REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.9° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
11.9° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Legea privind doctoratele, contestată la CCR

Legea privind doctoratele, contestată la CCR

Replica API 14 octombrie 2016 | 01:51 385

PNL din Senat a depus, joi, la Curtea Constituțională o contestație la legea de modificare a OUG 4/2016 privind școlile doctorale, invocând, între altele, nerespectarea principiului bicameralismului, a anunțat liderul deputaților liberali, Eugen Nicolăescu, într-o conferință de presă. Liberalii au contestat legea după ce și o parte dintre aleșii săi au votat-o, scrie Cotidianul.

"Actul normativ, când s-a reîntors de la președinte și a trecut prin Camera Deputaților, nu a suferit nicio modificare, dar când a ajuns la Senat, acolo s-au propus peste 20 de amendamente care au schimbat complet legea. Ca să avem principiul bicameralismului, ar fi trebuit ca Senatul să ducă proiectul de lege către Camera Deputaților, să se exprime și Camera Deputaților, după aceea să se întoarcă la Senat și să se dea votul final conform procedurilor constituționale și deciziilor CCR", a explicat liderul PNL.

Nicolăescu a adăugat că un al doilea aspect de neconstituționalitate se referă la "forma înșelătoare, tot prin nerespectarea deciziilor CCR, la care a fost supus la vot proiectul de lege".

"Președintele de ședință a supus la vot proiectul de lege de aprobare a OUG 4/2016. După ce s-a exprimat votul — și aici este, aș spune, o confuzie care s-a strecurat în mintea unor senatori liberali—, după aceea nu a mai supus la vot. Procedura spune altceva, spune că se supune la vot raportul comisiei de specialitate privind acceptarea sau neacceptarea cererii de reexaminare și, după ce se votează raportul, se supune din nou legea în ansamblul ei în forma reexaminată. Ceea ce nu s-a întâmplat la Senat. Deci, cu alte cuvinte, s-a încălcat prevederea constituțională în acest sens", a afirmat Nicolăescu.

Acesta a mai precizat că un al doilea demers pe care PNL îl va face în paralel cu sesizarea CCR va fi depunerea unui proiect de lege care să abroge toate modificările care s-au făcut în Senat la proiectul privind legea de aprobare a OUG 4/2016 în cazul în care la Curte nu se va obține un rezultat pozitiv.

"Acest proiect de lege va fi depus, probabil, săptămâna viitoare", a spus Nicolăescu.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614