REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
13.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Legăturile dintre reţelele infracţionale din Constanţa: cum trec tâlharii de la o grupare la alta

Legăturile dintre reţelele infracţionale din Constanţa: cum trec tâlharii de la o grupare la alta

Replica API 24 octombrie 2014 | 00:33 697

Poliţiştii încă îl caută pe individul implicat în urmărirea cu focuri de armă

Poliţiştii încă îl caută pe individul implicat în urmărirea cu focuri de armă

Filmele legate de anchetele oamenilor legii sunt captivante însă, aşa cum era de aşteptat, sunt cu rădăcini în viaţa reală. Constanţa - un judeţ situat la malul mării, adorat de turişti pe timp de vară! Însă, când euforia dispare, îşi fac apariţia ochii care filează tot: ce bijuterii porţi, unde locuieşti, ce program de muncă ai. Ei sunt infractorii care şi-au unit forţele şi care sar dintr-o reţea de borfaşi în alta, ajungând să trăiască regeşte din necazurile altora. Ca un caz concret, în urma unei anchete laborioase, oamenii legii descindeau, încă de la primele ore ale dimineţii de 16 octombrie, în mai multe locaţii, inclusiv în zona Eden, pe strada Dionisie cel Mic. Vizaţi erau membrii unei grupări infracţionale specializată în furturi şi tâlhării, între care se află şi indivizii urmăriţi cu focuri de armă în trafic, la începutul lunii septembrie. Unul dintre aceştia, Ibram Chemal, este în continuare căutat de oamenii legii, fiind dat în urmărire naţională. Însă, printre cei care au ajuns după gratii se află infractori cu „state” vechi, trimişi în judecată şi pentru alte fapte.

„Poliţiştii constănţeni au dat în urmărire naţională un bărbat bănuit de furturi din locuinţe. Acesta ar fi comis furturi din locuinţe şi este cercetat în cauzele în care au fost derulate percheziţiile de la data 16 octombrie a.c., fiind dat în urmărire naţională de către IPJ Constanţa. Cel în cauză se numeşte Ibram Chemal, are 37 de ani, din Constanţa şi este bănuit că ar fi comis în perioada aprilie 2013 - octombrie 2014, pe raza municipiului Constanţa şi a localităţilor limitrofe, opt infracţiuni de furt din locuinţă, împreună cu alte nouă persoane cercetate în acelaşi dosar, care se află în prezent în stare de arest preventiv”, anunţau reprezentanţii IPJ Constanţa. Căutările continuă, cetăţenii care pot furniza orice informaţii în legătură cu această persoană fiind rugaţi să contacteze cea mai apropiată Secţie de Poliţie, Dispeceratul IPJ Constanţa, la telefon 0241.611.364 - 20005 sau 112. Totodată, menţionăm că Ibram Chemal a participat la scenele desprinse din filmele de acţiune, dar derulate pe străzile din Constanţa. Primele focuri de armă s-au auzit pe strada Baba Novac, în zona locuinţelor pentru tineri. Două autoturisme de teren goneau după un Audi cu numere de Bacău, BC 12 WOW, formând, la un moment dat, un baraj. Autoturismul urmărit a spart barajul, nu a dat importanţă somaţiilor, astfel trecându-se la urmărirea lui. Mai exact, poliţiştii din Constanţa, în baza unor informaţii, au dat de urma unor hoţi din locuinţe, desfăşurând acţiuni pentru prinderea lor în flagrant. Cum pe strada Baba Novac, fugarii au ignorat avertismentele oamenilor legii, a început urmărirea. Cursa a continuat pe strada Soveja, dinspre Institutul de Marină către Tomis III şi, ajungând la sensul giratoriu din zona Eden, din pricina traficului aglomerat, fugarii au încetinit. Aici, oamenii legii au efectuat câteva focuri de armă în plan vertical, după care, total legal, au tras şase focuri de armă către autoturism. Şoferul din Audi a tras de volan şi a lovit alte două autoturisme, între care un taximetru. Mascaţii au reuşit s-o reţină pe femeia din maşina urmărită, cei trei bărbaţi luându-şi tălpăşiţa. Mai exact, cei patru indivizi, trei bărbaţi şi o femeie, sunt autorii mai multor furturi din locuinţe, ei intrând în posesia unor cantităţi mari de aur, fiind vorba de bijuterii şi monede. Furau atât din municipiul Constanţa, cât şi din judeţ, comercializând prada în municipiu, în general la casele de amanet. În autoturismul „ciuruit” au fost găsite mai multe obiecte din aur, ascunse în scutece pentru bebeluşi. Femeia de 27 de ani, Elena D., a fost atunci reţinută şi apoi arestată.

