REPLICA ONLINE CONSTANTA

22° Constanța Mar., 16 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6701
22° Constanța Marți, 16 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6701
 

Legea care exclude avizul CSAT la numirea şefului DGPI, promulgată de Iohannis, după decizia de constituţionalitate a CCR

Legea care exclude avizul CSAT la numirea şefului DGPI, promulgată de Iohannis, după decizia de constituţionalitate a CCR

Replica API 22 iulie 2017 | 13:39 540

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, Legea prin care este eliminată necesitatea avizului CSAT la numirea şefului DGPI, după ce Curtea Constituţională a respins sesizarea PNL împotriva acestui act.

CCR a respins pe 21 iunie sesizarea formulată de PNL împotriva actului.

Parlamentul a adoptat în mai Legea de aprobare a Ordonanţei de Urgenţă 76/2016, prin care guvernul Cioloş a înfiinţat Direcţia Generală de Protecţie Internă (DGPI), eliminând din textul actului normativ obligativitatea ca directorul general al instituţiei de a fi militar precum şi pe aceea ca el să fie numit în funcţie cu avizul CSAT.

Administraţia Prezidenţială s-a împotrivit acestor modificări.

"Este un demers cu o miză politică, o nouă acţiune care pare că face parte dintr-un plan de limitare a atribuţiilor preşedintelui. Am văzut acelaşi tip de acţiune în cazul ANCOM şi am discutat la momentul respectiv despre acea Ordonanţă de Urgenţă şi urgenţa nu a putut fi justificată în niciun fel. Prin votul de ieri de la Senat, practic, această conducere a DGPI va fi stabilită doar de către un ministru, fără avizul CSAT, implicit al preşedintelui. Vorbim totuşi despre o autoritate care are un rol important în ceea ce priveşte apărarea ţării şi securitatea naţională", a spus purtătorul de cuvânt al preşedintelui Iohannis, Mădălina Dobrovolschi, în luna mai.

Tot în mai, şi Iohannis s-a arătat împotriva proiectului, scrie news.ro.

”Aşa ceva nu se poate. Asta este o eroare, o greşeală, cum doriţi. Atât timp cât instituţia este una militarizată, nu poate să funcţioneze fără aviz CSAT. Punct! Iar indiferent ce doreşte Senatul sau Camera Deputaţilor, aşa funcţionează instituţiile în România conform Constituţiei. Dacă se menţine această soluţie, care e una neconstituţională după părerea mea, evident că speţa va ajunge la CCR. În ultimă instanţă, voi ataca eu la CCR, dar deocamdată aşteptăm să îşi revină Parlamentul şi să intre în normalitate”, a declarat Klaus Iohannis.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
asteptaM O LEGE VOTATA DE ACEST PARLAMENT PENAL SI ACCEPTATA CA CONSTITUTIONALA DE PRESUL DORNEANU CCR PRIN CARE SA NEEXPULZATI PE TOTI DIN TARA SI SA RAMANETI NUMAI VOI STAPANI, VA SURADE NU? RUSINE SA VA FIE JIGODIILOR. ASTEPT ACCESUL TUTUROR LA INCHISOARE, SPER SA NU INCHID OCHII SA POT PLECA LINISTIT
7
0

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369