REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
20.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Legătura dintre bătăile cu topoare, luna plină şi ger, explicată de psihologul criminalist

Legătura dintre bătăile cu topoare, luna plină şi ger, explicată de psihologul criminalist

Replica API 28 ianuarie 2016 | 00:00 327

De ce ajung constănţenii să se omoare între ei

De ce ajung constănţenii să se omoare între ei

Sursa foto: shutterstock/ Liviu Chesnoiu

Noua „modă” a scandalurilor din Constanţa pare că se leagă de... topoare. Şi spunem asta întrucât, luni, 25 ianuarie, două astfel de evenimente nefericite au fost înregistrate la malul mării, trei persoane ajungând la spital. Potrivit psihologului criminalist Liviu Chesnoiu, la mijloc sunt mai mulţi factori, între care şi vremea rea, dar şi perioada sărbătorilor ce tocmai s-a încheiat şi, nu în ultimul rând, mediul din care provin respectivele familii. Totodată, precizăm şi faptul că, potrivit psihologului, oamenii sunt influenţaţi şi de luna plină.

Potrivit psihologului criminalist, Liviu Chesnoiu, la asemenea acte de violenţă duc mai multe acţiuni influenţate de anumiţi factori. „S-a terminat perioada sărbătorilor să zicem, şi ecleziastice şi laice. De la Sf. Andrei şi până la Unirea ce mică, lumea o cam ţine într-o petrecere: mănâncă, bea şi aşa mai departe. A fost şi luna plină, a fost vremea asta rece, iar oamenii sunt sensibili, meteodependenţi şi, dacă e presiunea atmosferică mare, vă daţi seama că influenţează. Bineînţeles că unul dintre factori îl reprezintă şi mediul din care fac parte. Cu siguranţă că este vorba despre familii limitate din punct de vedere intelectual. Totodată, membrii sunt consumatori de băuturi alcoolice”, a declarat, pentru „Replica”, Liviu Chesnoiu.

Acesta a menţionat că băuturile alcoolice reprezintă deja un sport naţional şi, de cele mai multe ori, conflictele izbucnesc pe acest fond. „Dacă persoanele implicate sunt sub influenţa băuturilor alcoolice, nu este nevoie decât de o scânteie. Omul îşi aduce aminte de toate... datoriile, să spunem, şi de aici pleacă totul. De la acest alcoolism cronic se ajunge la tot felul de grozăvii. Cât despre topor, da, el este la îndemână acum pentru că a fost gerul de pe lume. Au spart lemne şi le-a fost la îndemână. Cam asta se întâmplă, după sărbători, toată lumea este cu capsa pusă”, a mai spus Chesnoiu.

„De multe ori femeia e victimă şi aşa se ajunge ca ea să-i facă de petrecanie”

Cu privire la cazul înregistrat la Ovidiu, acolo unde principala suspectă a devenit chiar concubina bărbatului aflat în comă, putem spune că s-ar încadra pe palierul legat de violenţa în familie. Însă, la acest aspect, psihologul criminalist a precizat că sunt mai multe părţi şubrede în lege. „De multe ori femeia e victimă şi aşa se ajunge ca ea să aştepte ca el să se îmbete şi apoi îi face de petrecanie. Au fost multe cazuri în care femeia nu a mai suportat şi, la un moment dat, din victimă a devenit agresor/ criminal. Dar şi aici sunt tot felul de nuanţe.

De la caz, la caz, noi trebuie să analizăm cu mare atenţie, pentru că nu poţi s-o iei tare nici pe ea întrucât există circumstanţe atenuante. Toată viaţa a mâncat bătaie, a fost agresată şi i s-a umplut paharul. A vrut să se apere, i-a tras una, i-a dat cu sete şi asta a fost. Au fost cazuri în ţară în care o femeie tot a reclamat că e agresată şi până la urmă chiar a fost ucisă. Păi, dacă el îşi agresează soţia, trebuie ca acea femeie să primească un ordin prin care omul ăla să nu se mai atingă de ea, să nu se mai apropie. Suntem în urmă rău de tot la acest capitol, violenţa domestică există, în continuare, la noi. Poliţia priveşte neputincioasă pentru că, dacă nu există un ordin judecătoresc, nu poate să acţioneze. Dă amendă pentru tulburarea ordinii publice dar nu mai mult. Dar ia să vină o chestie de genul: dacă o mai atingi, faci puşcărie! Altfel ar sta lucrurile”, a explicat psihologul criminalist.

Amintim că trei persoane au ajuns la spital, una a fost arestată și cercetările continuă cu privire la un alt agresor. Este vorba despre două evenimente înregistrate luni, 25 ianuarie, unul la Mihail Kogălniceanu, celălalt la Ovidiu. Potrivit procurorilor, în ceea ce privește primul caz, în jurul orei 14.30, pe fondul unui conflict mai vechi cu vecinul său, H.M.V., în timp ce se aflau în scara blocului în care locuiesc, Gabriel Năsui i-a aplicat acestuia o lovitură cu o toporişcă în zona feţei şi i-a provocat multiple leziuni cranio-faciale, inclusiv o fractură de sinus maxilar stâng şi de arcadă alveolară superioară, cu avulsia unui dinte, precum şi o hemoragie abundentă.

Persoana vătămată a fost transportată de urgenţă cu elicopterul la spital, fiindu-i salvată viaţa. Agresorul a fost arestat. Ulterior, în jur de ora 20.30, un apel prin 112 alerta autoritățile, care s-au deplasat pe strada Violetelor din localitatea Ovidiu. A fost vorba despre două persoane, despre care s-a presupus că au fost agresate cu un corp dur, contondent, respectiv un topor. Una dintre ele, un bărbat, este în stare gravă, în comă, pe când femeia are răni mai ușoare. Ambii au fost transportaţi la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa de către cadrele medicale de la Serviciul de Ambulanţă Judeţean Constanţa.

Cercetările au fost îngreunate din pricina faptului că femeia, singura care putea da declarații, se afla sub influența băuturilor alcoolice. Însă, potrivit informațiilor noastre, se pare că s-au ivit și alte piste. Astfel, se ia în calcul și posibilitatea ca soții, pe fondul consumului de alcool, să se fi luat la ceartă, bărbatul a atacat-o pe femeie, după care ea a ripostat și l-a lovit cu toporul.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102