rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 3 august
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Leonardo Badea (BNR): Soluţiile de reconstrucţie economică trebuie să ţintească şi viitorul, nu doar prezentul

România trebuie să folosească acest moment ca oportunitate de dezvoltare economică orientată spre viitor, urmărind extinderea de noi linii de afaceri şi încurajarea domeniilor strategice unde putem fi eficienţi, câteva simple exemple fiind tehnologia informatică, industria agroalimentară sau sectorul transporturilor, susţine Leonardo Badea, viceguvernator al Băncii Naţionale.

Leonardo Badea, foto zf.ro

"Societatea noastră, aşa cum o ştim astăzi, se află la un moment de decizie, fiind la o răscruce evolutivă. Tendinţa de agravare a inegalităţilor sociale se manifestă deja de o lungă perioadă de timp şi, ca mai toate evoluţiile pe termen lung, a cunoscut o accelerare în ultimii ani ca urmare a fenomenului de globalizare, creşterii gradului de automatizare a unor activităţi, amplificării mult mai rapide a complexităţii pieţelor şi produselor financiare comparativ cu ritmul de îmbunătăţire a incluziunii financiare, precum şi ca efect al recentelor crize din perioada 2007 - 2012 care au fost urmate de o revenire economică firavă la nivel global. Astfel, actuala criză generată de pandemia COVID-19 este doar cel mai recent factor de sporire a acestor inegalităţi şi de accentuare a tensiunilor sociale", a menţionat Leonardo Badea, într-o analiză, scrie Agerpres.

Potrivit viceguvernatorului BNR, putem observa că decenii de politici economice bazate preponderent pe ideologie în loc de pragmatism au eşuat. Ideea că pieţele pot rezolva singure toate problemele economice au făcut societatea noastră, deşi foarte complexă, la fel de fragilă şi vulnerabilă. Au existat momente în care acest lucru, în special în ultima perioadă, a fost din ce în ce mai evident pentru toţi participanţii în economie, iar un exemplu ar fi accesul la asistenţă medicală gratuită pe perioada crizei COVID-19.

"România se numără printre state în care, chiar şi în perioada de vârf a crizei medicale, persoanele infectate au avut acces la asistenţă medicală specializată gratuită (cu unele deficienţe inerente unei stări excepţionale, acestea fiind însă excepţia şi nu regula), dar au existat şi multe ţări în care persoanele cu venituri mici au suferit mult mai mult şi au fost semnificativ mai expuse efectelor bolii prin comparaţie cu cei din categorii superioare de venit. A fost poate şi rezultatul unei virulenţe ceva mai reduse a bolii, aşa cum s-a constatat la o parte din ţările învecinate nouă. Deşi la momentul actual nu ştim exact cum va evolua actuala criză pandemică, putem observa apariţia tot mai vizibilă a efectelor sale indirecte la nivel economic, social sau privind accesul la educaţie etc. Studiile arată că în ultimii ani epidemiile au contribuit la accentuarea inegalităţilor. Din ceea ce se prefigurează acum, dacă nu acţionăm înţelept şi decisiv, printr-un efort concentrat şi corelat de către toate părţile implicate (în sectorul public dar şi privat), riscăm ca în această privinţă România să nu se mai diferenţieze pozitiv, aşa cum a făcut-o din perspectiva accesului la îngrijire şi tratament", susţine Leonardo Badea.

El afirmă că apare astfel ca o necesitate ca România să folosească acest moment ca oportunitate de dezvoltare economică orientată spre viitor urmărind extinderea de noi linii de afaceri şi încurajarea domeniilor strategice unde putem fi eficienţi, ca simple exemple putând aminti tehnologia informatică, industria agroalimentară sau sectorul transporturilor.

De asemenea, este necesar să înţelegem importanţa fluxurilor de capital care sunt atrase în România, nu doar atât punctul de vedere al investiţiilor străine directe ci şi din cel al fluxurilor de portofoliu (chiar dacă acestea sunt investite de obicei pe termen scurt), cu rol de semnal timpuriu privind atractivitatea pieţelor locale, încrederea investitorilor etc.

