REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
13.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Laura Codruța Kovesi a bătut palma cu Viktor Orban: Cei doi vor coopera

Laura Codruța Kovesi a bătut palma cu Viktor Orban: Cei doi vor coopera

Replica API 10 aprilie 2021 | 00:00 986

Biroul Procurorului Public European (EPPO) şi Parchetul general din Ungaria au semnat un acord privind cooperarea şi schimbul de informaţii pentru a facilita investigaţiile şi punerile sub acuzare, a anunţat biroul procurorului-şef ungar, pe website-ul său, transmite vineri MTI.

Ungaria este primul dintre cele cinci state membre ale Uniunii Europene neparticipante la EPPO care semnează un asemenea acord, potrivit unei declaraţii a Biroului procurorului general ungar, scrie Agerpres.ro.

Acordul a fost semnat de procurorul public european, Laura Codruţa Kovesi, şi procurorul general al Ungariei, Peter Polt, şi acoperă metodele de cooperare în chestiuni penale, precum şi modalităţile de schimb de informaţii strategice, indică declaraţia citată.

Conform acordului, ''Serviciul procuraturii Ungariei va ajuta activitatea EPPO cu instrumente juridice furnizate de actele Uniunii Europene referitoare la cooperarea judiciară în chestiuni penale sau alte acorduri juridice multilaterale'', adaugă declaraţia. De asemenea, este avută în vedere organizarea de conferinţe şi seminarii comune.

Biroul Procurorului Public European (EPPO), care ar fi trebuit să fie operaţional la sfârşitul anului 2020, este o instituţie independentă însărcinată cu investigarea, urmărirea penală şi aducerea în faţa justiţiei a infracţiunilor împotriva bugetului UE, cum ar fi frauda, corupţia sau frauda transfrontalieră cu TVA de peste 10 milioane de euro. Lista infracţiunilor se va putea extinde în viitor pentru a include, de exemplu, faptele de terorism.

Parchetul European va funcţiona ca o structură colegială, formată din două niveluri. Nivelul central va fi format din procurorul-şef european, care va avea responsabilitatea generală a biroului. Nivelul descentralizat va fi alcătuit din procurori europeni delegaţi situaţi în statele membre, care vor fi însărcinaţi cu activitatea de zi cu zi a investigaţiilor şi urmăririlor penale în conformitate cu regulamentul şi cu legislaţia respectivului stat membru.

Nivelul central va monitoriza, va conduce şi va supraveghea toate investigaţiile şi urmăririle penale desfăşurate de procurorii europeni delegaţi, asigurând astfel o politică consecventă în materie de investigaţii şi urmărire penală în întreaga Europă. Deşi competenţa sa este limitată la statele membre participante, Parchetul European va coopera cu celelalte state membre ale UE neparticipante.

Parchetul European va veni în completarea activităţii OLAF (Biroul european de luptă antifraudă) şi a Eurojust (agenţie a Uniunii Europene ce se ocupă de cooperarea judiciară în materie penală între agenţiile statelor membre), care nu sunt echipate pentru a ancheta sau pentru a urmări penal cazuri individuale.

Dintre cele 27 de state membre UE, cinci nu participă la EPPO: Ungaria, Polonia, Irlanda, Suedia şi Danemarca, scrie știripesurse.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218