REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.3° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
10.3° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Legea anti-fumat rămâne neschimbată. Ce li se mai pregăteşte fumătorilor

Legea anti-fumat rămâne neschimbată. Ce li se mai pregăteşte fumătorilor

Replica API 6 octombrie 2016 | 00:33 171

Ţigări interzise şi lupte pentru redefinirea spaţiului închis

Ţigări interzise şi lupte pentru redefinirea spaţiului închis

În şedinţa de marţi, 4 octombrie a.c., Comisia Juridică şi Comisia de Sănătate au respins amendamentele aduse la legea care interzice fumatul în spaţiile închise, prin care aceasta ar fi fost mai permisivă. Votul final nu a fost dat, iar Camera Deputaţilor este camera decizională.

Astfel, prin votul celor două comisii, se păstrează forma iniţială a proiectului Guvernului prin care se transpune o directivă privind stabilirea condiţiilor de fabricare, prezentare şi vânzare a tutunului şi a produselor conexe. Fumatul este interzis în toate spaţiile publice închise, iar aceste modificări urmau să fie făcute în baza Legii 349/2002 actualizată.

În textul propus de iniţiatori, se specifică „Fumatul este permis în spaţii separate, complet izolate şi inscripţionate special pentru această destinaţie, precum şi pe terase exterioare amenajate în acest scop”, ceea ce ar fi adus mai multă lejeritate pentru deţinătorii de baruri şi restaurante, care ar fi putut amenaja spaţii destinate fumătorilor.

Un alt amendament respins marţi face referire la interzicerea fumatului în maşină în prezenţa unui minor sau a femeilor însărcinate, propunere făcută de Aurelia Cristea, deputat PSD. Transpunerea directivei europene va fi o nouă lovitură dură pentru fumătorii din România, deoarece ţigările aromate vor fi interzise înspre comercializare, la 30 de zile după promulgarea legii în Monitorul Oficial. Tot din acelaşi motiv, ţigările mentolate vor fi interzise începând cu anul 2019.

Parlamentul are de asemenea o altă modificare la legea anti-fumat propusă de către Daniel Fenechiu, deputat PND, prin care Senatul trebuie să dezbată şi să supună la vot modificarea legii, prin care spaţiul public închis să fie redefinit, iar permisivitatea pentru fumat să fie mai mare - prin amenajarea de spaţii destinate persoanelor cu viciul menţionat. Următoarea dezbatere a legii va avea loc în şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor de pe 10-11 octombrie.

Constănțenii, nemulțumiți de modificări

„Nu mi se pare normal să nu mai găsesc pe piață țigări fără arome. M-am lăsat de la fumat țigări tari, m-am axat pe cele slims cu aromă. Eu ce fac de la anul?”, se întreabă Ioana Panait. „Mâine nu mai pot să beau sucuri cu arome că vor ei. Este corpul meu. Eu fumez numai țigări menthol. O să crească bișnița cu asta, clar”, spune Diana Maftei.

Barurile sunt în pierdere, odată cu intrarea legii în vigoare

„Ne chinuim cu terasa ca să vină oameni. Era mult fum înăuntru, dar lumea venea și consuma. Acum, avem 12 mese în interior, și este mult dacă se ocupă 2-3 pe seară, iar terasa este full și la 10 grade Celsius. Ne e teamă că la iarnă o să stăm să păzim mesele goale și…cam atât. Cum se poate ca un bar, unde majoritatea sunt rockeri și vin să bea și să fumeze…să nu poată să fumeze ? Preferă să îi vadă în stradă cum consumă alcool ? Sunt niște inconștienți.

Să nu se fumeze unde se mănâncă sau să lase asta la alegerea barului. Există localuri în Constanța unde nu se fuma înainte să intre în vigoare legea. Să se trezească la realitate, cel mai bine.”, a declarat Mihaela A., barmaniță într-un local din oraș. Patronul unui bar din orașul Constanța a pus punctul pe i, el fiind revoltat că cei din Comisia de Sănătate au respins proiectul de lege.

„E o lege respinsă de niște oameni fără cap, care nu gândesc, în sensul în care nu înțeleg noțiunea de bar. Noțiunea de bar este reprezentată de faptul că omul se simte bine și face ce vrea el și cu cine vrea el. Își bate joc de organismul lui în ce condiții vrea el, pentru care plătește, normal. Guvernanții nu își dau seama câți bani se pierd din treaba asta.”, a ținut să sublinieze patronul barului. O asistentă medicală, mamă a doi copii majori a punctat foarte clar: „E ok ca legea să se modifice. Să se facă LOCALURI, nu LOCAȚII speciale pentru fumători. ”

Claudia CORBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614