REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
10.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

LEGEA JUNGLEI ÎN TRAFIC, LA CONSTANŢA! „Jocul de lumini”, preferat de şoferi

LEGEA JUNGLEI ÎN TRAFIC, LA CONSTANŢA! „Jocul de lumini”, preferat de şoferi

Replica API 10 octombrie 2016 | 00:00 182

Ce spun poliţiştii rutieri

Ce spun poliţiştii rutieri

Participanţii la traficul rutier de la malul mării sunt într-o continuă forfotă, din peisaj fiind nelipsite şi problemele. Razii, controale de rutină, sancţiuni şi dosare penale - sunt doar câteva dintre îndeletnicirile poliţiştilor rutieri. Şi, cu toate acestea, neregulile încă există. Unele dintre ele sunt semnalate chiar şi pe anumite pagini de Facebook, cum ar fi şi cele legate de şoferii care aleg să ruleze cu vehiculele din dotare fără a aprinde luminile pe timp de noapte sau cei care aprind luminile de ceaţă sau faza lungă atunci când nu e cazul. Ce spune poliţia despre toate aceste cazuri?

Încă de la început trebuie menţionat faptul că orice încălcare a normelor juridice atrage răspunderea juridică a persoanei care a săvârşit-o, dar răspunderea diferă în funcţie de natura normei încălcate şi a pericolului social al faptei. Astfel, faptele se încadrează în trei categorii: infracţiuni, contravenţii şi abateri disciplinare.

Că şoferul nu-şi va recunoaşte niciodată vina, tot ce este posibil, pe principiul: „eu şi numai eu am dreptate”. De data aceasta, însă, participanţii la trafic au adus în discuţie, lovindu-se de exemple - bineînţeles, situaţiile în care anumiţi şoferi aleg să ruleze cu luminile stinse pe timp de noapte, cu faza lungă atunci când nu este cazul şi aş mai departe. Chiar dacă par nişte evenimente minore, şoferii se declară deranjaţi peste măsură.

"CT42 B.. Meltean, doar poziţia aprinsă şi proiectoarele de ceaţă faţă/spate. A pătruns în intersecţie pe culoare roşie a semaforului şi a acolo. Îţi doresc să te oprească un echipaj de la rutieră şi să te amendeze pentru ambele tâmpenii. Dacă foloseşti luminile de ceaţă când nu este nevoie crezi că eşti mai deştept?", a întrebat Gabriel L. pe pagina de Facebook Șoferi model vs Pericole în Trafic. Și părerile nu au întârziat să apară: "Trebuie atenționați șoferii de genul. Sunt care au farurile la maxim ridicate, faza lungă aprinsă, scutul de la motor rupt, ușa deschisă, haina prinsă la ușă, aruncă gunoaie din mașină și nu sunt puțini cei care folosesc proiectoarele".

La scurt timp, Ilie B. a adus în prim plan o situație similară: "În atenţia doamnei cu Logan probabil gri CT 09M..: în această seară (2 octombrie –n.r.), când circula pe Soveja dinspre Institutul de Marină spre City, farul de pe partea dreapta era stins, la fel şi proiectorul de pe partea dreaptă. Dar e bine că pe stânga, unde era şi volanul, îţi funcţiona şi farul şi proiectorul de ceaţă". Despre toate aceste situații, polițiștii rutieri constănțeni au precizat că se aplică sancțiuni contravenționale.

Potrivit Art.102 din Codul Rutier, constituie contravenții și se sancționează cu amendă prevazută în clasa a IV-a de sancțiuni: aruncarea, lăsarea ori abandonarea pe drumul public de obiecte, materiale, substanțe sau vehicule, după caz. De asemenea, potrivit Art.108. săvârșirea de către conducătorul de autovehicul sau tramvai a uneia sau mai multor contravenții atrage, pe lânga sancțiunea amenzii, şi aplicarea unui numar de puncte de penalizare, după cum urmează: 2 puncte de penalizare pentru folosirea incorectă a luminilor de drum la întâlnirea cu un autovehicul care circula din sens opus; nerespectarea obligației de a folosi luminile de întâlnire și pe timpul zilei, pe autostrăzi, drumuri expres și pe drumuri naționale europene. La 4 puncte de penalizare se încadrează circulaţia în timpul nopţii sau ziua, pe timp de ceaţă, ninsoare abundentă sau ploaie torenţială, cu un autovehicul fără lumini sau fără semnalizare corespunzătoare.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614