REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.1° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
11.1° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Leguma care înlocuieşte cu succes cartofii prăjiţi. E dulceagă, are fibre şi ajută la o vedere mai bună

Leguma care înlocuieşte cu succes cartofii prăjiţi. E dulceagă, are fibre şi ajută la o vedere mai bună

Replica API 29 iunie 2022 | 00:00 761

Este una dintre cele mai vechi legume, poate înlocui cu succes cartoful într-o dietă, preparându-l chiar prăjit, şi este rudă cu conopida.

Napul, căci despre el este vorba, are un gust asemănător cu al cartofului, poate chiar un pic mai dulceag, dar puţine calorii, astfel că este prietenos cu silueta, potrivit webmd.com.

În comparație cu cartoful, care are aproximativ 20 de grame de carbohidrați și 80 de calorii la suta de grame, napul are cam 7 grame de carbohidrați și vreo 34 de calorii, deci cam la jumătate, scrie antena3.ro.

Napul este bogat în vitamine și minerale, precum calciu, acid folic, magneziu, fosfor și vitamina C.

Un singur nap de mărime medie conține peste 230 miligrame de potasiu, un mineral foarte important pentru sănătatea inimii.

Beneficiile napului pentru sănătate

Cine duce lipsă de potasiu are un risc mare să dezvolte hipertensiune, pietre la rinichi, accident vascular cerebral, diabet și osteoporoză.

De asemenea, consumul de nap este benefic și pentru menținerea sănătății vederii. Este bogat în luteină, un antioxidant care reduce riscul de cataractă și degenerescență maculară.

Napul poate fi consumat fiert, copt, piure, însă și frunzele acestuia sunt bune, mai ales în salate proaspete. Se gătește foarte ușor și are un gust dulceag, perfect când ești la dietă și te cam încearcă poftele.

Pentru că are puține calorii și un indice glicemic scăzut, napul poate fi mâncat fără remușcări când vrei să slăbești, dar și dacă ai probleme cu glicemia.

Mai mult, studiile arată că napul este un aliment benefic și pentru ficat.

Nu mai puțin importante sunt proprietățile antiinflamatoare ale acestei legume prea puțin cunoscute.

Potrivit studiilor, compușii din nap ajută la prevenirea inflamațiilor din corp, principala cauză a durerilor articulare, dar și a hipertensiunii articulare survenită pe fondul întăririi vaselor de sânge.

Rețetă de napi prăjiți la cuptor

Dacă îţi plac cartofii prăjiţi şi vrei să renunţi la ei pentru o perioadă de timp, poţi încerca napi prăjiţi.

E bine să alegi nişte bucăţi medii (cam cât o minge de tenis), ca să aibă un gust dulceag.

Ai nevoie de 2 napi, 2 linguri de ulei de măsline şi condimente la alegere (sare, piper, cimbru, fulgi de ardei iute etc.)

Preparare: fierbe napii întregi aproximativ 30 de minute, apoi curăță-i de coajă și taie-i pe dimensiunea dorită. Pune napii într-o tavă acoperită cu hârtie pergament și toarnă peste ei uleiul și condimentele.

Se ţin la cuptorul preîncălzit și se lasă napii să se coacă 5-10 minute la 180 de grade Celsius sau până se rumenesc.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218