin Ioan Dumitru Cocăneanu, moștenitor al ofițerului în armata română Beldiman Cocăneanu, care deține aici o suprafață de peste 8000 de mp. Cei care locuiesc în zonă visează la momentul când Primăria Constanța va transforma terenul într-un loc demn de secolul 21, civilizat…

Numai că, este foarte puțin probabil ca acest lucru să se întâmple prea curând, având în vedere că nu se află în administrarea primăriei, ci a unui privat. Vergil Chițac, primarul municipiului, ia în calcul exproprierea, astfel încât terenul să revină la municipalitate.

Video:

Terenul este al unui privat, din dosarul Retrocedărilor. Punem să facem o expropriere pentru utilitate publică, să spunem că cetățenii vor locuri de recreere, etc. Nu putem să facem altceva, pentru că legea, în cazul exproprierii, nu ne permite”, a spus Vergil Chițac.

În acest sens, locuitorii din zonă pot întocmi un memoriu, în atenția primarului, iar mai departe Chițac să ajungă cu proiectul în Consiliul Local.

Video:

În imediata apropiere a terenului, există și un loc de joacă, cam sărăcuț, de altfel, amenajat pe vremea lui Făgădău. Nu știm cum a fost posibil acest lucru, având în vedere ca locul de joacă este pe terenul lui Cocăneanu, potrivit informațiilor noastre.

Dar cum a ajuns terenul la Cocăneanu!

Terenul a ajuns în posesia unui privat, mai exact la Constantin Căcăneanu, în baza unei dispoziții de retrocedare, 3694 din 2002. Dispoziția a fost semnată după ce Cocăneanu a formulat mai multe notificări, prin 2001, la Primăria Constanța, prin care solicita restituirea în natură a unui teren din KM 5.

extras din dispoziția 3694 din 2002

Moștenitorul l-a împuternicit pe Răsvan Mircea Tudorache, mandatar, condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu suspendare în dosarul retrocedărilor, să administreze cu puteri depline terenurile revendicate în baza Legii nr.10/2001, amplasate în intravilanul orașului Constanța, zona km.4-5, lot 30. Pentru că terenul nu putea ajunge la Cocăneanu, fiind construite blocuri, la acel moment, Primăria Constanța i-a admis cererea de restituire, în natură, a suprafeței de 24.440 mp, dar și a unei suprafețe de 117.480 mp, echivalentul a aproape 2 milioane de dolari, la vremea aceea.

lista cu terenurile primite de Cocăneanu, compensare pentru terenul din KM5

Așa se face că moștenitorul Cocăneanu a primit 13 terenuri, în zona Perla, zona Spitalului Județean, Baba Novac, Gară CFR, zona Metropol, Faleză Nord și strada Mihai Eminescu.

Printre acestea, mai apare și terenul din Poarta 6, de 8.307,8 mp, în valoare de 74.770 dolari, la inflația de la acea vreme.

procesul verbal semnat de Cocăneanu, la preluarea terenului din Poarta 6

Latifundiarul Cocăneanu revendică 90 de hectare de teren din Portul Constanța

Precizăm că moștenitorul ofițerului în armata română Beldiman Cocăneanu  revendică, astăzi, mai multe loturi de teren din Portul Constanța, în suprafață de 90 de hectare, terenurile fiind afectate de instalații portuare, căi de acces, platforme, etc. Fiecare lot are aproximativ 1000 mp, conform planurilor vechi și actualizate ale zonei. A formulat, în 2001 notificare la Primăria Constanța. În baza unei dispoziții semnate în 25.09.2018, administrația locală a dispus declinarea competenței de soluționare a Notificării nr.1393/10.08.2001 către C.N. A.P.M. S.A. Deoarece, conform legii, CN APM SA nu are calitatea de unitate deţinătoare în temeiul legii nr. 10/2001, a formulat cerere de chemare în judecată, solicitând obligarea primăriei să anuleze dispoziția mai sus menționată și redirecționarea competenței către Ministerul Transporturilor. Solicitarea i-a fost respinsă definitiv, însă a cerut repunerea cauzei pe rol.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Aveti nevoie de ceva? Va rezolva Onorata Instanta. Onorata Instanta ne da noua lapte, carne, unt si oua.
0
1
Daca trebuie rezolvat de chitac e ca si nerezolvat. Ce a dus sobolanul pana la capat in 2 ani de mandat? A construit ceva? A demolat ceva? Fiecare face ce vrea in mandatul astuia.
2
2

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102