REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
11.4° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Legea falimentului personal. Avocatul Anida Murat: cui se adresează şi care ar fi efectele unei astfel de legi

Legea falimentului personal. Avocatul Anida Murat: cui se adresează şi care ar fi efectele unei astfel de legi

Replica API 31 decembrie 2014 | 22:48 124

Senatul României a adoptat tacit, în cele din urmă, legea falimentului persoanei fizice, cunoscută sub numele de legea falimentului personal. Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie aprobat de Camera Deputaţilor şi trimis spre promulgare Preşedintelui, iar apoi publicat în Monitorul Oficial. Bancherii se opun acestei legi deoarece se tem că va permite clienţilor să amâne achitarea datoriilor mai uşor. România este una dintre puţinele ţări europene unde nu există o lege care să fie în sprijinul debitorilor de bună- credinţă, în cazul în care aceştia nu îşi mai pot onora obligaţiile financiare. Conform unor studii, există aproximativ 800.000 de români care în momentul de faţă sunt datori la bănci. Scopul acestei legi este protecţia datornicilor persoane fizice aflate în incapacitate de plată, prin acoperirea acestor datorii conform unui plan elaborat de către datornic, plan care se poate întinde pe o durată de 5 ani, iar astfel datornicul va evita executarea silită sau lichidarea bunurilor.

Pentru a înţelege mai bine efectele unei astfel de legi, am consultat opinia avocatului Anida Murat.

Cui se adresează această lege?

Anida Murat: Procedura se adresează persoanelor care au domiciliul permanent în România, bunurile sau sursa de venit a acestor persoane se regăseşte în România, nu acţionează ca persoane fizice autorizate la momentul solicitării, nu au datorii care să rezulte din activităţi comerciale. Totuşi, în anumite condiţii prevăzute de lege, instanţa poate decide ca actul să se aplice şi în raport cu un debitor care are datorii ce decurg din activităţi comerciale.

Care sunt efectele?

Anida Murat: Principalele efecte ale procedurii sunt următorele: executarea silită începută va fi suspendată; nu se vor mai acumula dobânzi sau penalizări.

La nivel de procedură, în primul rând, debitorul va fi considerat insolvabil dacă este incapabil să achite două sau mai multe datorii, în decurs de 30 zile de la data scadenţei. Declararea falimentului personal debutează prin depunerea unei cereri la Tribunalul competent teritorial, care va putea fi depusă fie de debitor, fie de creditor.

Cererea va fi însoţită, printre altele, şi de o propunere de plan pentru rambursarea datoriilor prin care debitorul va arăta modalitatea prin care înţelege să îşi achite datoriile.

Av. Murat Anida Cabinet de avocat Murat Anida, Bulevardul Mamaia nr. 149, Constanta (+ 40) 0733 593 190

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218