Faptele infracţionale au început să se lege între ele, ieşind la iveală o reţea de borfaşi

Oamenii legii au continuat cercetările, astfel ajungându-se la percheziţiile de amploare, acţionându-se inclusiv pe strada Dionisie cel Mic şi Cerbului. Din una dintre aceste locaţii a fost ridicat Bairam Sinan, zis Piticul, pe când Amet Ibram se află deja în arest tot pentru furt calificat. Modul de acţiune al acestora, întrucât fac parte dintr-o grupare infracţională specializată în furturi şi tâlhării, unii dintre membri fiind deja după gratii, era prin intermediul „săgeţilor”, adică minorii pe care îi trimiteau să fileze casele ce urmau a fi sparte. Astfel au ajuns în atenţia magistraţilor, şi arestaţi, inculpaţii: Ibram Chemal, care a fost arestat în lipsă, Ibram Amet, Panaioti Mihai zis Make, Amiş Erhan zid Dede, Ibram Galoi, Sinan Bairam zis Piticul, Adil Ibo, Mustafa Genghiz, Ibram Sinan, Amiş Sabrie şi Ibram Sinan zis Ibo.

Ibram Galoi, „maestru” în tâlhărit femeile în staţiile de autobuz

Ibram Galoi ar putea fi „vedetă” pe raza municipiului Constanţa, însă cu menţiunea: feriţi-vă de el! Abia dacă avea 16 ani, prin 2011, şi era arestat pentru ce altceva decât… tâlhării! Printre victimele sale era şi o femeie de 61 de ani, căreia i-a smuls lanţul de la gât chiar în autobuzul 48, în mai 2011, prin zona ICIL. Însă, în momentul în care a fost arestat săvârşise deja trei tâlhării. A scăpat de după gratii repede şi, bineînţeles, s-a reapucat de treabă. Însă, cum a împlinit 18 ani, a fost trimis în judecată. Anchetatorii au stabilit că a fost protagonistul unui lanţ de tâlhării din municipiu, vizate fiind femeile ce aşteptau în staţiile de autobuz. Mai exact, în 2011, pe 25 mai, în jurul orei 17.00, o femeie de 61 de ani a reclamat faptul că doi indivizi i-au furat lanţul de aur de la gât, imediat după ce a coborât din autobuz, în staţia de la ICIL. Însă, la scurt timp, o altă femeie reclama că i s-au furat bijuteriile, tot cam în aceeaşi zonă, la Casa de Cultură. În urma verificărilor, oamenii legii au stabilit că este vorba de Ibram Galoi, care avea 16 ani pe atunci şi de R.D., care avea 12, ambii din Constanţa. După ce au fost reţinuţi de poliţişti, s-a depistat faptul că mai fuseseră implicaţi într-o tâlhărie, cu o săptămână în urmă, furându-i unei femei lanţul de aur, în timp ce se afla tot într-o staţie de autobuz. Dar toţi cei arestaţi mai au, cel puţin, un dosar la activ, unii fiind chiar condamnaţi cu suspendare, cum ar fi şi cazul lui Mihai Panaioti, zis Make.

Obişnuiţi cu mascaţii: parte şi din gruparea care spărgea casele de pariuri sportive

Mihai Panaioti, zis Make, a mai fost vizitat de mascaţi şi în februarie anul curent. Este vorba tot despre o grupare specializată în furturi, dar din societăţi comerciale de data aceasta, mai ales din case de pariuri sportive. Hoţii au acţionat în zona Tomis Nord, pe strada Cişmelei, Tulcei, bulevardul Alexandru Lăpuşneanu. Badea Cârţan, Soveja şi Dobrilă Eugeniu. Astfel, aanchetatorii au documentat şi probat săvârşirea de către aceştia în perioada decembrie 2013 - februarie 2014, a 10 furturi prin efracţie din societăţi comerciale, fapte sesizate iniţial cu autor necunoscut. Prejudiciul creat este în valoare de peste 35.000 lei. Potrivit oamenilor legii, aceştia spărgeau casele de pariuri sportive, furau televizoarele LCD, după care le vindeau la un preţ mic. Însă, unii dintre indivizi sunt cunoscuţi cu antecedente penale. Spre exemplu, Mihai Panaioti a mai intrat în vizorul oamenilor legii pentru furturi, cum ar fi din magazinele din City Park Mall, dar a sustras şi un moped de pe raza Secţie 5, în anul 2011.

Bairam Sinan îşi cumpăra case şi maşini cu banii furaţi din spargerile de locuinţe

Un alt individ care are ca principală ocupaţie furturile este Bairam Sinan, zis Piticul. El a fost filat de oamenii legii şi în 2012, când, alături de alţi indivizi, apela la furturi zilnic, astfel întreţinându-şi familia. Se pare că indivizii primeau ponturi, filau zonele locuinţelor, puneau la punct toate detaliile, precum programul proprietarilor, după care acţionau la sigur, mai ales pe timp de noapte. Unul dintre „bufurile” date de ei a avut loc pe 13 aprilie 2012, când suspecţii au spart o casă din Constanţa, de unde au sustras circa 300 de grame bijuterii din aur, bani şi telefoane mobile. La scurt timp, au spart o altă locuinţă, de unde au furat bunuri în valoare de 37.000 de lei. Prada era împărţită şi apoi valorificată. Bijuteriile erau duse la casele de amanet, iar cu banii câştigaţi indivizii se lăfăiau cu maşini de lux şi un trai regesc.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218