REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.9° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
11.9° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Lemnele, alternativa mai puţin costisitoare a gigacaloriei

Lemnele, alternativa mai puţin costisitoare a gigacaloriei

Replica API 22 octombrie 2012 | 00:00 84

Direcţia Silvică îşi aşteaptă clienţii cu un stoc de 27.000 de metri cubi

Direcţia Silvică îşi aşteaptă clienţii cu un stoc de 27.000 de metri cubi

Deşi suntem abia în mijlocul toamnei, mulţi dintre constănţeni aleg să-şi cumpere lemne de foc, sperând să găsească un preţ cât mai bun. În întâmpinarea acestora, cei care se ocupă cu vânzarea lemnelor pot fi găsiţi cu mare uşurinţă în apropierea centrelor comerciale Metro si Maritimo. Aceştia vor să-şi atragă clientela cu preţuri mici, transport gratuit şi lemne deja tăiate.

"Preţul este de 270 lei/tonă. Clienţii pot alege între fag, carpen, salcâm şi stejar. Lemnele sunt tăiate, transportul este inclus în preţ, doar pentru cei care locuiesc în Constanţa. Lemnele sunt aduse din Vrancea şi Covasna, iar preţul este exact acelaşi în comparaţie cu anul trecut. În funcţie de cum primesc oamenii pensile, vânzarea lemnelor diferă de la zi la zi, pot fi 10 tone pe zi sau doar două tone pe zi. Vineri şi sâmbătă sunt zilele în care lemnele se vănd cel mai bine. Majoritatea clienţilor sunt pensionari, iar transportul se efectuează cu basculante. Înainte de a urca lemnele în basculantă, acestea sunt cântărite în faţa clientului, iar apoi sunt duse spre destinaţie. Se fac reduceri la 5 tone, preţul este de 250 lei pe tonă, însă multă lume preferă să cumpere între 1 şi 3 tone", a declarat pentru "Replica", Viorel Gârbea, administrator al unei firme ce se ocupă cu vânzarea lemnelor. Urmează să vedem, în funcţie de cât de frig va fi iarna aceasta, dacă sobele sau centralele cu lemne le vor micşora costurile cetăţenilor în sezonul rece. Viorel Gârbea a mai ţinut să precizeze că: "De 10 ani vând lemne, iar anul trecut s-au vândut cel mai bine. Până în momentul de faţa, vânzarea este slabă, din cauza salariilor şi pensilor reduse. În permanenţa avem pregătite două basculante acoperite, pentru solicitările din mijlocul iernii. Noi ne aprovizionăm în permanenţa, pe parcursul întregului an". Oferta pare a fi destul de tentantă, dacă luăm în considerare preţul gigacaloriei (341 lei) şi meteorologii care anunţă o iarnă extrem de friguroasă. Există totuşi şi o altă variantă. Pentru cei care doresc să cumpere lemne în apropierea sezonului rece, Direcţia Silvică Constanţa vă pune la dispoziţie circa 27.000 de metri cubi. "În prezent există aproximativ 27.000 de metri cubi, atât lemne de esenţă tare cât şi lemne de esenţă moale. Preţurile sunt la fel ca şi anul trecut, 130 lei costă metrul cub pentru lemnele de esenţa tare (salcâm şi frasin), iar lemnele de esenţa moale costă 50 de lei (salcie, plop)", a declarat pentru "Replica", Bogdan Ion, director al Direcţiei Silvice Constanţa. Oferta pe piaţă există, rămâne de văzut în săptămânile ce vor veni, care este cererea.

Sorin HULUBEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218