REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
12.4° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Lazia si Ibram, baietii destepti la drumul mare

Lazia si Ibram, baietii destepti la drumul mare

Replica API 22 noiembrie 2010 | 00:00 410

Daca spre energie soseaua era cam aglomerata,

Daca spre energie soseaua era cam aglomerata,

Băieţii deştepţi nu sunt doar cei care fac afaceri în domeniul energiei. Băieţi deştepţi sunt toţi aceia care reuşesc să se aboneze la contracte cu instituţiile statului. La Constanţa, un exemplu edificator este cel al firmei Argos S.A., care a reuşit de-a lungul timpului să încheie contracte cu Apele Române, Administraţia Porturilor, Centrala Nucleară de la Cernavodă, Regionala de Drumuri etc., indiferent de regim şi indiferent de dificultăţile financiare prin care trece ţara. Argos este firma care a reuşit, pe timp de criză, să-şi tragă un contract de aproximativ 4 milioane de euro pentru regularizare văi. Contractantul: Apele Române. Data atribuirii acestui contract: luna noiembrie a acestui an 2010, an de criză, foamete, reduceri drastice de cheltuieli, disponibilizări masive şi aşa mai departe. În cazul Argos, sunt bani, mai ales că vorbim despre o firmă cu "ani de experienţă", dar şi despre lucrări de "maximă importanţă". Nu intrăm în detaliile lucrărilor "de maximă importanţă", dar trebuie să demonstrăm că nu neapărat experienţa are de-a face cu succesul firmei, de fapt firmelor controale de Lucian Lazia şi fiul acestuia, Dorin Lazia.

Afacerile familiei Lazia se învârt şi în domeniul lucrărilor ce ţin de drumuri, iar, ca o coincidenţă (!), actualul director al Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri (DRDP) Constanţa, Aidîn Ibram, nu a stat departe de succesul SC Argos S.A. Ba chiar a fost atras în firmă, probabil pentru că Lazia avea nevoie şi de o punte solidă de legătură pentru obţinerea de contracte legate de drumuri, semn că lucrurile se mişcă şi că în România se va lucra nu doar pe segmental veşnicelor "regularizări de văi" - care lucrări, apropos, au demonstrat de-a lungul anilor că nu reuşesc să stăvilească inundaţiile. De aceea probabil este nevoie ca, din când în când, operaţiunile de "regularizări" să se repete. Însă nu este de ajuns. Intuiţia i-a arătat lui Lazia că viitorul sunt drumurile - şi, ca o confirmare, guvernanţii au anunţat că vor demara ample lucrări în acest sens. Revenim însă la Ibram şi demonstraţia că este o verigă necesară în afacerile lui Lazia cu statul. Astfel, dintr-o pură "întâmplare", actualul director al DRDP Constanţa apare ca administrator, alături de alte persoane, respectiv Lucian Lazia, Emil Postole şi Dorel Stoica, la firma Argos S.A. Cel puţin aşa reiese din datele oficiale referitoare la firma amintită. Contactat telefonic, pentru a vedea care este punctul de vedere al directorului DRDP, faţă de această situaţie, în condiţiile în care funcţia de director al respectivei direcţii îl pune în incompatibilitate cu cea de administrator, Aidîn Ibram a negat calitatea de administrator.

Ibram: "Am fost doar membru în C.A. la Argos, dacă eram administrator, eram bogat"

"Nu sunt administratorul societăţii Argos. Dacă eram administrator, eram bogat. Am fost doar membru în Consiliul de Administraţie, însă am renunţat la această calitate în martie 2010. În consecinţă, nu se poate vorbi despre conflict de interese", a declarat, pentru "Replica" de Constanţa, Aidîn Ibram, directorul DRDP Constanţa. Că domnul director jură strâmb o demonstrează Monitorul Oficial, al României, Partea a IV-a, Nr.3173 din 21 iulie a.c.. Atunci a apărut o hotărâre emisă de Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor SC Argos S.A., potrivit căreia, urmare a şedinţei din data de 17 mai a.c., cu majoritate de voturi şi în conformitate cu dispoziţiile Legii nr.31/1990, se revoca un membru din cadrul consiliului de administraţie. Este vorba despre Aidîn Ibram, actualul director al Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri (DRDP) Constanţa. Că Ibram a reuşit să se ferească de o anumită stare de incompatibilitate, poate fi una, însă, nu reuşim să înţelegem de ce acelaşi Ibram nu a trecut în declaraţia sa de avere suma încasată în perioada cât a făcut parte din C.A.-ul SC Argos S.A. Există însă posibilitatea ca suma în cauză să apară în viitoarea declaraţie de avere, aşadar, îi acordăm directorului de la Regionala de Drumuri "prezumţia de nevinovăţie". Vom reveni însă cu detalii legate de declaraţia acestuia de avere, momentan ne concentrăm asupra drumurilor şi a SC Argos.

Contracte de la Drumuri, pentru Lazia

Întâmplător sau nu, compania în subordinea căreia se află direcţia condusă de Aidîn Ibram, şi-a propus refacerea sistemului de protecţie anticorozivă la podurile de pe DN 2A, DN 22C si DN 3. În urma organizării procedurii de achiziţie, contractul de lucrări a fost atribuit pe 29 iulie a.c. La licitaţie au participat trei operatori economici, însă câştigător a fost desemnată SC Argos SA Cernavodă. Potrivit anunţului de atribuire publicat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), valoarea finală la care a fost atribuit contractul este 693.220 lei fără TVA, iar criteriul de atribuire a fost preţul cel mai scăzut. Aşadar, Argos SA va încasa de la CNADNR, pentru refacerea protecţiei anticorozive pe cele trei poduri, peste şapte miliarde de lei vechi, cu tot cu TVA. Facem o paranteză: acest contract vine "în braţele" SC Argos după ce Ibram a ieşit din C.A.-ul firmei, fiind "avansat" la şefia DRDP Constanţa.

Colaborări vechi, activităţi noi

Închidem paranteza şi continuăm precizând că SC Argos nu este la prima "colaborare" pe bani mulţi cu Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri din România S.A. În 2006, Argos primea de la Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Constanţa un contract pentru livrarea de material antiderapant. Nimic spectacular, doar că la acea dată Aidîn Ibram era directorul Regionalei de Drumuri. Cu alte cuvinte, legături vechi între Ibram şi Argos, "răsplătite" ulterior - când Ibram nu mai era director la Drumuri - cu un loc în C.A.-ul firmei lui Lazia. Şi, ca să vezi şi să nu crezi, sesizăm că, în jurul perioadei cât s-a aflat Ibram în C.A.-ul SC Argos S.A., o altă firmă cu nume de Argos - SC Argos Industrial SRL îşi "trăgea" ca obiect de activitate secundar şi lucrările de construcţii drumuri şi autostrăzi. Informaţia a fost publicată în Monitorul Oficial 5745 din 9 noiembrie 2009. Iată, aşadar, cât de bine s-au orientat băieţii deştepţi şi ce legături "subtile" au reuşit să înfiripe, demonstrând că atunci când legea oferă portiţe, ele sunt speculate cu vârf şi îndesat, iar "dedicaţiile" pot fi sesizate, dar legal nu pot fi demontat decât dacă vrea cineva de mai sus de o "amărâtă" de Direcţie Regională. Vom reveni însă, în numerele viitoare, cu incredibilele tunuri date de Argos bugetului de stat, graţie unor instituţii ale statului precum: Administraţia Porturilor, Administraţia Canalelor Navigabile, Apele Române, CNE Cernavodă, Administraţia Naţională Îmbunătăţiri Funciare etc.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218