REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
13.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Legistul Botez a dat cu subsemnatul in cazul copilului mort la Spitalul Medgidia

Legistul Botez a dat cu subsemnatul in cazul copilului mort la Spitalul Medgidia

Replica API 16 noiembrie 2010 | 00:00 314

Dosar de malpraxis in cazul unui copil in varsta de 3 ani

Dosar de malpraxis in cazul unui copil in varsta de 3 ani

Controversatul legist Ştefan Botez a fost audiat de poliţiştii din Medgidia în cazul medicului pediatru Simona Tona, acuzat de malpraxis şi fals în înscrisuri. Pediatrul Spitalului Municipal Medgidia a ajuns în atenţia oamenilor legii în urma decesului copilului Eduar Teodor Popescu de 3 ani şi 7 luni. Micuţul avea simptome clare de diabet, după cum au susţinut bunicii care l-au însoţit pe 8 martie a.c. la spital, însă se pare că medicul i-ar fi administrat un tratament greşit. În urma rezultatelor de laborator s-a dispus sistarea administrării glucozei, numai că pentru copilaş a fost mult prea târziu. În ciuda tentativelor de resuscitare, micuţul a murit. Existând suspiciuni în cazul necropsiei micuţului cum că medicul legist Ştefan Botez nu ar fi acordat suficientă atenţie cazului, poliţiştii au decis să-l audieze.

"Avem un dosar de culpă medicală în curs de investigare. Se aşteaptă o expertiză de la Mina Minovici pentru că fără concluziile unor specialişti noi nu putem să ne pronunţăm dacă este sau nu vorba de culpă medicală. Noi luăm prea puţin în considerare ce spun reprezentanţii Colegiului Medicilor, ultima instanţă care se pronunţă în cazul unei culpe medicale sunt specialiştii de la Mina Minovici. În funcţie de răspunsul lor, procurorul va decide dacă medicul răspunde sau nu penal. Dânsa la audieri a susţinut că a acţionat conform regulamentelor şi că nu se consideră vinovată", au declarat, pentru "Replica", poliţiştii din Medgidia, care mai spun că în reclamaţia familia Popescu există un paragraf care îl acuză pe medicul Ştefan Botez că nu ar fi respectat procedura de ridicare a probelor în cazul copilului. "Domnul Botez a fost audiat în prezenţa avocatului acuzării. În reclamaţie se menţionează că medicul legist nu ar fi ridicat o probă care să ateste valoarea glicemiei. Se mai făcea referire şi la un examen de fund de ochi. Dânsul a menţionat că probele respective nu sunt în practica Medicinei Legale, în sensul că nu ar exista tehnici de analiză în acest sens", mai spun poliţiştii. Cert este faptul că expertiza grafoscopică în cazul fişei de internare a copilului atestă că a fost falsificată. "Sunt anumite completări făcute de medic după momentul decesului copilului. Părinţii copilului deţin o copie xerox a fişei copilului care conţine alte date decât fişa de internare propriu-zisă. La tratament apare menţiunea glucoză, termen care nu se regăseşte şi în copia xerox a fişei", susţine Musledin Sinal, şeful Serviciului Criminalistic din cadrul IPJ Constanţa. Poliţiştii de la Medgidia mai spun că, dacă se va constata că modificările din fişa medicală au produs şi efecte, atunci Simona Tona va fi inculpată şi pentru fals în înscrisuri. "Este prematur să tragem încă o concluzie. Ancheta este în curs de cercetare şi medicul este acuzat de culpă medicală", au conchis poliţiştii. Anchetatorii bănuiesc că pediatrul ar fi falsificat documentele pentru a modifica diagnosticul de diabet, pe care l-ar fi stabilit greşit. În urma autopsiei s-a stabilit că Eduard Teodor Popescu a murit de pneumonie. Iniţial procurorul de caz de la acea dată, Teodor Niţă, i-a interzis medicului Simona Tona să părăsească ţara şi să mai profeseze, decizie care a fost contestată în instanţă de către medic. Şi pentru că a avut câştig de cauză, în prezent medicul îşi desfăşoară activitatea în Spitalul Municipal Medgidia.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614