"Toate elementele menţionate sunt necesare pentru a reduce disparităţile. În România acestea sunt probabil cel mai vizibile la nivel regional, în special între capitală şi restul regiunilor, dar ele se translatează la nivelul populaţiei între categoriile de nivel de venit. Dacă nu acţionăm pentru ameliorarea lor, conştient şi programatic, asumat la nivelul întregii societăţi, lăsate în voia sorţii acestea se vor urma un proces entropic. Dacă rămânem pasivi, efectele negative ale deteriorării ţesutului social se vor vedea cu siguranţă în anii ce urmează. În momentele de maximă intensitate ale crizei este de înţeles că nu a fost timp pentru gândire strategică pe termen lung, prioritatea momentului fiind, în mod just, salvarea vieţilor şi a unei părţi cât mai mari din economie. Acum însă nu avem nici o scuză să nu canalizăm resursele pe care le alocăm în continuare pentru sprijinirea economiei către direcţii care să contribuie la ameliorarea deficienţelor deja cunoscute dinaintea acestei crize", a spus Leonardo Badea.

În opinia sa, în momentul acesta se poate observa solidaritatea europeană pentru depăşirea crizei economice determinată de criza pandemică. Pachetele de stimulare economică sunt la un nivel fără precedent. Astfel, resursele care au fost alocate statelor membre sunt importante şi vin în completarea programelor naţionale iniţiate de acestea.

"Dar, aşa cum istoria a demonstrat, doar alocarea resurselor nu este suficientă pentru a avea rezultate economice. Poate chiar mai important este ca programele astfel finanţate să fie adaptate momentului şi situaţiei economice generale la nivel internaţional şi local, precum şi să fie orientate spre viitor. Simpla replicare a unei strategii de tip 'New Deal' nu garantează succesul. De exemplu, un program de anvergură pentru extinderea şi refacerea infrastructurii, unul din nucleele pachetului de relansare economică demarat acum 87 de ani (!) în SUA de preşedintele Franklin D. Roosevelt, ar fi cu siguranţă benefic şi în România astăzi, dar nu oriunde şi nu oricum. Altfel, doar îngropăm bani iar efectele vor fi minime", susţine Leonardo Badea.

El menţionează că devine o chestiune de alegere strategică cheltuirea acestor resurse care trebuie să se facă în paralel cu luarea în considerare a criteriilor de sustenabilitate.

"Nu suntem oare prea săraci ca să sprijinim financiar domenii care oricum au un viitor incert? Nu e oare o risipă nejustificată să ţinem pe linia de plutire firme care oricum deja deveniseră neviabile înainte de criză? Nu am construi o societate de mâine mai bună dacă atunci când acordăm sprijin financiar am pune şi o serie de condiţii izvorâte din bine cunoscutele criterii generale de sustenabilitate: reducerea poluării, promovarea echităţii sociale şi a bunei guvernanţe. Oare am greşi dacă am condiţiona ajutorul statului de localizarea în România a unei cote minime din lanţurile de aprovizionare? Sau de promovarea echităţii sociale şi de reducerea amprentei asupra mediului? Dezvoltarea unor domenii cheie, reducerea dependenţei faţă de importuri, accelerarea digitalizării, îmbunătăţirea infrastructurii ar trebui să constituie axe prioritare pentru alocarea sprijinului financiar al statului", spune Leonardo Badea.

El precizează că toate acestea ar trebui dublate de eficientizarea administraţiei, modernizarea sistemului educaţional şi, evident, consolidarea sistemului medical.

"Este evident că am enunţat foarte multe întrebări în dorinţa găsirii unor răspunsuri, dar nimeni nu deţine o soluţie magică la o problematică atât de complexă. Trebuie însă să fim dispuşi să căutăm împreună, sistematic, în fiecare zi şi cu fiecare decizie pe care o luăm, câte o mică parte din soluţie, pe care apoi sa o punem în practică. Şi trebuie să începem să facem asta cât mai repede, pentru altfel ratăm o şansă şi pentru că mai târziu ne va fi mai greu şi vom fi nevoiţi să cheltuim resurse suplimentare, care la rândul lor costă, iar suportabilitatea unor noi poveri financiare este limitată", a mai spus Leonardo Badea.

joi, 9 iulie 2020458
Comentarii
mai mult...Economic
3 aug 00:00EconomicAgențiile de turism sunt la pământ: cer ajutor de urgenţă din partea Guvernului

Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) a transmis Guvernului o scrisoare deschisă în care arată că...245

3 aug 00:00EconomicONRC: 49.051 de persoane fizice şi juridice, înmatriculate în primele şase luni din 2020, în scădere cu 37,07%238
3 aug 00:00EconomicIndustria auto frânează redresarea Europei Centrale236
3 aug 00:00EconomicTikTok dă asigurări că intenţionează "să rămână în SUA" în ciuda ameninţărilor din partea autorităţilor

Şefa sucursalei americane a TikTok, Vanessa Pappas, a declarat sâmbătă că platforma intenţionează să rămână...238

3 aug 00:00EconomicFitch înrăutăţeşte perspectiva ratingului SUA, din cauza efectelor pandemiei231
3 aug 00:00EconomicBVB: Valoarea tranzacţiilor cu acţiuni a scăzut la 130 de milioane de lei săptămâna trecută243
3 aug 00:00EconomicSamsung Electronics opreşte producţia la ultima sa fabrică de computere din China

Gigantul sud-coreean Samsung Electronics a anunţat că va opri activitatea ultimei sale fabrici de computere din China,...176

1 aug 00:00EconomicRata şomajului în România este în creştere şi ar putea ajunge la 6,5% în acest an565
1 aug 00:00EconomicDoi din zece români sunt interesaţi de achiziţia unei locuinţe de vacanţă, în următorul an627
1 aug 00:00EconomicMinistrul Muncii a transmis românilor din ţările UE un set de instrucţiuni privind deschiderea dosarului de pensie comunitară

Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, a publicat, joi seara, un set de instrucţiuni adresate...610

1 aug 00:00EconomicEurostat: Economia UE şi a zonei euro au înregistrat în T2 scăderi istorice560
1 aug 00:00EconomicEurostat: Inflaţia în zona euro a crescut în iulie până la 0,4%538
Vremea
25.6°24.7° - 25.6° luni, 3 august 2020
ConstanțaUmiditate: 51%
Vânt: 3.88 m/s
Presiune: 1016 milibari

Loto
6/494925283848
5/405613153827
joker122227424313
Horoscop
mai mult...SPSportRT
3 aug 00:00SportFC Voluntari vs Dinamo 1-2 / Gură de aer pentru câini

Formaţia Dinamo a învins, duminică seară, în deplasare, cu scorul de 2-1 (1-0), echipa FC Voluntari, într-un meci...311

3 aug 00:00SportCîrstea, Begu şi Ţig, pe tabloul principal la Palermo (WTA); Ruse şi Paar, victorioase în calificări

Trei jucătoare române de tenis, Sorana Cîrstea, Irina Begu şi Patricia Ţig, au intrat direct pe tabloul principal...292

3 aug 00:00SportFiorentina a încheiat sezonul cu o victorie, scor 3-1 în deplasare cu Spal

Formaţia Fiorentina a învins, duminică seară, în deplasare, cu scorul de 3-1, echipa Spal, în ultima etapă a...248

3 aug 00:00SportUTA Arad şi FC Argeş au promovat în Liga I, iar CS Mioveni va juca la baraj - FC Argeş promovează datorită unui gol al FC Rapid la meciul cu Turris

Play-off-ul Ligii a 2-a s-a încheiat, duminică, în urma partidelor din etapa a cincea fiind stabilite cele două...347

Local
3 aug 23:41LocalAccident rutier: a INTRAT cu MAȘINA în COPAC

Polițiștii tulceni au fost sesizati cu privire la producerea unui accident rutier la data de 2 august a.c., pe DN22 A,...1541

3 aug 23:40LocalIanis Hagi s-a lansat în afaceri. Ce firmă a fondat fiul "Regelui"

Ianis Hagi, jucător definitiv la Rangers, și-a înființat o firmă de publicitate, dar nu are timp de ea, aşa că se...1575

3 aug 23:41LocalCutremur de 3,3 grade pe Richter

633

3 aug 23:39LocalMinor dispărut dintr-un camping din stațiunea Eforie Nord. L-aţi văzut?

