REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.5° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
6.5° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Lectorul Costache de la UMC, condamnat definitiv la 3 ani de închisoare

Lectorul Costache de la UMC, condamnat definitiv la 3 ani de închisoare

Replica API 27 ianuarie 2018 | 00:00 473

Lovitură grea pentru UMC

Lovitură grea pentru UMC

Curtea de Apel Constanța s-a pronunțat, joi, 25 ianuarie, în dosarul „Mită la UMC”, în urma judecării apelurilor formulate de inculpaţi, pe deoparte, şi cel al procurorilor, de cealaltă parte. Pe data de 24 octombrie 2017, judecătorii Tribunalului Constanța i-au condamnat, pe fond, pe cei implicaţi în acest dosar, după cum urmează: lectorul universitar Emilian Anatoli Costache a primit doi ani cu suspendare, George Ştefan Buja – 3 ani și 4 luni în regim de detenție, Răzvan Călin Ștefan – un an și 4 luni cu suspendare. Tot cu un an și 4 luni s-au ales și ceilalți inculpați din dosar. Decizia nu a fost definitivă și a fost atacată cu apel.

În urma judecării căii de atac, Curtea de Apel a respins ca nefondate apelurile formulate de George Ştefan Buja, Mrius Ştefan Maxim, Iulian Ghiţă şi Ersin Burasan, menţinând astfel sentinţa Tribunalului. Numai pentru lectorul Enilian Anatoli Costache, Curtea a desfiinţat, în parte, sentinţa de pe fond şi, rejudecând, i-a majorat pedeapsa de la doi ani la trei ani de închisoare, respectiv de la un an şi patru luni la un an şi zece luni de închisoare, pentru trafic de influenţă, iar în urma contopirii celor două pedepse, instanţa a stabilit ca inculpatul să ispăşească pedeapsa cea mai grea, de 3 ani de închisoare, în regim de detenţie. În ceea ce-l priveşte pe George Ştefan Buja, instanţa i-a menţinut pedeapsa de 3 ani și 4 luni de detenţie. Hotărârea Curtii de Apel este definitivă.

Amintim că în luna septembrie 2013, ofiţerii DGA, alături de procuorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa au luat la puricat secretariatul UMC şi au stat de vorbă atât cu profesorii, cât şi cu studenţii. În acelaşi timp au fost efectuate şi percheziţii domiciliare, vizat fiind lectorul Emilian Anatoli Costache. În sarcina lui s-a reţinut comiterea infracţiunilor de luare de mită şi trafic de influenţă. În ceea ce-l priveşte pe Merăuţă Dumitru-Florin, fost student al UMC, el a fost cercetat pentru comiterea infracţiunilor de trafic de influenţă, dare de mită, fals privind identitate şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Al treilea personaj este Ştefan Răzvan Călin, student atunci la aceeaşi universitate, în sarcina căruia s-a reţinut comiterea infracţiunilor de: trafic de influenţă şi dare de mită. Studenţii, respectiv Burasan Ersin, Badea Victor Mihai, Constantin Tinel Alexandru, Grigoraş Mihai Emanuel, Buja George Ştefan, Luca Claudiu Alin, Guzganu George Ciprian, Niculescu Lucian Victor, Meilă Cornel Dumitru, Ghiţă Iulian Florin, Ţiripan Valentin Nicolae, Olaru Mihai Cătălin, Ilie George, Lupu Aurelian, Maxim Ştefan Marius, Gruia Aurel George, Aliosman Deniz au fost cercetaţi pentru infracţiunea de cumpărare de influenţă.

Este vorba de şpăgi cuprinse între 100 şi 1000 de euro, care ajungeau fie direct la lectorul universitar, acesta promovând studenţii chiar dacă dădeau foaia în alb, sau care ajungeau la Florin Merăuţă, fost student al UMC, care se prezenta la examen în locul candidaţilor reali. De asemenea, mai există şi o altă persoană, un intermediar, care primea bani şi punea o vorbă bună pe ici, pe colo, fiind vorba de studentul Ştefan Răzvan Călin.

După intrarea pe fir a anchetatorilor, a urmat urmărirea penală, trimiterea în judecată şi condamnarea celor menţionaţi. Emilian Costache şi George Ştefan Buja au fost ridicaţi, joi după-amiază, de poliţişti de la domicilii şi încarceraţi în Penitenciarul Poarta Albă.

Daniel ALBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
In orice institutie sunt oameni si asa-zisi oameni.. Faptul ca cei corupti sunt condamnati este normal si este o asanare a institutiei respective. Trebuie privit ca un progres. Cei mai multi pasageri se inghesuie sa zboare cu compania care a avut cel mai recent accident aviatic? De ce?
11
0
aia care-i f-te grija de el,reclamagii,sa al apuce de pwlica.U.M.C se adreseaza si putoilor de bani gata si marinarilor cu experienta carora le lipseste brevetul sa poata lua banii pe care-i merita,facand si treaba ofiterilor de carton.cred ca reclamagii cei mai infocati sunt putoii habarnisti care ajunsi la nava cauta pompa sa umfle rotile vaporului sau frana de mana.
0
11
bucurie cred ca stateati pe la usile unora in genunchi si cu plicul in gura ca mainile erau intinse ca ale milogilor.dar asta e romanul,curva cu 4 fetze.turnatorii, cei mai dispretuiti in istorie.
2
12
Parchetul mai are un dosar greu, o lista a studentului intermediar al spagilor, care stringea bani de la studenti si le dadea cota profesorilor. Mai e putin si faptele se prescriu, asa vor scapa toti profesorii spagari si umc, merge mai departe pe drumul capitalist al afacerilor reusite ale SC Panait Ltd. Bravo baieti, ca sunteti isteti!
2
13
extraordinar. adevarul ca trebuie sa isi justifice exoistenta si trebuie dosare dosare tovarasi. Insa ce ne facem ca marii politiceini nu au nicio treaba. si condamnati si bogati si in functie. mai lasati ma cu cazurile astea
6
10
Da, are dreptate cel care a deschis subiectul despre Arsene Paulica. Avea, nu stiu daca mai are, ceva afacere in port, remorchere. La cursuri mai trimitea un asistent, iar el ramanea la catedra si isi manageria afacerea. Nu o sa pice. Conducerea stia acest aspect, si el tot a ramas pe pozitie, cu acelasi comportament. Mai venea un student cu whiskey, si el ii dadea lucrarea de licenta sau master.
13
2
Doar asa iau si eu restanta la MS
18
4
Pe cand auzim si de d-nul prof. ARSENE PAULICA???
14
4
Felicitari !! La mai mare !!
14
4

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614