REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Legătura dintre episoadele depresive și valorile crescute ale colesterolului LDL

Legătura dintre episoadele depresive și valorile crescute ale colesterolului LDL

Replica API 20 iulie 2020 | 17:13 1070

Un studiu recent aduce în discuție legătură dintre colesterolul LDL mare, depresie și severitatea depresiei.

Tulburarea depresivă majoră este de o importanţă majoră și este o tulburare mintală ce îi împovărează pe pacienți. Statisticile ne arată că aproximativ 30% dintre episoadele depresive majore sunt clasificate că fiind rezistente la terapie, iar oamenii de știință subliniază că sunt necesari biomarkeri predictivi, cât și mecanisme mai bune pentru înțelegerea depresiei pentru a îmbunătăți opțiunile de tratament, scrie doc.ro.

Un studiu de la începutul anului 2019 scoate la iveală faptul că pacienții cu episoade depresive majore prezintă valori mari ale colesterolului LDL, numit și colesterol "rău". Tot experții spun că severitatea depresiei este corelată în mod pozitiv cu valoarea colesterolului LDL.

Metodele de cercetare folosite de specialiști au fost pe baza lipidelor din sânge. Cercetătorii au comparat lipidele serice ale pacienților cu episoade depresive majore curente cu lipidele serice ale pacienților cu tulburare depresivă majoră diminuată și cu lipidele din sânge ale subiecților sănătoși, din grupul de control.

Acestea au fost comparate în asociere cu severitatea depresiei conform unei scale special concepute (scala de evaluare a depresiei Hamilton sau HAMD) și în raport cu evoluția prospectivă a depresiei (pacienții au fost urmăriți direct, la o perioada de 20 de zile după ce au fost incluși în studiu).

Cercetătorii au descoperit valori mai mari ale colesterolului LDL și un raport între LDL și HDL în cazul pacienților care aveau la momentul acela un episod depresiv major, în comparație cu subiecții sănătoși din grupul de control.

La pacienții cu un episod depresiv major actual, scorurile depresiei au fost corelate și cu valori mai mari ale trigliceridelor, ale colesterolului total și ale colesterolului LDL, precum și un raport LDL/HDL mai mare.

În plus, oamenii de știință au observat că valorile mai mari ale colesterolului seric total, ale colesterolului LDL și ale raportului LDL/HDL au fost asociate cu un declin puternic în ceea ce privește scorul pe scala HAMD, între perioada de includere în studiu și perioada directă de urmărire a pacienților (follow-up).

Acest studiu are, din păcate, unele limitări, spun cercetătorii, una dintre ele fiind faptul că a fost efectuat doar un follow-up pe termen scurt. Totodată, studiul a fost unul bazat pe asocieri.

Concluziile trase de oamenii de știință au fost că nivelurile lipidelor din sânge sunt asociate cu depresia în sine, cu severitatea depresiei și cu o evoluție a depresiei pe o perioada de 3 săptămâni. Sunt necesare, însă, studii suplimentare în viitor, asupra metabolismului lipidelor și în ceea ce privește strategiile de tratament în cazul pacienților cu depresie.

Ce complicații poate avea colesterolul mare

Dacă este lăsată netratată, hipercolesterolemia (creșterea valorilor colesterolului total din sânge) poate cauza acumularea de plăci ateromatoase în artere. În timp, plăcile de aterom pot îngustă arterele, care devin rigide (afecțiunea se numește ateroscleroza). Depozitele sau depunerile de plăci de aterom pot avea loc în vasele de sânge din tot corpul. În timp, hipercolesterolemia cronică sau netratată poate cauza complicații grave, cum ar fi:

boală arterială carotidiană

boală arterială coronariana (numită și cardiopatie ischemică), inclusiv angină pectorală ori infarct miocardic

boală arterială periferică (numită și arteriopatia obliteranta a membrelor inferioare)

accident vascular cerebral.

De ce colesterolul mare poate cauza aceste complicații?

Celulele noastre nu pot distruge colesterolul, așa că ele transferă excesul de colesterol către lipoproteinele cu densitate mare (HDL-colesterolul), pentru că acestea să îl transporte înapoi către ficat, pentru a fi eliminat.

În acest fel, colesterolul HDL ne protejează inima de ateroscleroza. Pe de altă parte, lipoproteinele cu densitate mică (LDL-colesterolul) sunt cele care transporta 75% din colesterolul din sânge către țesuturile periferice. LDL-colesterolul este îndepărtat din sânge, de către ficat, pentru a fi eliminat sau refolosit.

Când, însă, cantitatea de colesterol LDL este prea mare, ficatul nu mai poate să elimine toată cantitatea de colesterol "rău", iar acesta este depozitat în vasele de sânge, contribuind la dezvoltarea aterosclerozei.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108