REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
6.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Legea amnistierii se întoarce. Fenechiu: Nu mă interesează, sunt la Berlin în ziua votului

Legea amnistierii se întoarce. Fenechiu: Nu mă interesează, sunt la Berlin în ziua votului

Replica API 12 decembrie 2013 | 00:00 191

Reintrodusă pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor

Reintrodusă pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor

Legea care are ca obiect de reglementare amnistierea pedepselor cu închisoare de până la şase ani inclusiv şi a pedepselor cu amendă aplicate de instanţa de judecată, se întoarce! Subiect controversat, care a depăşit graniţele ţării, legea va fi votată de plenul Camerei Deputaţilor marţi, 17 decembrie. Retrasă iniţial, marţi, 10 decembrie, de pe ordinea de zi, legea a fost reintrodusă pentru a primi votul final. Pe pagina oficială a Camerei Deputaţilor, legea organică pentru amnistierea unor infracţiuni şi graţierea unor pedepse (Pl-x 162/2013) este introdusă ca "procedură de urgenţă", ultim prilej de prezenţă a deputaţilor, de la ora 12:00. Proiectul depus deputatului din partea minorităţilor naţionale Nicolae Păun şi deputatului PSD Mădălin Voicu a fost amendat luni noapte, la secret, de către deputaţii jurişti, iar marţi a fost scoasă de pe ordinea de zi a sesiunii de vot final a Camerei Deputaţilor. În afară de reacţia negativă din partea cancelariilor mai multor ţări, şi opoziţia a reacţionat pe acest subiect. "Este o ruşine pentru România, dar şi pentru Parlamentul României, dacă am ajuns să discutăm aşa ceva. Eu, unul, nu sunt de acord, normal că voi vota împotrivă. La câţi suntem noi în opoziţie, nu ştiu dacă putem să blocăm adoptarea acestei legi. Sper să se trezească domnii liberali din amorţeala asta care i-a cuprins de când au format USL şi vor vota împotrivă. Ieri (marţi - n.r.), au retras-o. Cred că au primit ordin. Am înţeles că Victor Ponta nu este de acord cu această lege şi a sunat s-o amâne, nu ştiu exact. Dar, oricum, legea asta nu trebuia să apară vreodată pe ordinea de zi, nu că apare acum sau peste o săptămână sau pe ascuns. Aşa ceva nu trebuia să apară niciodată în Parlamentul României. Aşa este când ajung să conducă hoţii în ţară. Normal că vor să-şi asigure spatele", a declarat, pentru "Replica", deputatul PDL Florin Gheorghe. "Dezbaterea, într-adevăr, a fost. Marţi, trebuie să se exprime votul asupra acestei legi. Dar, eu cred că va avea în mod clar un vot negativ. Ce nemernici sunt", a comentat şi deputatul FC Dănuţ Culeţu. Însă, cea mai vehementă a fost Monica Macovei, europarlamentar PDL, care a comentat: "Parlamentarii USL deschid uşile închisorilor pentru politicienii şi amicii lor politici care îşi ispăşesc acum pedepsele, iar cei care aşteaptă sentinţa instanţelor ar putea să nu mai ajungă după gratii". Macovei a şi exemplificat la cine se referă: Adrian Năstase, Cătălin Voicu, Relu Fenechiu, Decebal Traian Remeş, Liviu Dragnea. Dintre cei enumeraţi, Năstase şi Fenechiu nu au primit condamnări definitive, în timp ce dosarul lui Dragnea este abia la început. Fostul ministru al Transporturilor, deputatul Relu Fenechiu a fost condamnat la 5 ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu, în dosarul "Transformatorul". Sentinţa a fost dată în vară, de un complet de la instanţa supremă, însă liberalul a făcut recurs, care s-a amânat pentru data de 7 ianuarie 2014. Acesta este ultimul termen în proces.

"Personaje gen Monica Macovei nu mă interesează, îmi inspiră milă"

Contactat de "Replica" de Constanţa, deputatul Relu Fenechiu a dat de înţeles că nu se consideră un potenţial beneficiar al legii amnistierii. Întrebat dacă susţine sau dacă votează această lege, Fenechiu a răspuns: "Eu sunt în ziua când se votează (marţi, 17 decembrie - n.r.) la Berlin, într-o delegaţie. Dacă m-ar fi interesat această lege, dacă doream să o votez, nu rămâneam în ţară?". Revenind la discuţia potrivit căreia ar putea fi un "beneficiar" al legii, în sensul că nu ar mai face puşcărie în cazul unei condamnări definitive, lucru indicat şi de europarlamentarul PDL Monica Macoveni, Relu Fenechiu a reacţionat: "Personaje gen Monica Macovei nu mă interesează. Sunt personaje care înjură şi fac rău. Îmi inspiră milă. Dar, îi urez să îi dea Dumnezeu sănătate". Fenechiu a mai arătat că, din punctul său de vedere, "principalul obiectiv al unei justiţii ar trebui să fie, în cazul unor dosar economice, acela de recuperarea prejudiciului (cum este şi cazul dosarului "Transformatorul" - n.r.). Desigur, închisoare se impune în cazuri care implică şi corupţie, şantaj, alte fapte", a spus deputatul. Însă, a adăugat el, nu poate să comenteze mai mult pe seama oportunităţii sau nu a legii amnistierii, în condiţiile în care el este judecat într-un dosar de abuz în serviciu. În ceea ce priveşte "super-imunitatea" parlamentarilor, venită odată cu anumite modificări la Codul Penal, Fenechiu a susţinut că: "Asta e o poveste. Nu există nici o super-imunitate. Parlamentarii, prin modificările aduse, nu se mai numesc funcţionari publici în accepţiunea Codului Penal, pentru că nici nu pot fi asimilaţi funcţionărimii". Întrebat de ce au fost "omişi" în respectivele modificări aleşii locali, deputatul PNL a explicat: "Aleşii locali sunt ordonatori de credite".

Alexandra ANTON, Marius VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614