REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.4° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
6.4° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Legea pensiilor aleşilor locali se va aplica din 2017. Ce modificări au aplicat comisiile

Legea pensiilor aleşilor locali se va aplica din 2017. Ce modificări au aplicat comisiile

Replica API 2 aprilie 2016 | 00:55 317

Comisiile juridică şi de administraţie din Camera Deputaţilor au adoptat, în şedinţele de miercuri şi joi, modificări la Legea pensiilor speciale ale aleşilor locali, după decizia CCR, printre care stabilirea unei noi surse de finanţare, urmând ca legea să se aplice de la 1 ianuarie 2017.

Toate modificările au fost adoptate, miercuri, de Comisia pentru administraţie, aceste amendamente fiind "însuşite" fără dezbateri, joi, de către deputaţii jurişti.

Potrivit deputatului PSD Florin Iordache, au fost rezolvate criticile aduse de CCR. În continuare, legea nu se va aplica consilierilor locali şi judeţeni, ci doar primarilor, viceprimarilor, şefilor de Consilii Judeţene şi vicepreşedinţilor acestora.

Vicepreşedintele Comisiei Juridice, Ciprian Nica, a declarat că judecătorii CCR au făcut o recomandare doar cu privire la includerea tuturor categoriilor de aleşi locali, astfel încât nu se poate pune problema unei noi decizii negative.

Deputaţii au modificat şi prevederile pe care CCR le-a considerat neclare în lege. "Am prevăzut foarte clar că, pentru a primi această indemnizaţie, este necesar minimum un mandat întreg. Restul primesc fracţie în funcţie de câte luni a avut respectivul ales. Dacă un ales local a fost şi parlamentar, nu poate primi această indemnizaţie concomitent cu indemnizaţia de parlamentar", a explicat Florin Iordache.

Sursa de finanţare o constituie bugetele autorităţilor locale, şi nu cel al Ministerului Dezvoltării, aşa cum se prevedea iniţial.

"Era discriminatoriu pentru aleşii locali. Le cerem performanţă, le cerem să îşi conducă bine comunităţile. (...) Să primească aceste indemnizaţii", a motivat Iordache necesitatea legii.

Legea va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2017, acela fiind momentul în care foştii aleşi locali îşi vor putea cere drepturile. Între timp, Guvernul va elabora şi normele de aplicare.

Modificările aduse de comisiile din Camera Deputaţilor vor fi votate săptămâna viitoare în plen, urmând ca proiectul să meargă apoi la Senat, pentru votul decisiv.

romaniatv.net

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614