REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.5° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
15.5° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Legea antifumat a fost atacată la Curtea Constituţională

Legea antifumat a fost atacată la Curtea Constituţională

Replica API 22 decembrie 2015 | 00:10 474

Legea care interzice fumatul în spaţiul public închis va fi contestată la Curtea Constituţională, potrivit România TV. Un grup de parlamentari a atacat câteva dintre prevederile ei.

Sesizarea este semnată de mai mulţi senatori şi deputaţi, printre care Varujan Vosganian, Verestoy Attila, Popa Florian, Cristiana Anghel, Daniel Fenechiu.

Deputatul Daniel Fenchiu a declarat că a reuşit să strângă semnăturile a 34 de senatori, cu nouă mai mult decât minimul necesar, pentru a contesta unele prevederi ale legii antifumat.

"Nu am reuşit la Camera Deputaţilor, unde nu am reuşit să strângem cele 50 de semnături necesare. Am reuşit, în schimb, la Senat, unde, cu ajutorul dnei Cristiana Anghel şi dlui Alfred Mihai, am obţinut susţinerea a 34 de senatori, fiind necesare minim 25... Repet: nu contestăm interzicerea fumatului în spaţiile publice! Contestăm definiţia spaţiului public închis - practic orice incintă, inclusiv locuinţa - şi excepţiile, care sunt o bătaie de joc - anumite celule din puşcării şi spaţiile de fumat din aeroporturi. ..”, a scris Daniel Fenechiu, pe Facebook.

Contestatarii susțin că "Legea antifumat este profund discriminatorie şi că se interzice un drept elementar al omului, acela de liberă alegere".

Mai mult, consideră aceştia, faptul că în lege nu este menţionat că se pot amenaja locuri speciale pentru fumat este "un act de nedreptate".

"Nu există o astfel de lege nicăieri în lumea asta. Peste tot sunt amenajate spaţii speciale pentru fumători.Mai mult, în unele state,angajatorii îi lasă pe subalterni să fumeze chiar la birou aşa cum fac nemţii. Patronii spun că cel puţin 2 ore pe zi se pierd cu plimbarea la fumat şi randamentul este foarte scăzut. Această lege este discriminatorie întrucât fumătorii nu mai au nici un drept. Este normal să aibă locuri speciale de fumat", considerp senatorul Alfred-Laurentiu-Antonio Mihai.

Ca urmare a contestaţiei, legea antifumat nu va mai putea fi promulgată de Preşedinţie, până nu va fi rezolvată problema neconstituţionalităţii acesteia de către CCR.

Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, a votat legea referitoare la interzicerea fumatului în toate spaţiile publice închise cu 164 voturi „pentru” şi 20 „împotrivă”. Legea va intra în vigoare la 45 de zile de la publicarea sa în Monitorul Oficial, după promulgarea sa de preşedintele Klaus Iohannis. Potrivit noilor prevederi fumatul va fi interzis total, printre altele, în cluburi, baruri, restaurante, în taxiuri, instituţii de învăţământ, spitale, precum şi la locurile de joacă pentru copii indiferent dacă acestea sunt în aer liber sau în spaţiu închis, potrivit RTv.net

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218