REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
13.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Legea privind alegerile prezidenţiale, modificată de senatori

Legea privind alegerile prezidenţiale, modificată de senatori

Replica API 4 iulie 2018 | 01:56 367

Senatul a adoptat marți o propunere legislativă potrivit căreia campania electorală pentru alegerile prezidenţiale şi pentru Parlamentul European începe cu 30 de zile înaintea scrutinului, și este permisă chiar şi în ziua alegerilor, informează Ștriripesurse.ro, citat de b1.ro.

Prevederile sunt cuprinse într-un proiect de lege inițiat de un grup de senatori PSD și ALDE referitor la legea pentru alegerea preşedintelui României şi privind desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European.

Potrivit proiectului adoptat de senatori, "candidaturile propuse de formaţiunile politice, precum şi candidaturile independente pot fi depuse numai dacă sunt susţinute de cel puţin 200.000 de alegători. Un alegător poate susţine mai mulţi candidaţi". Forma actuala a legii prevede că "un alegător poate susţine un singur candidat".

Conform prevederilor actuale, campania electorală se încheie în dimineaţa zilei de sâmbătă (ora 7,00) dinaintea alegerilor.

La Comisiile de specialitate din Senat a fost depus și adoptat și un amendament referitor la alegătorii din străinătate

"Începând cu data de 1 noiembrie a anului preelectoral şi până la data expirării a 48 de ore de la data începerii perioadei electorale, alegătorii cu domiciliul în ţară şi cu reşedinţa în străinătate, precum şi cei cu domiciliul în străinătate se pot înscrie în Registrul electoral cu adresa din străinătate pentru scrutinul respectiv în baza unei cereri scrise, datate şi semnate, cuprinzând numele, prenumele, codul numeric personal, însoţită de o copie a actului de identitate şi o dovadă a reşedinţei sau o copie a paşaportului cu menţionarea statului de domiciliu, transmise prin poştă, inclusiv prin poşta electronică, ori depuse la misiunea diplomatică sau oficiul consular", se arată în amendamentul citat.

Propunerea a dost adoptată cu 70 de voturi ''pentru'', 15 ''împotrivă'' şi 12 abţineri şi va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, care este for decizional.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
C-tin,tu esti om sau doar o lichea psd-ista?In curand o sa va usture dosul rau de tot!
1
1
Dau muie europeanului de la 23:56. In mod repetat!
1
2
eu zic, si ma mir cum nu v-a trecut nimanui prin cap, la cate capete patrate aveti, dati o lege ca presedinte sa vie votat continuu un reprezentant al ciumei rosii
2
2
hotii lucreaza tot timpul. Pesedei, sa va dau la muie cu cacat la toti !!!
7
3

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218