Polițiști din cadrul Politiei stațiunii Eforie au fost sesizați despre dispariția lui EMANUEL SAMUEL MARCUS, de 15...1177

3 aug 23:39LocalUn bărbat a MURIT după ce a căzut în mare, printre stabilopozi, la Mangalia

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați să intervină, duminică, 2 august a.c., în Mangalia, zona Far,...2264

3 aug 23:40LocalAccident rutier pe A2, a intervenit și ELICOPTERUL SMURD

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați să intervină duminică, 2 august, pe autostrada A2 acolo unde a...1327

3 aug 23:42LocalNICULESCU răspunde ACUZAŢIILOR: 'Mulți politicieni vor specula această situație pentru a câștiga capital politic'!

După ce CNSU (Comitetul Național Pentru Situații de Urgență) a luat decizia ca, începând cu ora 23:00, terasele,...1438

3 aug 23:43LocalCTP, despre „hominizii” de pe litoral: 's-au năpustit unii peste alții, claie peste grămadă'. VIDEO

Cristian Tudor Popescu este revoltat și dezamăgit de comportamentul acelor cetățeni care se înghesuie pe litoral...1606

3 aug 23:44LocalAccident rutier în Tuzla: O femeie de 77 de ani a fost lovită pe trecerea de pietoni

739

Politică
3 aug 00:00PoliticăFirea: S-a unit „dreapta“! Bulversant! Teribil! Eclatant! Vezuvian!

Primarul general al capitalei, Gabriela Firea (PSD), afirmă că are o reacţie de "dezgust" faţă de "manipularea" pe...376

3 aug 00:00PoliticăMAE: Expoziţie virtuală cu ocazia împlinirii a 45 de ani de la adoptarea Actului Final de la Helsinki

Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe (MAE) au realizat o expoziţie virtuală conţinând documente...232

3 aug 00:00PoliticăCiolacu şi Firea, critici privind negocierile PNL şi USR PLUS: Orban a transformat Guvernul în sediu de partid

252

3 aug 00:00PoliticăFlorin Cîțu dă garanții: România va evita recesiunea! Cele mai mari investiții din ultimii 10 ani

Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, susține că România va evita, în anul 2020, recesiunea tehnică. El arată că...275

3 aug 00:00PoliticăCozmin Gușă: Orban a invitat liberalii la o partidă de SEPPUKU în grup. PNL scade veriginos

Membru al PSD și analist politic, Cozmin Gușă, consideră că Ludovic Orban a invitat liberalii să își facă...360

3 aug 19:37PoliticăPNL a făcut alianță cu USR-PLUS la București

794

Interviuri
23 iul 00:35InterviuriHORIA CONSTANTINESCU: Vreau să SCUTUR Constanța de PILE și ȘMENURI! VIDEO

Horia Constantinescu, comisar șef adjunct al Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Constanța, dar...3222

22 iul 00:06InterviuriPRIM PROCURORUL Gill Julien Grigore Iacobici: La PARCHETUL TRIBUNALULUI, rata ACHITĂRILOR este SUB 3%! VIDEO

Chiar dacă volumul este unul foarte mare, rezultatele reliefează o muncă eficientă și de calitate. Vorbim despre...3460

21 iul 00:08InterviuriRĂZVAN FILIPESCU: Fermierii AMENINȚĂ cu PROTESTE și BLOCAREA drumurilor! VIDEO

2009

10 iul 00:23InterviuriProcurorul TEODOR NIȚĂ: Industria DEȘEURILOR este mai BĂNOASĂ decât cea a DROGURILOR! VIDEO

Procurorul Teodor Niță a instrumentat dosare grele de-a lungul carierei, în momentul de față fiind ancorat în...8638

8 iul 00:14InterviuriMihai Stanciu: ATENȚIE, metoda Accidentul a fost înlocuită cu metoda COVID-19! VIDEO

A îmbrăcat haina de procuror în anul 2012, atunci când a activat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța....4249

11 iun 00:17InterviuriBola, de la Apele Române: Malul lacului Tăbăcărie nu avea proprietar, dar s-a vândut din el! VIDEO

12166

Monden
3 aug 00:00MondenIndustria muzicală britanică se alătură luptei împotriva rasismului

Peste 700 de personalităţi ale industriei muzicale din Marea Britanie au semnat o scrisoare în care îi încurajează...242

