REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
6.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Legea Agenţiei privind Bunurile Sechestrate, adoptată pe articole la Camera Deputaţilor

Legea Agenţiei privind Bunurile Sechestrate, adoptată pe articole la Camera Deputaţilor

Replica API 12 noiembrie 2015 | 00:16 225

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, pe articole, legea pentru înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Sechestrate, după ce în plenul Senatului proiectul de lege a fost respins.

"Agenţia trebuie să dea un mesaj extrem de important, dincolo de cel de recuperare a prejudiciilor. Cei care comit infracţiuni nu se vor putea bucura de banii obţinuţi. Sunt lucruri importante de făcut în continuare pentru a avea o instituţie matură", a declarat ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, în plenul Camerei Deputaţilor, afirmând că aceste impedimente vor putea fi depăşite cu sprijin politic.

Potrivit ministrului Justiţiei, proiectul de lege, cu amendamentele aduse de Comisia juridică, va creşte eficienţa procesului penal, iar "cei care vor comite infracţiuni vor fi convinşi că nu se vor putea bucura de produsele infracţunii".

În cursul dezbaterilor, deputatul UDMR Marton Arpad a contestat articolul potrivit căruia "numărul de posturi al Agenţiei la înfiinţare este de 35", factualizarea acestuia fiind făcută prin hotărâre de Guvern, afirmând că este neconstituţional.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a arătat că numărul posturilor Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Sechestrate va fi stabilit de Guvern, în baza normelor de aplicare a legii.

Reprezentanţii partidelor politice care au luat cuvântul au anunţat că vor vota această lege, cu excepţia reprezentantului UDMR, care a avertizat că există riscul de a fi comise "abuzuri" chiar şi la adresa cetăţenilor de rând.

Proiectul de lege urmează să fie supus votului final în plenul Camerei în jurul orei 13:30.

În 13 octombrie, proiectul de lege pentru înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Sechestrate a fost respins de Senat, fiind înregistrate 66 de voturi "pentru", 6 abţineri şi 36 de voturi "împotrivă". Numărul voturilor favorabile înregistrate a fost insuficient pentru adoptarea unei legi cu caracter organic. Pentru aprobare, proiectul de lege ar fi trebuit să fie votat de minimum 84 de senatori.

Proiectul de lege prevede că agenţia facilitează urmărirea şi identificarea bunurilor provenite din săvârşirea de infracţiuni şi a altor bunuri având legătură cu infracţiunile şi care ar putea face obiectul unei dispoziţii de indisponibilizare, sechestru sau confiscare emise de o autoritate judiciară competentă în cursul unor proceduri penale. De asemenea, administrează, în unele cazuri, bunurile mobile sechestrate în cadrul procesului penal, valorifică bunurile mobile sechestrate în cadrul procesului penal, gestionează sistemul informatic naţional integrat de evidenţă a creanţelor provenite din infracţiuni.

De asemenea, se stipulează că agenţia gestionează şi ţine evidenţa sumelor de bani care fac obiectul sechestrului, a sumelor de bani rezultate din valorificarea bunurilor perisabile, a sumelor de bani rezultate din cazurile speciale de valorificare a bunurilor mobile sechestrate, precum şi a sumelor de bani datorate cu orice titlu suspectului, inculpatului ori părţii responsabile civilmente, care fac obiectul popririi.

Citeşte mai mult pe RTV.NET

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614