REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
10.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Laura Kovesi, atac la SIE: Nu am primit sesizări nici despre conturi din străinătate, nici despre vile şi iahturi de lux

Laura Kovesi, atac la SIE: Nu am primit sesizări nici despre conturi din străinătate, nici despre vile şi iahturi de lux

Replica API 27 aprilie 2016 | 00:43 298

Laura Codruța Kovesi, şeful DNA, a declarat că de la preluarea mandatului la conducerea DNA nu a primit niciun fel de informare de la Serviciul de Informații Externe. Ea afirmă că este suspect acest lucru, având în vedere că ies la iveală "tot mai mulţi inculpaţi" care au firme, conturi şi proprietăţi de lux în străinătate.

Laura Codruţa Kovesi a declarat marţi că, de când conduce DNA, nu a primit nicio informare de de Serviciul de Informaţii Externe, spre deosebire de alte structuri de informaţii, care au făcut sesizări către Direcţia Naţională Anticorupţie.

"În anul 2015, din cele 5.988 de dosare înregistrare, 90 de dosare au avut la bază sesizări de la SRI, 22 au avut la bază sesizări provenite de la DIPI din cadrul MAI, iar 4 dosare au avut la bază sesizări de la DGIA din cadrul Ministerului Apărării. Am văzut, cu toate acestea, că în clasamentul făcut a primit și SIE un punctaj oarecum mic. Aș putea să spun că în 2015 nu am primit niciun fel de informare de la SIE, nici în 2014 nu am primit de la SIE, nici în 2013 nu am primit de la SIE. De fapt, de când am preluat această funcție nu am primit niciun fel de informare de la SIE", a afirmat Kovesi, prezentă la lansarea Raportului Freedom House România privind recuperarea produsului infracțiunii: de la prejudiciu până la confiscare și a doua ediție a Indexului Sustenabilității DNA, realizat de Romanian Center for European Policies.

Şefa DNA ridică un semn de întrebare, având în vedere că sunt inculpaţi care şi-au deschis firme în străinătate sau care au conturi şi proprietăţi scumpe.

"Cu toate acestea, vedem că tot mai mulţi inculpaţi îşi deschid afaceri în străinătate. Se iscă întrebarea de ce niciodată nu am primit astfel de informări despre aceste activităţi. Nu am primit sesizări nici despre conturile din străinătate, nici despre vilele de lux, nici despre iahturile de lux", a declarat Codruţa Kovesi la conferinţa "Piedicile si performantele anticorupţiei".

Totodată, Kovesi a declarat că uneori a aflat informaţii din investigaţii jurnalistice.

"Credem că se pot cumpara proprietăţi imobiliare cu 6-7 milioane de euro şi niciun ofiţer de informaţii să nu se împiedice de acest lucru? Este ilegal să deţii aceste informaţii şi să nu sesizezi DNA. Nu pot să îmi explic. Există o obligaţie legală pe care trebuie ca orice ofiţer de informaţii, orice şef de serviciu trebuie să o respecte. Mi-e greu să cred că nu există informaţii. E de siguranţă naţională atunci când cineva transferă milioane de euro în altă ţară, când sume considerabile de bani sunt transferate prin offshore-uri", a declarat procurorul şef al DNA, Codruţa Kovesi.

Ea a vorbit şi despre colaborarea cu alte servicii secrete, Direcţia Generală de Informaţii a Armatei, şi Serviciul de Informaţii din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

"Am înregistrat o creştere a sesizarilor venite din parte unor servicii de informaţii. DGIPA a ajuns de la două sesizări la patru, iar Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI),din Ministerul de Interne, a înregistrat o creştere semnificativă, a ajuns la 22 de sesizări", a precizat Codruţa Kovesi.

Citește mai mult pe RTV.NET.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614