3 aug 00:00MondenMoştenirea Hallyday: David, fiul cântăreţului Johnny Hallyday, renunţă la procesul de succesiune

David Hallyday, fiul cântăreţului Johnny Hallyday, decedat în 2017, renunţă la procesul de succesiune demarat în...294

3 aug 00:00MondenFacebook debutează în universul videoclipurilor muzicale, dominat de platforma YouTube

214

3 aug 00:00Monden„Black Is King“, noul album vizual lansat de Beyonce, lăudat şi criticat pentru viziunea sa

"Black Is King", noul album vizual al cântăreţei americane Beyonce, a fost lansat online vineri pe platforma Disney+....251

3 aug 00:00MondenBAFTA TV Awards 2020: Miniseria „Chernobyl“, printre marii câştigători ai galei

Miniseria TV "Chernobyl", produsă de HBO şi Sky Atlantic, serialul "Stath Lets Flats", difuzat de Channel 4, şi...258

3 aug 00:00MondenRegizorul britanic Alan Parker a murit la vârsta de 76 de ani

234

Mapamond
3 aug 00:00MapamondSpania: 59 de migranţi au fugit dintr-o sală de sport unde erau ţinuţi în carantină

Cincizeci şi nouă de migranţi au fugit dintr-o sală de sport unde erau ţinuţi în carantină în Spania după ce...240

3 aug 00:00MapamondGermania: Mii de manifestanţi s-au adunat la Berlin să protesteze faţă de restricţiile impuse pentru a combate pandemia

Câteva mii de oameni se strânseseră sâmbătă la prânz în centrul Berlinului, pentru un weekend de manifestaţii...248

3 aug 00:00MapamondŞapte morţi în urma coliziunii între două avioane uşoare, în Alaska

225

3 aug 18:48MapamondCoronavirus: nou record de contaminări în Mexic

Mexicul a înregistrat sâmbătă, pentru a doua zi consecutiv, un număr record de persoane contaminate cu noul...249

3 aug 00:00MapamondCoronavirus: Canada prelungeşte măsura închiderii frontierelor şi lansează o aplicaţie mobilă destinată combaterii răspândirii virusului

Canada a anunţat că a prelungit măsura privind închiderea frontierelor sale, cu excepţia cetăţenilor americani,...239

3 aug 00:00MapamondRusia: Kremlinul, descumpănit de manifestările de amploare care continuă în Orientul Îndepărtat Rus

261

Sănătate
3 aug 00:00SănătateRemedii pentru durerile cauzate de nervul sciatic

Sciatică este o afecțiune caracterizată de dureri de picioare, care pornesc din zona lombară. Nervul sciatic este...315

3 aug 00:00SănătateUleiul esențial de pin: beneficii și recomandări

Uleiul esențial de pin este obținut din acele de pin și are o mulțime de proprietăți curative, motiv pentru care...263

3 aug 17:58SănătateCum combați hipotensiunea cu metode naturale

245

3 aug 00:00SănătateTulburările de somn cresc riscul apariției migrenelor

Migrenele nu sunt simple dureri de cap și pot dura ore sau zile întregi. Aproape jumătate dintre pacienții care...231

3 aug 18:09SănătateStudiu: Un ou, consumat pe zi, nu crește riscul de boli de inimă

Sunt bune ouăle sau nu pentru sănătatea noastră cardiovasculară? Răspunsul la această întrebare a fost mereu...264

3 aug 18:06SănătateBăutura din 7 ingrediente care elimină INFECȚIA și INFLAMAȚIA

Infecția din organism, în cazul în care este minoră, poate fi tratată în mod natural, fără medicamente, cu...283

3 aug 00:00SănătateTerapia hiperbară - aplicații în osteonecroze și piciorul diabeticului

În ultimii ani, terapia cu oxigen hiperbară a fost recomandată și folosită în numeroase afecțiuni medicale....259

3 aug 00:00SănătateInfuzia pentru baie: aromaterapie cu beneficii pentru întregul organism

Ritmul alert al societăţii în care trăim şi stilul de viaţă modern fac ca mulți dintre noi să devenim victime...232

3 aug 00:00SănătateLeacuri rapide împotriva mahmurelii

236

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT