REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
12.4° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Legea graţierii, jucată ping pong între Senat şi Comisia juridică. Liviu Dragnea, arbitru

Legea graţierii, jucată ping pong între Senat şi Comisia juridică. Liviu Dragnea, arbitru

Replica API 9 mai 2017 | 00:00 172

Aşa ceva...!!!

Aşa ceva...!!!

Liviu Dragnea

Legea graţierii a fost pasată luni, 8 mai a.c., între Senat şi Comisia juridică mai ceva ca la un meci de ping pong, unde rolul de arbitru l-a avut preşedintele Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea. Asta pentru că, în primă fază, s-a votat în Comisia juridică raportul de admitere al actului normativ privind graţiera. Cu 5 voturi pentru şi 4 împotrivă, proiectul a luat drumul spre Senat, care trebuia să aibă dezbaterea şi votul final luni. Totuşi, după declaraţia publică a liderului Liviu Dragnea, care a precizat clar că ar trebui să fie întoarsă legea la comisie, senatorii au votat! Şi au votat... întoarcerea legii la Comisia juridică.

Senatorii au votat ca legea graţierii să revină în dezbaterea forului Comisiei juridice, unde să se ţină cont de dorinţele liderului PSD în vederea adoptării sau respingerii anumitor amendamente. Liviu Dragnea susţine, de asemenea, că forma promovată de către Guvern era mult mai bună decât cea aflată în aceste momente în dezbatere în Senat. „Nu domnul Şerban Nicolae va hotărî cum rămâne cu acest subiect, eu cred că Comisia juridică de la Senat a încurcat destul de mult această lege, că cea mai bună variantă pentru moment este ca legea să plece din Senat aşa cum a venit de la Guvern, pentru că s-a schimbat de foarte multe ori acolo şi eu sunt foarte nemulţumit.

Miercuri, la ora 10,30, vom avea un Comitet Executiv Naţional, unde vom discuta şi subiectul ăsta, dar şi alte subiecte”, a precizat Dragnea, la Parlament. Acesta a adăugat că dacă autoritatea sa în partid nu este ascultată preferă să se apuce de... pescuit! „Nu numai eu, majoritatea suntem nemulţumiţi de ce s-a întâmplat acolo. (...) Dacă nu mai am autoritate în partid, o să văd, o să plec şi o să mă apuc de pescuit în mod profesionist. Pe mine m-a interesat ca acele amendamente să nu fie adoptate.

Vreau să discutăm transparent în CEx, că li s-a spus că e în regulă cu acel amendament. Când au văzut poziţia mea şi-au dat seama că de fapt nu era o informaţie corectă”, a susţinut Liviu Dragnea. Comisia juridică a Senatului a votat în cursul zilei de 8 mai a.c. raportul de admitere al actului normativ cu 5 voturi pentru şi 4 voturi pentru raportul de respingere al actului. O reacţie interesantă în cadrul şedinţei a fost a lui Şerban Nicolae, care a fost deranjat de cerinţa unor senatori care cereau să fie numărate şi voturile împotrivă.

„M-am săturat ca după 27 de ani să explic la proşti că dacă ai majoritate de voturi, nu trebuie să se mai voteze şi împotrivă”, a menţionat Şerban Nicolae. Liviu-Tit Brăiloiu a propus în cadrul şedinţei Comisiei juridice a Senatului să se aducă ultimele modificări la Legea graţierii.

Unul din amendamente face referire la persoanele de peste 70 de ani, care ar urma să fie grațiate în totalitate. ”Se graţiază în întregime pedepsele persoanelor cu vârsta peste 70 de ani”, se arată în amendamentul adoptat de senatorii jurişti.

O altă modificare care a fost adoptată cu 5 voturi pentru face referire la articolul 342 din Codul Penal, aliniatul 6, să fie scos de pe lista excepțiilor de la aplicarea legii grațierii.

„Nedepunerea armei şi a muniţiei la un armurier autorizat în termen de 10 zile de la expirarea perioadei de valabilitate a permisului de armă constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani”, spune aliniatul 6. Brăiloiu a motivat faptul că din cauza legislației în vigoare, termenul de 10 zile nu este respectat din neglijență, iar oamenii uită că le expiră.

Câți deținuți ar beneficia de legea grațierii

Referitor la Proiectul de lege pentru graţierea unor pedepse şi a unor măsuri educative privative de libertate (L14/2017- varianta de lucru din 05.05.2017), precum și a amendamentelor adoptate, Administraţia Naţională a Penitenciarelor a realizat o analiză a persoanelor custodiate care ar putea beneficia de actul de clemenţă, rezultând următoarele date:

a) 1022 de persoane, conform art.1 alin. (1). Dintre acestea, 433 persoane condamnate la pedeapsa închisorii ar putea beneficia de grațiere în întregime conform lit.a, și , în parte, un număr de 589 persoane conform lit. b;

b) Nu au fost identificate femei însărcinate și persoane care au în întreținere minori cu vârsta de până la 14 ani sau minori încadrați în grad de handicap accentuat sau grav care ar putea beneficia de actul de clemență potrivit art. 2 alin. (1). De asemenea, precizăm faptul că a fost identificată o persoană cu vârsta de peste 70 de ani care ar putea fi grațiată;

c) Nu au fost identificate persoane care să beneficieze de actul de clemență conform art. 2 alin 2 (în parte, cu ½ care au împlinit vârsta de 60 de ani);

d) 9 persoane sancționate cu măsuri educative ar putea fi grațiate, conform art.3.

În total, estimăm că Proiectul de lege privind grațierea unor pedepse și a unor măsuri educative privative de libertate ar putea produce efecte asupra a 1032 deținuți aflați în unitățile subordonate Administrației Naționale a Penitenciarelor.

Precizăm că datele statistice întocmite la nivelul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor s-au realizat exclusiv pe baza informațiilor existente în aplicaţia informatizată şi a formulelor informatice (generate pentru interogarea bazei de date) care au rezultat în urma interpretării textelor din proiectul de lege şi amendamentele aferente.

O situație precisă se va putea realiza numai după analiza situației juridice respectiv familiale a fiecărei persoane private de libertate, pe baza dosarului de penitenciar și a evaluării sociale aferente.

Claudia CORBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
pacat ca cosilierii lui nu ai explica ca nu este bine ..... si va avea soarea raposatului oltean ,,,,,,,
0
0
MAI INTAI RECUPERATI BANII ! sau daca au ajuns la partid nu ii mai condamnati
2
1

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369