REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

„Legea Dobrogei”, a lui Chiru, uitată în sertarele Camerei Deputaților

„Legea Dobrogei”, a lui Chiru, uitată în sertarele Camerei Deputaților

Replica API 4 aprilie 2015 | 00:56 201

Acum un an și jumătate, senatorii au adoptat „Legea Dobrogei”, proiect susţinut de toţi parlamentarii constănţeni la iniţiativa senatorului PNL, Christian Gigi Chiru. Proiectul proiectul, asemenea multor demersuri legislative, zace în sertarele Camerei Deputaţilor, forumul decizional pentru adoptare.

Chiar dacă stimabilii aleşi şi-au rezervat „doar” şase luni anul trecut pentru binemeritate vacanţe şi campanii electorale, timp ar fi fost pentru adoptarea Legii Dobrogei, numai că, în opinia lui Chiru, discutăm de o rea voinţă din partea colegilor din zona puterii.

„Din păcate, este ținută în sertar la Camera Deputaților. Am făcut apeluri către colegii aflați la putere, inclusiv către cei constănțeni, vis-a-vis de susținerea introducerii pe ordinea de zi a proiectului de lege, dar până în acest moment nu s-a întâmplat acest lucru. L-am rugat chiar în mai multe rânduri pe senatorul Moga, care este și proaspătul președinte al PSD Constanța. L-am angajat în mai multe discuții pe acest subiect. Dar, se pare că ceva blochează proiectul și sentimentul meu este că este blocat intenționat”, a spus Chiru, pentru Replica.

La finele secolului al XIX-lea, Dobrogea a revenit la statul român după terminarea războiului ruso-otoman din perioada 1877-1878, consemnat în istoria României drept Războiul de Independenţă. Conform prevederilor Tratatului de Pace de la Berlin din iulie 1878, Dobrogea, incluzând Delta Dunării şi Insula Şerpilor, urma să revină României după retragerea autorităţilor militare ruse care ocupau în acel moment provincia.

Pentru dobrogeni, odată cu promulgarea acestei legi, autorităţile publice centrale şi locale au obligaţia să marcheze ziua de 14 noiembrie prin organizarea de evenimente, arborarea drapelului, iar autorităţile locale pot aloca sume pentru evenimente evocative și ştiinţifice.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367