REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.1° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
11.1° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Legea dării în plată a trecut de Camera Deputaţilor

Legea dării în plată a trecut de Camera Deputaţilor

Replica API 14 aprilie 2016 | 00:00 243

DAREA IN PLATA - Legea dării în plată a trecut de plenul Camerei Deputaţilor. Au fost 207 voturi pentru, unul împotrivă şi o abţinere.

Plenul Camerei a adoptat, pe articole, modificările la proiectul legii dării în plată (update 13 apr, 11:35)

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat miercuri, pe articole, proiectul legii dării în plată, care a fost supus reexaminării la cererea şefului statului. Majoritatea grupurilor parlamentare s-au declarat de acord cu acest proiect care a fost modificat la solicitarea şefului statului şi care urmează să intre la vot final în plen la ora 13,00.

Zamfir: Darea în plată - o lege care va aduce echilibru în raporturile între clienţi şi bancă (update 13 apr, 11:13)

Deputatul liberal Daniel Zamfir a afirmat miercuri că proiectul legii dării în plată nu a fost gândit împotriva sistemului bancar, ci va fi un act normativ care va aduce un echilibru în raporturile între clienţi şi bancă. El le-a cerut colegilor deputaţi să voteze legea aşa cum a ieşit ea din Comisia juridică.

"Nu am gândit-o ca pe o lege împotriva sistemului bancar, ci, din contră, ea a vrut şi va fi o lege care va aduce un echilibru în raporturile între clienţi şi bancă. Nu am gândit-o ca fiind o lege de protecţie socială pentru anumite categorii defavorizate, pentru că cei care astăzi sunt în nevoie nu sunt categorii defavorizate, sunt oameni activi, sunt oameni care au poate două - trei locuri de muncă, dar care, din cauza clauzelor abuzive, nu îşi mai pot plăti ratele la bancă", a declarat Zamfir, iniţiatorul proiectului.

El a adăugat că, în urma cererii de reexaminare formulate de şeful statului, legea dării în plată a suferit câteva modificări importante faţă de varianta votată în noiembrie anul trecut.

"Ca urmare a cererii de reexaminare a preşedintelui, legea dării în plată a suferit, faţă de varianta votată în noiembrie anul trecut, câteva modificări importante. Preşedintele ne-a cerut să ne pronunţăm fără echivoc asupra persoanelor care beneficiază de această lege. Am făcut-o. Am stabilit fără echivoc că de legea dării în plată beneficiază doar persoanele fizice care au calitatea de consumator, nu şi persoanele fizice care au luat credite în vederea derulării unor afaceri, respectiv profesioniştii", a punctat Zamfir.

Camera Deputaţilor: Proiectul legii dării în plată a fost introdus pe ordinea de zi a plenului (update 13 apr, 10:55)

Proiectul legii dării în plată a fost introdus miercuri pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaţilor, la prima poziţie, pentru a fi dezbătut şi votat. Cel care a cerut introducerea proiectului pe ordinea de zi a fost liderul grupului parlamentar al PSD Florin Pâslaru.

"Eu cred că astăzi e o zi importantă în activitatea noastră de parlamentari şi vreau să vă spun că, în urma discuţiei cu ceilalţi colegi şi cu lideri ai grupurilor parlamentare, am hotărât ca legea de care se discută foarte mult în spaţiul public şi care este foarte necesară pentru români - darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite - să o trecem pe ordinea de zi, pe primul punct", a spus Pâslaru în plen.

Deputaţii din Comisia Juridică au fost de acord să scoată programul Prima Casă din legea dării în plată, iar plafonul creditului până la care se va aplica legea dării în plată ajunge la 250.000 de euro.

Şi amendamentul ca legea dării în plată să se aplice doar pentru creditele folosite pentru cumpărarea de locuinţe sau pentru terenuri cu destinaţia de locuinţă a fost votat în Comisia Juridică a Camerei.

Legea se va alica tuturor celor care au un credit contractat în condiţiile de mai sus, inclusiv a celor care au intrat deja în executare silită sau a celor la care executarea silită s-a încheiat. De asemenea, legea dării în plată se aplică şi creditelor de nevoi personale cu ipotecă.

După vot, așa cum avocatul Gheorghe Piperea sugera încă de anul trecut, iar reprezentanții BCR, cea mai mare bancă din sistem, declarau recent, va urma probabil un lung șir de procese: băncile vor contesta la rândul lor darea în plată pentru fiecare client în parte.

Cât costă darea în plată din perspectiva BNR

Conform raportului de stabilitate financiară prezentat de Banca Națională la sfârșitul săptămânii trecute, 97.500 de ipoteci s-au devalorizat accentuat în perioada de criză şi s-ar califica la legea dării în plată. Diferenţele dintre valoarea actuală a imobilelor şi cea a creditelor acordate este de circa 8,2 miliarde lei. Cum 5,4 miliarde de lei au fost deja provizionaţi de sistemul bancar, introducerea plafonului de 250.000 de euro în legea dării în plată reduce pierderea posibilă a sistemului bancar la circa un miliard de lei, adică 220 milioane de euro.

În schimb, potrivit unor declaraţii de acum o lună ale viceguvernatorului BNR, Liviu Voinea, la nivel naţional, cei care ar putea beneficia de legea dării în plată vor renunţa la avansuri şi rate plătite până acum la bănci de circa 10 miliarde de lei, adică 2,2 miliarde de euro.

Sursa: ECONOMICA.net

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218