REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
11.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Lentilele de contact, cumpărate numai la recomandarea medicului

Lentilele de contact, cumpărate numai la recomandarea medicului

Replica API 24 octombrie 2015 | 00:00 209

ECC Romania avertizează:

ECC Romania avertizează:

sursa foto csid.ro

Cumpărături de pe net - știu, este mult mai comod să stai în fotoliu, să răsfoiești cataloage virtuale și să dai comandă. Dar în cazul multor produse - în special medicamente sau dispozitive medicale- trebuie să fii foarte atent: dacă e musai să le cumperi online, trebuie să ai recomandarea medicului pentru un anumit produs și să cauți numai site-uri de încredere. Cazul recent al tânărului care a suferit leziuni grave la ochiul stâng după ce a folosit o lentilă de contact cumpărată de pe internet trage un semnal de alarmă asupra acestor dispozitive. Ce se poate întâmpla dacă acestea nu ni se potrivesc - ne lămurește dr. Roxana Cozubaș. “Atunci când folosim lentile de contact necorespunzătoare, pot apărea complicații. Cele mai frecvente și ușor de recunoscut complicații sunt hiperemia conjunctivală (ochiul roșu) sau conjunctivita. Din păcate, lentila de contact acționează ca un pansament care nu lasă durerea să se manifeste, astfel că, dacă nu le îndepărtați din ochi, nu vă veți da seama că este ceva în neregulă. Hiperemia conjunctivală este primul semn că la țesutul de la exteriorul ochiului ajunge prea puțin oxigen și încearcă să suplinească acest aport inadecvat “trăgându-și” vase de sânge cu nutrienți cât mai aproape de ea. În cazuri mai avansate, acest țesut roșu poate să acopere toată corneea, iar vederea este afectată serios. Conjunctivita apare mai ales în cazul portului inadecvat de lentile de contact din hidrogel; este o afecțiune dată de frecarea suprafeței neregulate a lentilei încărcate cu depozite de interiorul pleoapei; de asemenea, poate apărea și în cazul lipsei oxigenului pentru mult timp (prelungirea numărului de ore de purtare zilnică și/sau prelungirea numărului de zile de purtare în total). În cazuri grave, poate apărea și keratita/ulcerul corneean, o afecțiune gravă care duce la perforarea acestui țesut și la pierderea vederii în lipsa unui transplant de cornee. În toate aceste cazuri, în stadiile avansate, trebuie întrerupt portul de lentile de contact și să vă îndreptați de urgență către un consult oftalmologic”, recomandă dr. Roxana Cozubaș, Optical Network.

Verifică vânzătorul

”Nu cumpărați lentile de contact sau ochelari fără recomandarea medicului, inclusiv atunci când le cumpărați online”, atrage atenția Laura Pascu, PR Manager Centrul European al Consumatorilor - ECC Romania. Sunt destule cazuri în care nu găsești lentilele de contact recomandate decât pe site-uri specializate din afara țării. Dar, înainte de a le comanda, trebuie să verifici anumite detalii legate de activitatea comerciantului. Orice agent economic care vinde online este obligat să indice pe site denumirea comercială, adresa poştală la care este stabilit, precum şi, în cazul în care există, numărul de telefon, numărul de fax şi adresa de poştă electronică, numărul de înmatriculare și codul de înregistrare fiscală. Informațiile se află în secțiunea „Contact” sau „Mențiuni legale”, „Termeni și condiții” sau „Protecția datelor personale”. Dacă informațiile găsite te-au lămurit legat de seriozitatea comerciantului, poți plasa comanda, iar în momentul în care agentul economic ți-a trimis mesaj că a acceptat-o, contractul este semnat (da, există un contract și în online și l-ai acceptat când ai bifat acea căsuță la momentul finalizării comenzii). Din acest punct vor avea aplicabilitate anumite drepturi: vei putea să te retragi din contract, vei putea să soliciți executarea sau încetarea acestuia, dacă produsul nu este livrat.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614