REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
15.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Legea conversiei francilor elveţieni, votată în unanimitate

Legea conversiei francilor elveţieni, votată în unanimitate

Replica API 19 octombrie 2016 | 00:00 183

La Parlament

La Parlament

248 de voturi pentru Legea conversiei francilor elveţieni! Votul în unanimitate a actului normativ va avea ca efect convertirea creditelor luate de clienţi din moneda elveţiană în leul românesc, la cursul din ziua semnării contractului de creditare. Conversia se va realiza prin act adiţional, iar costurile vor fi negociate între bancă şi consumator, respectându-se principiul bunei credinţe şi diligenţele profesionale.

În şedinţa de marţi dimineaţă, deputaţii au votat pe articole raportul suplimentar la proiectul de lege prin care a fost eliminat plafonul de 250.000 de franci elveţieni. „La articolele admise avem următorul text: conversia se realizează prin act adiţional la contractul de credit la cursul de schimb de la data încheierii contractului. Costurile creditului convertit în lei vor fi negociate cu consumatorul, respectându-se principiul bunei credinţe şi diligenţele profesionale, astfel încât obligaţiile de plată să nu fie mai împovărătoare pentru consumator.

Am considerat că este bine să insistăm ca părţile - băncile şi consumatorii să meargă pe actul adiţional, adică pe buna înţelegere, numai în cazurile de excepţie să meargă la instanţă”, a declarat vicepreşedintele Comisiei juridice, Ciprian Nica. „Prin această lege se face dreptate, în sensul că băncile trebuie să înţeleagă, societăţile acestea multinaţionale care vin la noi şi cred că suntem doar o piaţă de desfacere sau o piaţă din care să îşi tragă profiturile, că în România există instituţii care se luptă pentru dreptul cetăţenilor şi că Parlamentul României înţelege când trebuie să intervină.

Trebuie să facem în aşa fel încât oamenii să nu ajungă pe drumuri sau sclavii băncilor”, a spus liberalul Virgil Guran, înainte de vot. „Toţi cei care au contracte în franci elveţieni s-au trezit cu ratele dublate sau triplate peste noapte fără vina lor. Am avut în vedere când am introdus proiectul să oferim românilor sufocaţi de datorii şansa de a-şi începe o nouă viaţă împreună cu familiile lor. Toţi cei care, peste noapte, s-au trezit cu ratele dublate sau triplate exclusiv din cauza fluctuaţiilor de schimb valutar merită acest gest reparatoriu din partea noastră”, a spus, la rândul ei, deputatul PSD Ana Birchall.

Claudia CORBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102