REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.5° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
6.5° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Legea plafonării dobânzilor: ‘Media dobânzilor este de 5% în UE. În România este de 3 ori mai mare!’

Legea plafonării dobânzilor: ‘Media dobânzilor este de 5% în UE. În România este de 3 ori mai mare!’

Replica API 18 februarie 2019 | 22:10 496

Plenul Camerei Deputaților a aprobat în decembrie 2018 prin vot final pachetul de legi inițiat de senatorul ALDE, Daniel Zamfir, cu peste 180 de voturi pentru în cazul fiecărui proiect și cel mult 30 de voturi împotrivă. Primul proiect, Legea plafonării dobânzilor, care prevede ca dobânda maximă la creditele ipotecare să nu poată depăși de 2.5 ori dobânda cheie a BNR (care acum e de 2.5%), iar cea pentru creditele de consum să fie de maxim 18%, a trecut cu 187 de voturi pentru și 31 împotrivă. S-a mai votat în plenul Camerei şi darea în plată pentru leasig și răscumpărarea creanțelor cesionate cu cel mult dublul prețului cesiunii.

Printre susținătorii pachetului se află și senatorul Ion Popa, președintele ALDE Constanța. Mai multe detalii despre aceste legi ne-a oferit Claudiu Ceti, secretarul general al ALDE Constanța.

Băncile străine din România au făcut nişte profituri colosale

Secretarul general al ALDE Constanţa, Claudiu Ceti, a precizat că era necesară Legea privind plafonarea dobânzilor, menţionând că profiturile colosale realizate de băncile din România, ca urmare a dobânzilor practicate, au fost externalizate către băncile mamă. “Camera Deputaţilor a votat cele trei legi împotriva «cămătăriei» şi în favoarea debitorilor. Ce se întâmplă cu aceste legi? Plafonează dobânzile şi la creditele în euro şi la creditele în lei şi la cele ipotecare şi la cele fără ipotecă de nevoie personale. Bănicile străine, noi nu avem bănci româneşti... Băncile străine din România au făcut nişte profituri colosale, care bineînţeles le-au externalizat către băncile mamă. Cred că nu le-a plăcut aşa ceva. Această lege este în interesul românilor, în interesul cetăţenilor”, a declarat secretarul general al ALDE, Claudiu Ceti.

Peste un milion de persoane executate silit de bănci

Numărul persoanelor executate silit depăşeşte un milion, afirmă Claudiu Ceti, care susţine că sunt cunoscute la acest capitol şi clauzele abuzive privind creditările.“De ce am considerat noi ca şi partid, partid liberal bineînţeles, să plafonăm acest lucru? Ştiţi bine, prin ziare tot dumneavoastră scrieaţi, nu noi, de executări, de procese prin instanţă, de clauze abuzive. S-a întâmplat un fenomen naţional. Fenomenul acesta naţional, ţinând cont de statistică, se poate exprima în cifre. Această iniţiativă nu vine de dragul de a o face, vine în baza unei analize. Există în România, în momentul de faţă, peste un milion de persoane executate silit sau declarate falite, îmi asum ceea ce spun, am noţiunea cuvintelor, peste un milion din 18 milioane de români, dintre aceştia ştim bine că probabil doar vreo 10 - 12 milioane sunt persoane peste 18 ani, şi îşi pot lua un credit, deci vă daţi seama ce poate să însemne.. înseamnă un procent destul de mare. Pe rolul instanţelor de judecată se află 1,1 milioane de proceduri de executare silită, aceştia urmează să fie executaţi, şi ce vă spun sunt date reale. Alte 700.000 de familii au restanţă la rata ratelor la bănci, mai mari de 90 de zile”, a explicat Claudiu Ceti.

Executarea se va face doar cu sentinţă judecătorească

Potrivit Legii privind plafonarea dobânzilor, dobânda maximă la credite ipotecare nu poate depăşi dobânda cheie a BNR, care astăzi este de 2,5%, decât cu maxim 3%. De asemenea, dobânda maximă pentru credite de consum mai mari de 3.000 de euro nu poate depăşi 18%. “Unele IFN-uri (Instituţii Financiar Nebancare) aveau dobânzile acelea de 100% 1000%, 500%, 300%, sunt celebre dacă deschideţi presa vremii”, a subliniat, în acest context, Claudiu Ceti.

Un alt lucru interesant este reglementat de lege şi acela îi priveşte pe românii aceia cu probleme, care s-au aflat în incapacitate de plată. "Aceştia s-au trezit cu creditele lor cumpărate de nişte Offshore-uri de prin Seychelles, Belize, la preţuri derizorii. Răscumpărarea creditelor cesionate - adică băncile când au cesionat creanţele - nu se va putea face decât cu cel mult dublul preţului cesiunii. Mai precis, dacă o bancă vinde către un recuperator de credite, indiferent cum se numeşte el, că nu facem reclamă, nu poate acela să recupereze decât dublu pe care l-a cumpărat. Adică eu, dacă cumpăr de la o bancă un credit cu 10 lei, nu pot să-i cer cumpărătorului înapoi un miliard, adică să mă judec cu el şi să-i iau tot ce are. Răscumpărarea creanţelor cesionate nu se va putea face decât cu cel mai mult dublul preţului cesiunii", a mai afirmat Claudiu Ceti. Secretarul general al ALDE Constanţa a precizat că bebitorii nu vor mai putea fi obligaţi la plata altor datorii, aşa cum s-a întâmplat până acum, în plus executarea lor nu se va face decât după o decizie a judecătorului.

“Debitorii nu vor mai putea fi obligaţi la plata altor datorii, aşa cum s-a întâmplat până acum. În plus executarea lor nu se va face decât după o decizie a judecătorului, adică după ce se merge în instanţă. Înainte ştiţi, te trezeai executat de bancă, de IFN, de recuperatorii de creanţe. Acum se merge frumos în instanţă, se obţine o hotărâre şi doar atunci într-adevăr poţi să recuperezi o sumă sau alta”, a explicat Claudiu Ceti.

Dobândă de 1,7% la credite ipotecare în UE

Un număr de 14 state membre UE s-au aliniat principiului privind plafonarea dobânzilor. Dacă nu am recurge la plafonarea dobânzilor, în România am avea în continuare dobânzi cu mult mai mari decât în Uniunea Europeană. “O să vă dau nişte exemple de ce era necesar acest cadru legislativ. Nu am făcut decât să ne aliniem celorlalte 14 stat membre UE, care s-au aliniat şi ele la plafonarea dobânzilor, ceea ce mi se pare un exemplu de bună practică. Facem o mică comparaţie să vedeţi ce diferenţe sunt la momentul actual, înainte să apară această limitare şi această legislaţie, între dobânzile din România, stat membru al UE, şi dobânzile practicate în UE. La creditele ipotecare nivelul întreg al dobânzii este de 1,73%. Cât de uşor este pentru un tânăr să reuşescă să plătească o dobândă de 1,73% la un credit pe 30 de ani? În România este 6% această dobândă, de trei ori şi ceva mai mare, dar uşor-uşor ne revenim. Media dobânzilor este în UE de 5%, problema este că în România este de 3 ori mai mare, este de 15,11%. Mi se pare chiar exagerat. Băncile se plângeau că nu fac profit în România. E anormal! Nu poţi să ai o dobândă de câteva ori mai mare şi să te plângi că nu faci profit. De asemenea, nivel dobânzii anuale în UE este de 6,1%, iar în România dobânda pentru credite de nevoi personale în euro este de de 22,1%”, a mai subliniat Claudiu Ceti, secretarul general al ALDE Constanţa.

“E o anomalie ce s-a întâmplat în România şi cu depozitele. Ai o dobândă foarte mare la credite şi foarte mică la depozite”, a mai spus Claudiu Ceti.

Camelia MATEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Isarescu ce a pazit in tot acest timp?
5
1
Sa vedem daca se aplica si la Ifn-uri ---Cec e o banca mai scumpa decit cele private nu merita sa te imprumuti la ea
6
1
Noi nu am fost lasati sa avem banci..capital romanesc , de aia bancile straine fac ce le taie capu , inca primim ajutiare de la UE zahar , ulei...conserve, asa ca suntem inca lumea a 3
6
1
CEC-servicii proaste
5
1
CEC este banca romaneasca de stat. Puteti face politica financiara prin intermediul CEC. De ce nu micsorati dobanzile la credite la CEC? De ce nu mariti dobanzile la depozite la CEC? Ati fi cea mai tare banca din tara. Nu cumva regulile cererii si a ofertei dicteaza pretul? Daca nu iti convine nu cumperi bani.
11
2

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614