REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.8° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.8° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Lecţie de solidaritate: pasionaţii de maşini 4X4 au făcut voluntariat prin nămeţi şi ger, să salveze vieţi omeneşti

Lecţie de solidaritate: pasionaţii de maşini 4X4 au făcut voluntariat prin nămeţi şi ger, să salveze vieţi omeneşti

Replica API 1 februarie 2014 | 00:00 241

Asociaţia Off- road Dobrogea: "Când nu eşti autoritate, e greu să îi convingi pe oameni să îţi accepte ajutorul"

Asociaţia Off- road Dobrogea: "Când nu eşti autoritate, e greu să îi convingi pe oameni să îţi accepte ajutorul"

Codul roşu care a pus stăpânire pe judeţul Constanţa zilele trecute le-a dat mari bătăi de cap autorităţilor. Cu toate acestea, gerul cumplit nu a făcut nici o victimă. Jandarmi, poliţişti, medici, lucrători de la Drumuri Judeţene, cadre ale MapN, poliţişti de frontieră s-au chinuit să salveze de pe autostrăzi numeroşi pasageri blocaţi în nămeţi. În toată nebunia, companiile contractate pentru deszăpezire au părut absente sau... blocate de viscol! Peste 850 de persoane au acţionat în cadrul comandamentului pentru rezolvarea urgenţelor. Printre ei, şi 14 voluntari de la Asociaţia Off- road Dobrogea s-au deplasat cu autovehicule 4X4 off- road către Lumina- Tariverde, pentru a salva persoane blocate de ore bune.

Deşi codul roşu fusese anunţat de ANM în timp util, mulţi cetăţeni s-au aventurat pe drumurile naţionale şi judeţene, urmarea fiind aceea că au rămas blocaţi, în plin ger, la temperaturi cu mult sub 0 grade Celsius. Când chiar şi utilajele autorităţilor au rămas înzăpezite, Asociaţia Off- road Dobrogea a intervenit, la solicitarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea. "ISU Dobrogea are în baza lor de date numărul nostru de contact de vreo doi ani de zile. Ne-au solicitat ajutorul şi am intervenit", a declarat Marius Dinu, reprezentant Off- road Dobrogea. Atmosfera din acel moment de pe şosele era îngrozitoare: nici măcar nu puteai recunoaşte şoseaua, dacă nu erau copacii de pe marginea drumului. Maşinile blocate aveau luminile de avarii aprinse, astfel că s-a putut interveni pentru salvarea cetăţenilor, au descris temerarii pasionaţi de off- road. Însă, deşi se aflau în situaţii- limită, unele persoane nu acceptau să-şi părăsească autoturismele şi să fie duse cu maşinile off-road la un punct de ajutor. "E greu când nu eşti autoritate să îi convingi pe oameni să îţi accepte ajutorul. Erau la un moment dat vreo trei pasageri într-o maşină blocată. I-am luat şi i-am dus la destinaţie, apoi, după ce s-a putut intra pe autostradă, ne-am şi întors după maşina abandonată", a spus Marius Dinu. Abia după ce poliţiştii i-au însoţit pe voluntarii de la Off- road, oamenii au acceptat ajutorul lor fără să îşi mai pună prea multe întrebări sau chiar să refuze. Au existat şi situaţii în care oamenii au preferat să rămână în câmp, în maşinile personale, deşi condiţiile meteorologice erau din ce în ce mai nefavorabile: "Şi noi suntem legaţi de maşinile noastre, dar asta nu înseamnă că dormim cu ele în pat", glumeşte Marius Dinu. Grija oamenilor pentru autoturismele lor era probabil legată de un potenţial furt. "Oamenii rău-intenţionaţi se găsesc mereu, indiferent de vreme", a adăugat acesta, el însuşi fiind martorul unor situaţii asemănătoare nu cu mult timp în urmă, în timpul unei intervenţii la Babadag. Off-road Dobrogea a participat voluntar la această acţiune. "Sfatul meu ar fi ca oamenii să ţină cont de acum în colo de avertizările meteorologilor", a conchis reprezentantul asociaţiei. De asemenea, maşinile off-road au mai participat până acum la o serie de activităţi organizate de autorităţile constănţene, când li s-a cerut ajutorul. Ajutorul pe care Asociaţia Off- road l-a dat autorităţilor constănţene şi implicit constănţenilor a fost lăudat şi de vicepremierul Liviu Dragnea. Şi cetăţenii care au fost salvaţi de către maşinile off-road au ţinut să le transmită mulţumirile lor pe pagina de socializare.

Cristina MARIN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367